dev archívum - 2007 április

2007
április

0

Nyílt forráskódú szoftver a D-Link új Wi-Fi hozzáférési pontjában

2007. április 27. 13:15

A D-Link ma hivatalosan is bejelentette hazánkban legújabb Wi-Fi hozzáférési pontját: a DAP-1160 típusú készülék különlegessége a nyílt forráskódú szoftver, melynek funkcióit így később szabadon bővítheti a fejlesztői közösség. A Linux-alapú szoftvernek köszönhetően a router számos olyan funkcióval is rendelkezik, mellyel hasonló árú versenytársai nem.

0

Tizenöt év után ma nyugdíjba vonult a legendás Alpha

2007. április 27. 08:58

A mai napon a szerverek egy legendás családja fejezi be pályafutását, mely sokan szerint korának legfejlettebb architektúrájával rendelkezett. Az AlphaServerek technikai eleganciája és teljesítménye az egész iparág elismerését kivívta 13 éves pályafutásuk során, a gazdasági erők által kikényszerített konszolidációt azonban nem tudták elkerülni.

0

Az Adobe megnyitja a Flex forráskódját

2007. április 26. 16:35

[News.com] Az Adobe nyílt forrásúvá teszi Flex nevű fejlesztői keretrendszerét, amelynek segítségével Flash és Apollo alkalmazások hozhatók létre. A lépésre várhatóan júniusban kerül sor, a Flex következő változatának, a Moxie a bétájának megjelenésével egyidőben. Mire a Moxie, azaz a Flex 3 végleges verziója megjelenik az év végén, a vállalat reményei szerint a nyílt forrású változat is működőképes.

0

Maximum és minimum: Longhorn Server Core

2007. április 26. 15:08

400 MHz-es CPU és 128 megabájt RAM egy teljes értékű Domain Controller esetén? 5-6 gigabájt helyfoglalás egy olyan Windows kiszolgálónak amely 23 különböző kiszol- gáló szerepet képes ellátni? Alapesetben kevesebb mint 50 automatikusan induló rendszer szerviz? Ezek a jellemzők nem a Windows NT 1.0-ra, hanem a Longhorn Server egy teljesen új típusú verziójára érvényesek.

0

Megjelent a Longhorn Server harmadik, immár nyilvános bétaváltozata

2007. április 26. 09:28

A Microsoft kiadta a Longhorn Server harmadik bétaváltozatát , amely bárki számára elérhető. A vállalat hivatalos ütemterve szerint a szoftver végleges változata egy RC megjelenését követően az idei év második felében megy gyártásba, bár a Vista példájából kiindulva ez még jelenthet 2008-as premiert is.

0

MySQL-támogatást és fejlesztést jelent be ma az IBM

2007. április 25. 15:57

[Reuters/HWSW] Együttműködési megállapodást készül kötni az IBM és a MySQL, állítja a Reuters hírügynökség. A világ második legnagyobb szoftvergyártójának számító IBM támogatni fogja a nyílt forráskódú adatbáziskezelőt saját szerverein, és támogatási szolgáltatásokat is viszontértékesít. Ezen túlmenően az amerikai és a svéd vállalat vélhetően technológiai együttműködést is bejelent majd.

0

EU: nincs megállapodás a roamingdíjak csökkentéséről

2007. április 25. 12:59

A uniós politikusok egyelőre képtelenek voltak megegyezni a mobiltelefonos roamingtarifák csökkentésének egyes részleteiről, például arról sem, hogy mennyi lehet a maximális percdíj, illetve hogy az előfizetők automatikusan a csökkentett tarifákon beszéljenek majd, vagy csak akkor, ha a szolgáltatójuknál kifejezetten jelzik az igényüket. Bár a tárgyalások megakadtak, az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyaránt bízik abban hogy sikerül megegyezésre jutni, az egyeztetés május elején folytatódhat.

0

Avnet: magyar vezetésű divízióba integrálják az Access Solutionst

2007. április 25. 12:17

Tavaly decemberben az Avnet bejelentette a legnagyobb Sun-disztribútor, az Access Solutions felvásárlását. Az Avnet a felvásárolt vállalatot a Partner Solutions divízióba integrálja, amelynek vezetője Kurel János alelnök, így a magyar vezető feladatköre az új termékek kereskedelmi hálózatának kiépítésével bővül.

0

Május négytől olcsóbb lesz a PSP, és a játékok is

2007. április 24. 17:43

A Sony Computer Entertainment Europe mintegy 15 százalékkal csökkenti Európában a PlayStation Portable hivatalos árát, hasonló mértékben, mint amennyivel ezt Amerikában tette három héttel korábban. Az új javasolt kiskereskedelmi árak május negyedikén lépnek életbe, ami az eurozónában 170 eurót, vagyis nagyjából 42 ezer forintot jelent. Ezzel egyidőben a javasolt szoftverárak is csökkennek.

0

Kötvényt bocsát ki az AMD, hogy pénzhez jusson

2007. április 24. 16:21

[Reuters/Mercury News] Súlyos veszteségeit követően az AMD tegnap közölte, hogy 1,8 milliárd dollárnyi átváltható kötvényt tervez kibocsátani további 400 milliónyi opcióval, hogy javítsa pénzügyi helyzetét. A vállalat vezetősége az első negyedéves jelentés közzétételekor jelezte, hogy nyitott mindenféle tőkebevonási opcióra, akár magántőkés befektetésre is.

0

Magyarország: a szélessávú infrastruktúra adott, de nem használjuk

2007. április 24. 14:41

Másodszor készült el a szélessávú internet hazai elterjedését vizsgáló Cisco Broadband Barométer kutatás, amelyből kiderül, egy év alatt több mint 50 százalékkal nőtt a hazai szélessávú penetráció, ugyanakkor az alkalmazások, a szolgáltatások és a tartalmak terén még van hová fejlődni.

0

Levetett vállalati PC-kre pályázhatnak a rászoruló szervezetek és magánszemélyek

2007. április 24. 13:16

A blackPanther Magyarország 2007-es év legnagyobb PC adományozási projektjét indítja el. A nagyvállalatoknál végzett bővítések, cserék során több száz vagy akár ezer olyan számítógép kerül leselejtezésre, ami másoknál még jó szolgálatot tehet, a blackPanther ezeket a gépeket szeretné karbantartás és felújítás után eljuttatni a rászorulóknak.

0

Itt az új BEA WebLogic Server

2007. április 24. 10:34

A BEA Systems elérhetővé tette WebLogic Serverének legfrissebb, 10-es verzióját, mely Java Enterprise Edition 5 alapokra épül, és támogatja az Enterprise JavaBeans 3.0-t is -- adta hírül az Alerant, a BEA-termékek magyarországi disztribútora.

0

Nem számít hogy a szoftver nyílt forrású-e, a lényeg hogy jól működjön

2007. április 24. 09:54

[eWeek] A vállalati informatikai vezetők számára egyáltalán nem lényeges, hogy a szoftverek nyílt vagy zárt forrásúak, csak az számít, mennyire jól működnek -- ez lehetne a konklúziója a Wall Streeten tegnap rendezett Selling Open Source to the CIO konferencia kerekasztal-beszélgetésnek, amelyről az eWeek számolt be. A résztvevők abban is egyetértettek, ma még szinte egyáltalán nincsenek megfelelő minőségű nyílt forrású vállalati alkalmazások.

0

Játékfejlesztői konferencia Budapesten

2007. április 21. 09:17

Első alkalommal Budapesten is megrendezésre kerül a Game Developers Forum , amely a rendezők szerint nem csak lehetőséget biztosít a hazai és európai feljesztőcsapatok találkozására, hanem a játékok világa iránt érdeklődő nagyközönség számára is bepillantást enged az iparág kulisszái mögé.

0

Üzleti intelligencia az OpenOffice-ban

2007. április 20. 10:21

Üzleti intelligencia funkcionalitással bővül az OpenOffice.org nyílt forrású irodai szoftvercsomag, amelynek az ősztől része lesz a Pentaho nevű jelentéskészítő eszköz. A Pentahóval az OOo-ban készített, tárolt dokumentumokban található adatok felhasználásával lehet kimutatásokat vagy más dokumentumokat készíteni.

0

Az Emberi Jogi Bíróság szerint a munkahelyi e-mail is magántitok

2007. április 20. 09:53

[International Herald Tribune] A munkahelyen bonyolított internetes forgalom, különösen a személyes jellegű e-mailek és webböngészés a személyes adatok védelmének hatálya alá esik, és titkossága az alapvető emberi jogokhoz kötődik -- mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az ítéletet az Európai Emberi Jogi Egyezménybe is belefoglalták, így az 30 ország jövőbeni bírósági ügyeiben iránymutatónak tekinthető, Magyarországon is.

0

A Számalk is hivatalos Oracle oktatóközpont lett

2007. április 19. 08:45

Új szereplővel bővült a hivatalos Oracle oktatóközpontok sora Magyarországon: a Számalk Oktatási és Informatikai Zrt. Oracle University Education Partner-i megállapodást kötött a vállalattal és már az idén 6-8, Oracle-termékekhez kapcsolódó képzést indít.

0

Biztonságosabbra cseréli a bérelt Wi-Fi routereket a VIVAnet

2007. április 18. 12:27

A VIVAnet a jelek szerint törődik ügyfelei -- és persze saját hálózata -- biztonságával: amint arról mi is beszámoltunk , a tömegesen alkalmazott WEP (Wired Equivalent Privacy) technológiával védett Wi-Fi hálózatok feltörése ma már jóformán gyerekjáték. Az internetszolgáltató ezért úgy döntött, hogy csak a biztonságosabb védelmi technológiákkal (WPA-WPA2) is ellátott routereket árusítja, illetve ingyenes cserét ajánl azoknak az ügyfeleinek, akik bérlik ezeket az eszközöket a társaságtól.

0

Megjelent az első virtualizációs teljesítményteszt, a VMmark

2007. április 17. 18:02

[Techworld.com/HWSW] Publikus béta állapotba került a virtualizációs megoldásokkal foglalkozó VMware benchmark szoftvercsomagja, a VMmark. Bár a virtualizáció térnyerése a számítástechnika egyik legmeghatározóbb trendje a következő években, sztenderdizált eszközök a virtualizált teljesítmény mérésére eddig nem léteztek, sőt a VMware licence tiltotta is a mérési eredmények nyilvánosságra hozatalát.

0

IDF: több részlet a Penryn chipek erejéről

2007. április 17. 14:53

Az Intel nemrégiben számos részletet tett közzé következő generációs processzoráról, a Penrynről, a ma elkezdődött tavaszi, Pekingben megrendezett Intel Developer Forum alkalmával azonban néhány további információ is napvilágot látott. Az Intel nagyjából fél évvel a várható kereskedelmi termelést megelőzően már konkrét teljesítmény-előrejelzéseket tett közzé, amelyek alapján Penryn-család valóban jelentős fejlődésként értékelhető.

0

Harminc éve jelent meg az Apple II

2007. április 16. 16:19

Harminc évvel ezelőtt, az 1977-es San Franciscó-i West Coast Computer Faire rendezvényen volt először látható az Apple első, igazán nagy sikert arató számítógépe, az Apple II, amely lényegében megteremtette az otthoni számítógépek piacát.

0

Kalózkodás és importkorlátozás miatt panaszolta be Kínát az USA

2007. április 12. 16:52

[The Wall Street Journal/International Herald Tribune] A Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) emelet panaszt Kínával szemben az Egyesült Államok, azt állítva, hogy a nem tesz eleget a szellemi tulajdon védelmének, akadályozza az amerikai kulturális javak bevitelét az országba -- szemben a WTO irányelveivel. Kína erősen kritizálta a lépést, mély csalódottságát fejezve ki, hogy az amerikaiak az együttműködés helyett a konfrontációt választották.

0

Sun Microsystems: új processzor, új szerverek

2007. április 12. 09:33

[The Register/HWSW] Elkészült a Sun Microsystems első Rock processzora -- adta hírül blogjában Jonathan Schwartz, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Amint az ismert, a Rock a Sun következő, nagyteljesítményű processzora, amelyre a cég közép- és felső kategóriás szerverei épülnek majd. A vállalat ígérete szerint a Rock-alapú szerverek 2008-ban kerülnek majd forgalomba.

0

A magyarok negyede már áttért Firefoxra, de a Windows uralma nem kérdés

2007. április 11. 11:35

A magyar internetezők gépein egyeduralkodó a Windows, a Firefox ugyanakkor komoly csapást mért az Internet Explorer piaci részesedésére -- derül ki egy hazai felmérésből. A digitális marketing és média, valamint az e-business és tanácsadás területén működő kirowski februárban több mint 1,5 millió, magyar weboldalakat látogató internetező gépéről gyűjtött adatokat.

0

Megérkezett a legújabb Debian GNU/Linux

2007. április 11. 10:43

Néhány hónapos késéssel bár, de megjelent az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúció, a Debian legújabb verziója, kódnevén Etch, hivatalos nevén Debian GNU/Linux 4.0. A 21 hónapig tartó fejlesztés eredményeképp egy 11 különféle architektúrát támogató operációs rendszer jött létre, amely tenyérgépektől kezde a legnagyobb szerverekig szinte mindenen fut.

0

Internetszolgáltató lett a Pannon

2007. április 10. 13:52

Internetszolgáltatóvá lépett elő a Pannon, mai sajtótájékoztatóján bemutatott két mobil internetcsomagjával és a közeljövőben megjelenő speciális megoldásaival alaposan feladja a leckét riválisainak, elsősorban a T-Mobile-nak. A két új internetcsomag nagy letöltési sebesség mellett kedvező, megfizethető díjakat hozott a piacra.

0

Drasztikus árcsökkentést hajtott végre az AMD -- Athlonok fillérekért

2007. április 10. 13:41

Drasztikus árcsökkentést hajtott végre az AMD asztali termékportfoliójában, ami kézenfekvő összefüggésben van a szintén tegnap bejelentett súlyos forgalmi figyelmeztetéssel. A leginkább érintett termékvonal a kétmagos Athlon 64 X2, ami a második negyedéves pénzügyi teljesítménnyel kapcsolatban sem sok jóval kecsegtet.

0

Megjött az Intel legerősebb és legdrágább asztali processzora

2007. április 10. 10:41

Az Intel tegnap bemutatta legerősebb asztali processzorát, a 2,93 GHz-en működő négymagos Core 2 Extreme QX6800-at, amelyet kifejezetten a számítógép-megszállottaknak, játékosoknak ajánl. Az új lapka az utóbb idők legdrágább asztali Intel-processzora, az Extreme termékcsaládtól megszokott 999 dollár helyett 1199 dollárt (~220 ezer forintot) kell érte fizetni.

0

Megjelent az Everest rendszerelemző szoftver 4.00 verziója

2007. április 6. 10:47

Megjelent és a Lavalys honlapjáról letölthető az Everest rendszerelemző alkalmazás legújabb, 4.00-ás verziószámú változata. Az újabb kiadásban továbbfejlesztették a Windows Vista támogatását és a rendszerstabilitást tesztelő modult, illetve számtalan új hardverelem tulajdonságait tekinthetjük meg.

0

Az uniós piac lehetőségeit feszegetik a IV. Elektronikus Kereskedelem Konferencián

2007. április 6. 09:16

Milyen jogszabályi, pénzügyi, logisztikai problémákkal kell megküzdenie annak, aki az EU-piacokra szeretne szállítani? Mik azok a hazai termékek és szolgáltatások, amelyek értékesíthetők külföldön is? Vannak-e olyan vállalkozások, akik ezt már sikerrel művelik? Ezekre a kérdésekre keresik a választ az április 17-én megrendezésre kerülő IV. Elektronikus Kereskedelem Konferencia előadói. A rendezvény fő témája a magyar vállalatok nemzetközi, elsősorban uniós versenyképessége.

0

Java-fejlesztőknek tart ingyenes tanfolyamot a Sun Microsystems

2007. április 5. 15:44

A Sun Microsystems a nagy érdeklődésére való tekintettel újabb tanfolyamot indít Java Mesterkurzus 3 néven. A kezdeményezéssel a vállalat célja továbbra is az, hogy a megfelelő alapismeretekkel rendelkező szakemberek számára rövid idő alatt ingyenesen biztosítson a munkaerőpiacon keresett szaktudást -- a tanfolyamot elvégzőknek cserébe egy évet a Sunnál vagy a Sun valamelyik partnerénél kell dolgozniuk, természetesen versenyképes fizetésért.

0

Másodpercek alatt feltörhetők a WLAN-hálózatokat védő a WEP-kulcsok

2007. április 5. 10:39

[TechWorld] Kiegészítő biztonsági elemek -- például hálózati azonosítás -- nélkül ma már gyakorlatilag semmilyen védelmet nem nyújt a WEP (Wired Equivalent Privacy) kulcsok használata a Wi-Fi hálózatokon. Nevével ellentétben még annyi védelmet sem nyújt, mint egy vezetékes hálózat viszonylag nehéz hozzáférhetősége. Német kutatók Hamburgban demonstrálták, amint másodpercek alatt megszerezték a titkosító kulcsot.

0

Több mint száz hibajavítás a Windows Vista első szervizcsomagjában

2007. április 4. 09:26

A Hotfix blogon információk láttak napvilágot ki a Windows Vista első javítócsomagjáról (SP1), amelyet még az idén kiad a Microsoft. Ugyanitt már a Windows XP harmadik szervizcsomagjáról (SP3) is találni részleteket. A szerző, Matthew Allen korábban a Microsoftnál dolgozott és állítása szerint a céghez közeli forrásból szerzi az információkat.

0

Két gigahertz fölé Gyorsult a Sun UltraSPARC IV+

2007. április 3. 15:48

A korábbinál magasabb órajelű, 1,95 és 2,1 GHz-es kivitelben is elérhető a Sun Microsystems jelenlegi csúcsprocesszora, az UltraSPARC IV+. Az új változatokkal szerelt Sun szerverek több sebességi rekordot is megdöntöttek (SPECjAppServer2004, SAP S/D). A Sun közleménye szerint a gyorsabb chip köré épített Sun Fire V490, V890, E2900, E4900, E6900, E20K és E25K kiszolgálók azonnal elérhetők.

0

Áprilisi tréfába illő árakkal érkeznek az első telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok

2007. április 3. 14:51

Akár áprilisi tréfának is felfoghatók az első T-Com hálózatán keresztül biztosított -- tehát nem hurokhordozásos! --, telefonelőfizetés nélküli ADSL-csomagok árai. A Magyar Telekom március 6-án jelentette be, hogy internetszolgáltató partnerei számára április 1-től teszi lehetővé ilyen csomagok értékesítését. A telefonelőfizetés nélküli ADSL csomagok pontosan azok, amiknek hallatszanak: az ADSL internetcsatlakozás bekötéséhez mostantól nem feltétel az élő telefonvonal megléte a Magyar Telekom szolgáltatási területén.

0

Az ikreket is meg tudja különböztetni a Bioscrypt beléptető 3D-kamerája

2007. április 3. 10:36

A Bioscrypt Inc. új beléptető rendszert mutatott be a különböző számítógépes rendszerekhez: kamerájukkal és szoftverükkel háromdimenziós arcfelismerő rendszert telepíthetnek, mely különböző megvilágítású környezetekben, akár a frontálistól eltérő szögben fotózott egyént is képes azonosítani.

0

Megjelent az OpenOffice.org legújabb változata

2007. április 3. 08:26

Múlt hét csütörtökön megjelent a szabadon felhasználható OpenOffice.org 2.2-es verziója, és mindössze három nappal később annak Prémium változata, mely számos extrát is felvonultat az alapcsomagon felül. Az új változat az eddigieknél még jobb kompatibilitást ígér a Microsoft Office fájlformátumaival, biztonsági foltozásokat hoz magával, és jobban belesimul a Vista vizuális környezetébe.

0

Az ICANN nemet mondott a pornós domainre

2007. április 2. 15:51

[Associated Press/HWSW] Több mint másfél éve kezdődött a felnőtt tartalmak számára kialakított .xxx domain kálváriája, mikor az internet legfelsőbb szintű tartományait felügyelő Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) amerikai kormányzati nyomásra elhalasztotta a bevezetéséről szóló szavazást. A kérdés most rendeződött: az ICANN igazgatótanácsa a portugáliai Lisszabonban 9-5 arányban végleg elvetette az .xxx legfelsőbb szintű domain (TLD) bevezetését, melyet kifejezetten pornográf tartalmaknak szánt az ötletgazda ICM Registry.

0

Az amerikaiaknál sokkal kevesebbet keresnek az európai játékfejlesztők

2007. április 2. 14:57

[GamesIndustry.biz/HWSW] Nem csak Kelet-, de Nyugat-Európában is kevesebbet keresnek a játékfejlesztésben dolgozók amerikai társaiknál -- derül ki a Game Developer magazin éves felméréséből. A megkérdezések eredményei alapján úgy tűnik, a legnagyobb rés a programozóknál tapasztalható, a legjobban pedig az üzleti és jogi területen ügyködők keresnek.

0

Mobil internettelefon a Pantel, a Wiera és a Nokia tálalásában

2007. április 2. 14:28

A PanTel és a Wiera bemutatta Mobil VoIP (Voice over Internet Protocol) kísérleti szolgáltatását, amelyet a Nokia Wi-Fi-vezérlővel ellátott mobiltelefonjaival lehet igénybe venni. A WLAN-hálózatok feletti mobiltelefonáláshoz 21-es körzetszámú vezetékes telefonszám is tartozik, melyen keresztül a mobiltelefon akár vissza is hívható.