Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 12. 09:33

Sun Microsystems: új processzor, új szerverek

[The Register/HWSW] Elkészült a Sun Microsystems első Rock processzora -- adta hírül blogjában Jonathan Schwartz, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Amint az ismert, a Rock a Sun következő, nagyteljesítményű processzora, amelyre a cég közép- és felső kategóriás szerverei épülnek majd. A vállalat ígérete szerint a Rock-alapú szerverek 2008-ban kerülnek majd forgalomba.

[The Register/HWSW] Elkészült a Sun Microsystems első Rock processzora -- adta hírül blogjában Jonathan Schwartz, a vállalat elnök-vezérigazgatója. Amint az ismert, a Rock a Sun következő, nagyteljesítményű processzora, amelyre a cég közép- és felső kategóriás szerverei épülnek majd. A vállalat ígérete szerint a Rock-alapú szerverek 2008-ban kerülnek majd forgalomba.

2395 láb

Schwartz néhány képet is megosztott blogja olvasóival a Rockról, illetve elárulta, hogy a chipnek összesen 2395 lába van, amelyek közül 1514 csak a processzor áramellátására (táp/föld) szolgál. A chip fizikai paramétereiről egyelőre nem sokat tudni, lapunk úgy tudja, a Texas Instruments 65 nanométeres technológiájával gyártott lapka nagyobb mint 200 mm2, órajele 1,5 és 2 GHz közé várható, disszipációs adatai egyelőre ismeretlenek.

Érdekes módon Schwartz titokzatosan nem árulta el, hogy a Rock 16 magja összesen hány utasításszál párhuzamos végrehajtására képes, noha ezt mi már régóta tudjuk: magonként két "fő" programszál mellett két darab további, úgynevezett "árnyék" szálat képes futtatni. Emlékeztetőül: az árnyékszál (shadow thread vagy másképp scout thread) egy hardverből indított, a szoftverek számára láthatatlan szál, amely a fő programszál "beállása", nagy késleltetésű események (pl. cache miss) esetén indul el.

A scout thread akár sokszáz vagy ezer utasítással is képes a fő utasításszál elé dolgozni, adatokat betölteni, a gyorsítótárat feltölteni, az elágazásbecslőt "trenírozni", sőt, akár utasításokat is képes végrehajtani, amelyek eredménye így már rendelkezésre fog állni addigra, amikor a fő programszál megkezdené a végrehajtásukat. Amennyiben a fő programszál az elágazásokon úgy fut tovább, ahogy azt a scout thread megjósolta, az eredményeket egy átmeneti tárolóból csak beírják a regiszterekbe. Ha a scout thread tévedett, akkor az eredményeket törlik és a futás a másik ágon folytatódik.

A vállalat mérnökeinek az eredeti tervek szerint már 2006-ban be kellett volna fejezniük a Rock fejlesztését, végül azonban pár nappal átcsúsztak 2007-be. Ez azért volt kínos, mert Marc Tremblay, a chip főtervezője korábban bejelentette, hogy ha a Rock tervezése nem zárul le 2006-ban, a tervezőmérnököknek egészen addig öltönyben kell dolgozni járni, amíg nem fejezik be a processzort. Lapunk értesülései szerint végül az öltönytől eltekintett Tremblay, de a tervezőknek inget és nyakkendőt kötelező volt hordaniuk.

Érkeznek a Fujitsuval közösen fejlesztett szerverek

Eközben a vállalat lázasan készül a Fujitsuval közösen fejlesztett Advanced Product Line (APL) szerverek jövő heti premierjére. a két cég 2004-ben jelentette be, hogy egyesítik UNIX-szervereik termékvonalait, amelyek a Fujitsu SPARC64 processzorokra épülnek majd. Ha hihetünk a pletykáknak, jövő kedden a Sun összesen négy új gépet jelent be, a legkisebb kétfoglalatos, a legnagyobb pedig 64 foglalatos konfiguráció lesz. A kétmagos, magonként két utasításszál párhuzamos végrehajtására képes Fujitsu SPARC64 VI (kódnevén Olympus) processzorok beépítésével a legerősebb APL szerver összesen 256 szál párhuzamos végrehajtására lesz képes.

Az APL szerverek az előzetes hírek szerint még az első félév során piacra kerülnek. A kínálatban az M4000 és M5000 modellek képviselik a középkategóriát, előbbi egy 6U magas, legfeljebb 4 processzort és 128 gigabájt memóriát támogató munkacsoport-szerver, utóbbi egy 10U kivitelű, nyolcfoglalatos gép, amelybe legfeljebb 256 gigabájt memóriát lehet beépíteni. Mindkét középkategóriás szervert 2,15 GHz-es SPARC64 VI processzorokkal szállítja a Sun.

A nagyobb vasak, az M8000 és az M9000 nem csak a csúcskategóriás UNIX-szervereknek (HP Integrity, IBM System p), hanem a mainframe-eknek is piaci ellenfelei kívánnak lenni, ezért számos olyan biztonsági és megbízhatósági funkcióval fel vannak szerelve, amelyeket korábban csak mainframe-kategóriás gépekben láthattunk. Ilyen például a regiszterekben tárolt adatok hardveres védelme, vagy a leállítás nélküli teljes szervizelhetőség.

Az M8000 16 processzorfoglalatot tartalmaz és 16 hardveres partíciót támogat, legfeljebb 512 gigabájt memóriát lehet beleépíteni. Az M9000 a kínálat csúcsmodellje 64 foglalattal, 24 partíció támogatásával és 512 memóriafoglalattal -- 2 gigabájtos modulokkal tehát akár 1 terabájtig is bővíthető. Az M9000-nek lesz egy kisebb, 32 foglalatos kivitele is. Az M8000 és M9000 gépeket 2,28 vagy 2,4 GHz-es processzorokkal szállítja majd a Sun.

Az APL termékvonal elnevezéseihez igazodik a Niagara (Sun UltraSPARC T1) processzoros szerverek elnevezése is, amelyeket egyszerűen csak T1000 és T2000 néven kínál a Sun, elhagyják tehát a Sun Fire jelölést, lényegében beolvadnak az APL vonalba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról