dev archívum - 2007 augusztus

2007
augusztus

0

Jöhetnek az olcsó femtocellák, 3G lefedettséget minden otthonba!

2007. augusztus 31. 13:46

Nem a hardveren, az eszközök fejlesztőin és gyártóin múlik a helyi mobilcellák, az úgynevezett femtocellák terjedése, melyek most ismét egy lépéssel közelebb kerültek a leendő felhasználókhoz. A speciális, drágább lapkák használata helyett a Cambridge Consultants a hétköznapi 3G-s mobilokban használt chippel épített egy HSDPA-t és HSUPA-t támogató femtocellát, mely így jóval olcsóbb lehet.

0

Öt év múlva az okostelefonok harmadán Linux fut majd

2007. augusztus 31. 10:48

Öt év múlva az okostelefonok harmadán fut majd Linux az ABI Research szerint. A piackutató cég úgy látja, évente mintegy 75 százalékkal nő a linuxos telefonok forgalma és 2012-re el fogja érni a 331 millió darabot.

0

Kétszeres memóriakapacitást és teljesítménysűrűséget hoz az új Cell blade

2007. augusztus 30. 14:59

Korábbi ígéretéhez híven az IBM bemutatta következő Cell-alapú blade gépét, mellyel továbbra is kifejezetten a vizualizációs és valós idejű adatfeldolgozási területeket célozza meg. A QS21 neve bár azt sejtetné, hogy alig különbözik az első generációs QS20-tól, valójában jelentős előrelépést képvisel teljesítmény és sűrűség terén egyaránt. Az IBM egyúttal kiadta a rendszerhez kínált fejlesztőkészlet 3.0-s verzióját is.

0

A Google Web Toolkit nem béta többé

2007. augusztus 30. 14:14

A Google Web Toolkit már teljes értékű szoftver, neve mögött a tesztfázisra utaló beta szót felváltotta a hivatalos 1.4-es kezdő verziószám.

0

Késik a Windows Server 2008 és a Vista SP1 is

2007. augusztus 30. 10:10

A Microsoft elhalasztotta régóta várt új szoftvereinek, a Windows Server 2008-nak, valamint a Windows Vista SP1-nek a megjelenését. Eredetileg mindkét terméket 2007-ben szerette volna kiadni a cég, azonban a legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint mindkettő csak 2008 első negyedévében jelenik meg.

0

A Samsung a házigazdája az ötödik 4G konferenciának

2007. augusztus 28. 14:04

A Samsung Electronics a szöuli Shilla Hotelben rendezi meg augusztus 27-28-án az ötödik 4G Fórumot. 26 ország több mint 130 ágazatvezetője, tudományos és szabványügyi szervezete és szolgáltatója vitatja meg a következő generációs mobiltechnológiával kapcsolatos elképzeléseket és stratégiákat.

0

Párnákat kaptak a Logitech mikrofonos fülhallgatói

2007. augusztus 28. 14:01

A Logitech két új mikrofonos fejhallgatót mutatott be, melyek nem csak a chatelést, hangalapú kommunikációt teszik kényelmesebbé, de a párnázott fejpántnak és fülhallgatóknak köszönhetően a zenehallgatásra, játékra is jobb lehet az átlagnál -- a fülpárnák alá kevésbé szűrődnek be a környezeti zajok.

0

Elérhetetlenné vált az Egyesült Államokból a TorrentSpy keresőoldal

2007. augusztus 28. 11:06

A szerzői jogsértéssel vádolt, perbe fogott TorrentSpy visszavágott, elérhetetlenné tette szolgáltatását az Egyesült Államokbeli felhasználók számára. A BitTorrent állományokat, úgynevezett torrenteket elérhetővé tévő szolgáltatás éppen a felhasználók védelme miatt vált elérhetetlenné, ugyanis bármelyik pillanatban bekövetkezhet, hogy a bíró a felhasználói információk átadására szólítja fel az üzemeltetőket, melyeket egy korábbi ítélet szerint naplózni kötelesek.

0

Kiválthatja-e az ADSL-t vagy a kábelnetet a mobil szélessáv?

2007. augusztus 28. 09:56

Szélessávú internetre még a közelmúltban is csak helyhez kötött megoldásként gondoltunk, amelyet esetleg egy vezeték nélküli útválasztó tett lakáson belül kismértékben szabadabbá, hogy otthonunkban a kábelezett íróasztaltól akár még a konyháig is elmerészkedhessünk noteszgépünkkel. A mai állapotok megváltoztak: mindhárom hazai mobilszolgáltató kínál szélessávú internethozzáférést, amelyek a sebességet illetően valós alternatívái a helyhez kötött megoldásoknak. Cikkünk a különbségeket taglalja, különös figyelmet fordítva arra, hogy érdemes-e a mobil megoldást választani egy új előfizetés megrendelése esetén a kötött ADSL helyett.

0

Újdonságokkal mutatkozik be a Nav N Go a berlini IFA-n

2007. augusztus 28. 01:23

[Hirdetés] A Nav N Go ismét fontos nemzetközi vásáron mutatja be termékeit. A magyar cég a berlini IFA 2007 kiállításra számtalan meglepetéssel, látványos, egyedi standdal, és nem utolsó sorban a NavNGo iGO 8 GPS-navigációs szoftver legújabb változatával készül.

0

Új kiegészítők és autós navigáció a Nokiától

2007. augusztus 27. 15:09

Számtalan új kiegészítőt jelentett be mobiltelefonjai mellé a Nokia: az új Bluetooth headset és sztereó füles, a vezeték nélküli külső hangszóró, illetve Bluetooth GPS-modul mindegyike az Nseries készülékek dizájnelemeihez illeszkedik. Elmondhatjuk: a Bluetooth általános kapcsolódási felületté vált.

0

Kipróbálható az új Ubuntu Linux

2007. augusztus 27. 11:25

Megérkezett az új Ubuntu következő, 7.10-es verziójának előzetese , kódnevén a Gutsy Gibbon Tribe 5, amelyben végre kipróbálható egy sereg újdonság, amelyek az októberre ígért végleges változatban kapnak helyet.

0

HoloVízió: a világ legjobb 3D-megjelenítője

2007. augusztus 24. 12:40

A háromdimenziós megjelenítéssel foglalkozó cikksorozatunk utolsó részében bemutatjuk a HoloVíziót, ékes példája annak, hogy ha forradalmi újításról van szó, mi magyarok megkerülhetetlenek vagyunk. A találmány ipari alkalmazhatóságát már olyan cégek vizsgálják, mint a British Aerospace, a Peugeot-Citroen, vagy a Shell.

0

A Barcelona indulása után lelép az AMD marketingvezetője

2007. augusztus 23. 12:17

[Hexus.net/HWSW] Elhagyja a nehéz időket élő AMD-t a cég marketingvezetője. A hivatalos verzió szerint Henri Richard új kihívások után néz, miután elvégezte feladatát a processzorgyártónál, és másik szektorban keres magának állást. Távozásának időzítése, és az, hogy az AMD láthatóan még nem kereste meg utódját, arra utal, hogy a lépés váratlanul történt. A felek nem kommentálták a spekulációkat.

0

Kipróbáltuk a Leonar3Dót

2007. augusztus 23. 11:03

Rátai Dániel találmánya, a Leonar3Do 2005-ben tarolt az Intel által évente rendezett International Science and Engineering Fair (ISEF) tudományos rendezvényen, hét nagydíjból hatot besöpört. A háromdimenziós munkakörnyezetet biztosító készülék azóta is folyamatosan fejlődik, a HWSW megnézte, honnan indult és hová tart.

0

Ma házimozi, holnap házivalóság?

2007. augusztus 22. 11:51

Rátai Dani csak nekünk mutatta meg, milyen programok megírásán keresztül jutott el a Leonar3Do háromdimenziós munkakörnyezet mai verziójához, a XIX. kerületben pedig saját szemünkkel láthattuk a jövőt: a Holografika Kft. 3DTV-jét! Cikksorozatunk első részében áttekintést adunk a háromdimenziós képmegjelenítés technológiai fejlődéséről.

0

IBM szuperszámítógép segít a pekingi Olimpia ideje alatt az időjárás előrejelzésében

2007. augusztus 16. 17:04

Új IBM szuperszámítógépet helyeztek üzembe Pekingben, amelynek kiemelt feladata lesz a jövő évi Olimpia előtt és alatt az időjárás előrejelzése annak érdekében, hogy a sportolók megfelelően fel tudjanak készülni a versenyekre, illetve hogy előre lássák az olyan viharok érkezését, amelyek miatt esetleg el kell halasztani bizonyos eseményeket. A több millió dollárba kerülő rendszer tízszer gyorsabb a Kínai Meteorológiai Hivatal jelenlegi gépénél.

0

Dinamikus optimalizációhoz tervez kiterjesztéseket az AMD, és a fejlesztők véleményét kéri

2007. augusztus 15. 13:54

A szoftverfejlesztést, és közvetetten a szoftverek teljesítményének fokozását megcélzó új hardveres kiterjesztéseken dolgozik az AMD. A program első nyilvános eredményeként a vállalat közzétett egy javaslatot, melynek célja a futásidejű teljesítménymonitorozás és visszacsatolás a szoftverek felé, melyek ezek alapján futás közben alkalmazkodhatnak a hardver állapotához, amennyiben képesek erre. Az előterjesztéssel kapcsolatban az AMD visszajelzéseket is vár.

0

A telefonelőfizetés nélküli ADSL-ek elterjedése remélhető az új NHH szabályozással

2007. augusztus 14. 14:59

A Nemzeti Hírközlési Hatóság újabb határozattervezeteket tett közzé honalpján, melyekkel célja az infrastruktúra alapú verseny további erősítése, vagyis hogy tovább számolja fel a meglévő fizikai hálózatok hozzáférhetősége előtti akadályokat, javítva az alternatív szolgáltatók lehetőségeit. A új tervezetek informatikailag talán legérdekesebb része az úgynevezett csupasz DSL körüli szabályozás, melytől a telefonelőfizetés nélküli ADSL hozzáférések terjedését lehet remélni.

0

Távközlési szuperhatóságon és beavatkozáson töri a fejét az Európai Bizottság

2007. augusztus 13. 13:59

[International Herald Tribune/HWSW] Évekkel a telekompiacok liberalizációját követően számos uniós tagállamban továbbra is a néhai monopóliumok tartják kezükben a távközlési piac és forgalom nagy részét, ami nem csoda: közösségi szolgáltatáspiac továbbra sem létezik gyakorlatilag, és a belépéshez szükséges infrastrukturális beruházások nagysága pedig hatalmas korlátot képeznek. A roamingdíjak letörésének politikai sikerére alapozva az Európai Bizottság egy uniós szuperhatóság létrehozásán dolgozik -- írja az International Herald Tribune (IHT) belsős forrásokra hivatkozva.

0

Csak a fizetős ügyfelek érhetik el a korábban ingyenes MySQL Enterprise Servert

2007. augusztus 13. 13:36

A MySQL vállalati változata, az Enterprise Server mostantól nem lesz nyilvánosan elérhető, ahhoz csak a fizető ügyfelek férhetnek hozzá. A szoftver forráskód formájában továbbra is letölthető marad, így a kellő elhivatottsággal rendelkező felhasználók lefordíthatják, feltelepíthetik és használhatják, de a bináris csomagok lekerülnek a MySQL oldaláról. A szoftverfejlesztők, illetve a MySQL-t kipróbálni szándékozó felhasználók számára a továbbiakban az ingyenes Community Server változat lesz elérhető.

0

További forrásbevonásra kényszerül az AMD, mielőtt szeptemberben megérkezik a Barcelona

2007. augusztus 9. 13:33

További forrásbevonásra kényszerül az AMD, hogy zavartalan működésének finanszírozása mellett visszafizesse az ATI felvásárlása kapcsán felvett határidős hiteleket. A világ második számú processzorgyártója 1,5 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényeket egyes intézményi befektetőnek zárt körűen, vagyis az ügylet nem nyilvános.

0

Szabványos fogyasztási benchmark készül a SPEC-nél

2007. augusztus 9. 11:32

Olyan, mindenki által elfogadott tesztet készül kiadni a Standard Performance Evaluation Corp. (SPEC), amelynek segítségével egyértelműen összehasonlítható lenne a számítógépek fogyasztása és energiahatékonysága.

0

Csökken az Xbox 360 ára az Egyesült Államokban

2007. augusztus 7. 13:21

[Seattle Post Intelligencer/HWSW] Miután számos alkalommal cáfolta a pletykákat, illetve bizonyítékokat, a Microsoft végül elismerte, hogy csökkenti Xbox 360 konzoljának árait az Egyesült Államokban -- hasonló változásról Európában egyelőre nem tudni. A hivatalos verzió szerint a lépést az amerikai piacon rendkívül népszerű Madden NFL sorozat legújabb részének megjelenésére időzítették. Ez az első árcsökkentés, mióta 2005 novemberében a gép piacra került.

0

Mozilla: tíz napon belül kijavítjuk a Firefox bármely kritikus sebezhetőségét!

2007. augusztus 7. 11:07

Meglepő kijelentést tett a Black Hat konferencián Mike Shaver, a Mozilla képviselője: állítása szerint a népszerű böngésző fejlesztői 10 napon belül bármilyen kritikus sérülékenységet képesek kijavítani. Shaver a SecTheory.com biztonsági cég vezetőjének, Robert Hansennek átadott névjegyére írt rövid, de velős üzenettel [Ten fucking days] erősítette meg, nem a levegőbe beszélt.

0

Licencelhető mobiltelefonokat és böngészőt fejleszt a Google

2007. augusztus 6. 14:55

[The Wall Street Journal/HWSW] Több százmillió dollárt fordított már a Google mobiltelefonok kifejlesztésére, állítja a Wall Street Journal a projekttel kapcsolatban ismeretekkel rendelkező emberekre hivatkozva. A keresőóriás ugyanakkor továbbra sem vált profilt, és nem kíván belépni a hardver üzletbe, a cél továbbra is a reklámértékesítési tevékenység kiszélesítése és növelése, amiben a mobilos hirdetések stratégiai szerepet játszanak.

0

Interjú Joseph Schutzcal, az Intel processzor kutatási alelnökével

2007. augusztus 3. 14:58

A világ vezető processzorgyártójaként az Intelen belül külön részleg foglalkozik a jövőbeni technológiák kifejlesztésével, melyekkel biztosítható a processzorok további töretlen fejlődése. Joseph D. Schutzcal beszélgettünk, az Intel processzor-technológiai laborjának igazgatójával.

0

Több mint 400 kártékony programot talált a Trend Micro egy orosz szerveren

2007. augusztus 3. 14:39

[Techworld] A Trend Micro kutató szerint nagyméretű támadásra készülhettek, készülhetnek az internetezők ellen ismeretlen csoport, vagy csoportok, legalábbis erre utal, hogy a vállalat szakemberei egy olyan orosz szerverre bukkantak, mely több mint négyszáz különböző rosszindulatú alkalmazást tett elérhetővé az interneten.

0

Hamarosan ismét netezhetünk a Lufthansa repülőgépjáratain?

2007. augusztus 2. 12:45

A legfrissebb hírek szerint a német Lufthansa légitársaság új partnereket választ magának a repülőgépek fedélzetén nyújtott szélessávú internetszolgáltatás megvalósításához, mely legkorábban 2008 elején indulhat el. A vállalat a T-Mobile mobilóriás vezetésével létrejött csoporttal szövetkezne a hosszabb menetidejű járatokon ismét elindítandó szolgáltatásért. A társaság ugyanakkor továbbra sem tervezi a mobilozás bevezetését, a felmérések szerint ezt egyszerűen nem néznék jó szemmel az utasok.

0

A Google nem épít profilokat felhasználóiból, de elemezni akarja viselkedésüket

2007. augusztus 2. 12:40

[Reuters/HWSW] Hatalmas látogatói bázisa miatt folyamatosan a figyelem középpontjában álló Google kínosan ügyel a személyes adatvédelem területére, mely a sokszor szkeptikus felhasználók bizalmának egyik alapköve. A vállalat a múltban számtalanszor hangoztatta, hogy távol tartja magát attól, hogy a látogatóról összegyűjthető adatok alapján egyedi profilokat építsen. Ha hihetünk neki, a vállalat így valóban más módszerek után néz, hogy tovább növelje hirdetési rendszerének hatékonyságát -- és nyereségét.

0

Teljesen testre szabható a Logitech legújabb játékos egere

2007. augusztus 1. 12:05

Új játékosoknak szánt egeret és billentyűzetet dob piacra a Logitech: a G9 lézeres egér teljes testreszabhatóságával hódíthat, míg a G15 billentyűzet felújított változatának méretét a kevesebb programozható gomb csökkenti, miközben az információs LCD-képernyő ugyanúgy megmaradt.