:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 25. 12:59

EU: nincs megállapodás a roamingdíjak csökkentéséről

A uniós politikusok egyelőre képtelenek voltak megegyezni a mobiltelefonos roamingtarifák csökkentésének egyes részleteiről, például arról sem, hogy mennyi lehet a maximális percdíj, illetve hogy az előfizetők automatikusan a csökkentett tarifákon beszéljenek majd, vagy csak akkor, ha a szolgáltatójuknál kifejezetten jelzik az igényüket. Bár a tárgyalások megakadtak, az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyaránt bízik abban hogy sikerül megegyezésre jutni, az egyeztetés május elején folytatódhat.

[HWSW] A uniós politikusok egyelőre képtelenek voltak megegyezni a mobiltelefonos roamingtarifák csökkentésének egyes részleteiről, például arról sem, hogy mennyi lehet a maximális percdíj, illetve hogy az előfizetők automatikusan a csökkentett tarifákon beszéljenek majd, vagy csak akkor, ha a szolgáltatójuknál kifejezetten jelzik az igényüket. Bár a tárgyalások megakadtak, az Európai Bizottság és az Európai Parlament egyaránt bízik abban hogy sikerül megegyezésre jutni, az egyeztetés május elején folytatódhat.

A szolgáltatói lobby közbeszól

Amint arról beszámoltunk, az Európa Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága április közepén szavazta meg a mobiltelefonos barangolási díjak uniós szintű szabályozását, mégpedig 40 eurocentben maximált kimenő, és legfeljebb 15 eurocentes bejövő telefontarifákkal, ami alacsonyabb a korábban tervezettnél. Ezt az elképzelést az Európai Bizottság is támogatja, ugyanakkor a tagállamok ennél magasabban maximálnák a díjakat, a külföldről indított hívások esetén 60 eurocent, a fogadott hívások esetén pedig 30 cent lenne a legmagasabb percdíj.

Emellett a tagállamok -- nyilván a szolgáltatói lobby nyomására -- azt javasolják, az előfizetőknél csak akkor lépjenek életbe az új díjak, ha maguk kifejezetten kérik azt (opt-in), egyébként a korábbi tarifák szerint telefonáljanak. Mivel a szolgáltatók ellenérdekeltek a díjak csökkentésében, valószínűleg nem sietnének az előfizetők tudomására hozni az alacsonyabb tarifákat, így azok nagyrésze valószínűleg nem is értesülne róluk, így a lépésnek végeredményben nem lenne értékelhető piaci hatása -- vélik szakértők. A Parlament által megszavazott árplafontt a tagállamoknak is meg kell szavazniuk, hogy azok ratifikálásra kerüljenek.

A maximált roamingtarifák az eredeti tervek szerint már akár az idén nyáron, a turistaszezonban életbe léphettek volna, azonban mivel a Parlament, a Bizottság és a tagállamok között még nincs teljes egyetértés. Belsős források szerint a pontos számok tekintetében van esély a megegyezésre, azonban az életbe léptetésükkel kapcsolatban (opt-in vagy opt-out) nem látszanak közeledni az álláspontok. Amennyiben a felek a következő egyeztetésen sem tudnak megállapodni, az hónapokkal elodázhatja a roamingtarifák csökkenését.

Mindenkinek olcsón kellene telefonálnia

Az iparág természetesen tiltakozik a hatósági beavatkozás és az alacsony árak ellen azt állítva, hogy az árak maximalizálása nyomán csökkenne a hálózati infrastruktúra fejlesztésére fordítható büdzséjük és az árak amúgy is csökkennek a piaci versenyben. A fogyasztói érdekvédő csoportok pedig sokallják a 40/15 eurocentes tervezetet is, mert szerintük az nem tükrözi a szolgáltatók költségeit.Amennyiben a felek megállapodnak, a mobilszolgáltatóknak 1 hónapjuk lesz a díjak csökkentésére. Az alacsonyabb tarifák mellett a szolgáltatók kötelesek lesznek ikonnal jelezni, ha valaki roamingol, továbbá minden hálózatelhagyáskor SMS-ben figyelmeztetni az ügyfelet a magasabb percdíjakra.

Amennyiben a felek megállapodnak, a mobilszolgáltatóknak egy hónap áll rendelkezésükre azt követően, hogy a szabályozás megjelent a Bizottság hivatalos közlönyében. A tervezet szerint az alacsonyabb barangolási díjaknak ezt követően minden ügyfélre automatikusan vonatkozniuk kell. Az alacsonyabb tarifák mellett a szolgáltatók kötelesek lesznek ikonnal jelezni, ha valaki roamingol, továbbá minden hálózatelhagyáskor SMS-ben figyelmeztetni az ügyfelet a magasabb percdíjakra..

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.