:

Szerző: Ady Krisztián

2007. április 10. 13:52

Internetszolgáltató lett a Pannon

Internetszolgáltatóvá lépett elő a Pannon, mai sajtótájékoztatóján bemutatott két mobil internetcsomagjával és a közeljövőben megjelenő speciális megoldásaival alaposan feladja a leckét riválisainak, elsősorban a T-Mobile-nak. A két új internetcsomag nagy letöltési sebesség mellett kedvező, megfizethető díjakat hozott a piacra.

[HWSW] Internetszolgáltatóvá lépett elő a Pannon, mai sajtótájékoztatóján bemutatott két mobil internetcsomagjával és a közeljövőben megjelenő speciális megoldásaival alaposan feladja a leckét riválisainak, elsősorban a T-Mobile-nak. A két új internetcsomag nagy letöltési sebesség mellett kedvező, megfizethető díjakat hozott a piacra.

HSDPA is

A két új internetcsomag bejelentése mellett hivatalosan, kereskedelmi formában is elindult a szolgáltató HSPA szolgáltatása -- szándékosan nem HSDPA-t írtunk, a HSPA (High Speed Packet Access) név magába foglalja a HSDPA-t is, mely letöltési irányú sebességnövelést biztosít --, mely ott érhető el, ahol a szolgáltató harmadik generációs hálózata már kiépült. Ezen a hálózaton a HSDPA-kártyák segítségével jelenleg maximálisan 1,8-3,6 megabit/s-os letöltési és 384 kbit/s-os feltöltési sebesség érhető el .

A Pannon jelenleg lakosságra vetítve 35 százalékos 3G/HSDPA lefedettséget biztosít, melyet körülbelül 60 százalékra készülnek bővíteni -- az 50-60 millió eurós hálózatfejlesztés jelentős része a harmadik generációs hálózat bővítésére megy el --, Budapest mellett jelenleg 43 településen használhatjuk ki a leggyorsabb mobil adatátviteli technológia előnyét. A Pannon mobil szélessávnak hívja a GPRS-nél négyszer-ötször gyorsabb EDGE-et is, ezt a szolgáltatást a lakosság 99 százalék feletti része veheti igénybe. Ott, ahol a 3G/HSDPA nem elérhető, az adatkártyák és telefonok EDGE-et, vagy GPRS-t használnak.

Gigabájtok

A Pannon két új Mobil Internet csomagja nagy adatmennyiség letöltését teszi lehetővé, a kisebbik csomag havidíja 3 gigabájtnyi, a nagyobbik 10 gigabájtnyi adat forgalmazását foglalja magában, utóbbi a legnagyobb ilyen csomag jelenleg a piacon. Az új csomagokra szeptember végéig csatlakozási díj nélkül fizethetünk elő, a június 30-áig előfizetők pedig fél évig féláron kapják a szolgáltatást. A 3 gigabájtos csomag (teljes) havidíja bruttó 6900 forint, a 10 gigabájtosé 12900 forint, a túlhasználatért 10 kilobájtonként 12 fillért kell fizetni, de a felhasználó a havidíjban foglalt forgalom 80-90%-ánál SMS-es figyelmeztetést kap. A korábbi statisztikák szerint a havi 3 gigabájtos adatmennyiséget az ADSL-re előfizetők közül sem éri el az előfizetők több mint 95 százaléka.

Összehasonlításként: a T-Mobile az április elejei "duplázással" 600 megabájtos csomagot kínál 6 ezer forintnál egy hajszállal olcsóbban, a 10 ezer forintot közelítő mobilinternet csomaggal 2 gigabájtot forgalmazhatunk büntető díj nélkül, a legnagyobb, közel 15 ezer forintba kerülő csomaggal pedig 5 gigabájtos limitet kapunk. Az adatforgalom túllépéséért itt is hasonló díjat kell fizetni, 10 fillért 10 kilobájt után.

A Pannon kétéves, díjcsomagra vonatkozó hűségnyilatkozat aláírása esetén ingyenes USB-modemet, vagy PCMCIA adatkártyát is biztosít a felhasználónak választása szerint, a Huawei USB-modem nem csak azért praktikus, mert akár asztali számítógéphez is használható, de a jelenlegi leggyorsabb, 3,6 megabit/s-os letöltést biztosító második generációs HSDPA technológiát is támogatja. A csomagokhoz 90 megabájtos postafiók és vírus, illetve spamszűrés is tartozik.


A kék az EDGE, a zöldes szín a 3G/HSDPA lefedettséget jelöli

HSDPA router érkezik

A szolgáltató emellett megkezdte egy közeljövőben bevezetendő, kisvállalkozásoknak és otthoni felhasználóknak szánt "mobil router" zártkörű tesztelését is, szélesebb tesztelés májusban indul majd meg. A mobilhálózatra csatlakozó routerhez nem csak a hagyományos vezetékes telefon és fax csatlakoztatható, hanem Ethernet-portján keresztül több számítógép, beépített Wi-Fi hozzáférési pontjával pedig noteszgépek, tenyérgépek is csatlakozhatnak a mobil, de villámgyors internethez.

Az integrált USB-s nyomtatószerver és USB-s háttértár támogatást elsősorban kisebb irodák aknázhatják majd ki, akik ezzel a készülékkel teljesen megszabadulhatnak a vezetékektől, és egyetlen hálózaton, a mobilhálózaton keresztül érhetik el az internetet és a telefont is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.