:

dev archívum - 2007 március

2007
március

0

IVSZ: adó- és oktatási reform lendíthetné fel a hazai informatikai ipart

2007. március 30. 10:12

Dinamikusan fejlődött 2006-ban a hazai informatikai piac, tovább erősödött a távközlés, a média és az informatika közeledése, s végre jelentősen csökkent az internet-hozzáférések átlagos ára is -- összegezte a tavalyi évet az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A pozitívumok ellenére még sok a teendő, hazánk lakosságának hatvan-hetven százaléka digitálisan írástudatlan, és van mit fejlődni a szakemberképzés terén is: a hazai felsőoktatási rendszer csupán évi 3 ezer informatikai szakembert képez, miközben ennek a két-háromszorosára lenne szükség.

0

Linuxos PC-ket is fog forgalmazni a Dell

2007. március 29. 12:27

Mint arról már korábban beszámoltunk, megújulásának részeként a Dell egy külön oldalt indított be ötletek gyűjtésére, amelyek között a legnépszerűbb javaslat az volt, hogy a vállalat forgalmazzon linuxos PC-ket is. Ennek kapcsán a világ második legnagyobb PC-szállítója külön linuxos kérdőívet készített az igények részletesebb felmérésére. A több mint 100 ezer kitöltővel a Dell tegnap egy blogbejegyzésben tudatta: meghallotta a nép szavát.

0

Ütős fegyverek az Intel kezében: részletek a Penryn és Nehalem processzorokról

2007. március 29. 10:03

Az Intel tegnap fellebbentette a fátylat két következő processzorgenerációjának részleteiről. Steve Smith, a Digital Enterprise Group vezetője bemutatta a vállalat első 45 nanométeres csíkszélességű chipjének, az idén megjelenő Penrynt, valamint a következő generációs mikroatechitektúrára épülő, 2008-ra ígért Nehalemet.

0

Látogatás a Fujitsu Siemens Computers fejlesztői központjában

2007. március 28. 13:39

Európa legnagyobb IT-szállítójának szervereit és tárolóit Paderbornban nyúzzák és finomhangolják a német mérnökök, hogy kevés gond legyen velük, és kellően nagy teljesítményt nyújtsanak. A gépekkel csurig pakolt, zajos laborok mellett a cég bemutatta középvállalatoknak szánt egyszerű szerver- és tárolómegoldásait.

0

Látványosan nőtt az adathalász-támadások száma az elmúlt hónapokban

2007. március 28. 11:06

Az év első két hónapjában 200 százalékkal nőtt az azonosságlopások (identity theft) száma -- jelentette az amerikai Cyveillance, amely saját fejlesztésű technológiáival folyamatosan figyeli az internetes oldalakat, fórumokat, IRC-csatornákat, spameket. A Cyveillance kutakozása közben több mint 320 ezer lopott hitelkártyaszámra, mintegy 1,4 millió társadalombiztosítási számra és közel 1,3 millió felhasználói névre és hozzá tartozó jelszóra bukkant.

0

A Sun UltraSPARC új generációja: Rock

2007. március 26. 11:58

Hamarosan elkészül és jövőre már szerverekben a piacon is debütál a Sun Microsystems vadonatúj fejlesztésű mikroprocesszora, amelyet egyelőre Rock kódnéven ismerhetünk. A különleges kialakítású, tizenhat magos chip összesen hatvannégy programszál párhuzamos végrehajtására képes. Cikkünkben összefoglaljuk a Rock legfontosabb újdonságait.

0

Mérsékelt érdeklődés mellett elrajtolt Európában a PlayStation 3

2007. március 23. 11:27

Miközben az Egyesült Államokban januárban közel kétszer annyi Xbox 360 konzol fogyott, mint PS3, Tokióban pedig annyi az eladó használt PS3, hogy a játékokkal kereskedő boltok a 60 gigabájtos gépet féláron, az alapmodellt pedig még a Wiinél is olcsóbban veszik meg , ma Európában és Ausztráliában is elrajtolt a Sony következő generációs masinája.

0

Kínpadon a Sony PlayStation 3

2007. március 23. 10:14

Európában mától kapható a PlayStation 3, a Sony új csúcskonzolja. Japánban már november közepe óta elérhető a gép, a HWSW japán tudósítója azóta nyúzza a saját példányát, most pedig megosztja tapasztalatait, hogy olvasóink segítséget kapjanak: érdemes-e 160-170 ezer forinttal a zsebükben elindulniuk a legközelebbi elektronikai üzlet felé.

0

A vállalati PC-k négyötöde gyenge a Windows Vistához?

2007. március 22. 13:56

Az asztali gépek menedzsmentjére szakosodott amerikai Everdream mintegy ezer ügyfelének 145 ezer asztali és mobil PC-jéről készített statisztika szerint a vállalati gépek négyötöde nem elég erős a Microsoft Windows Vista Business futtatásához. A számítógépek felkészítése a Windows Vista követelményeinek teljesítésére a legnagyobb költség lehet a Vista bevezetése kapcsán -- mondta Ed Müller, az Everdream marketing-igazgatója.

0

Biztonsági frissítés jelent meg a Firefoxhoz

2007. március 21. 17:06

A Mozilla frissítést adott ki a Firefox böngészőhöz, amely az FTP-kezelésben felfedezett hibát javítja. A jelentések szerint a hiba kihasználásával egy speciálisan előkészített FTP-szerver portszkennelést végezhet a tűzfalon belül, és ez önmagában nem jelent fenyegetést, a hálózatról így begyűjtöt információk később felhasználhatók egy támadáshoz.

0

Játékokban is hirdetne a Google

2007. március 20. 08:43

[Reuters/HWSW] Igaznak bizonyultak a pletykák: a Google pénteken bejelentette, videojátékokban elhelyezett promócióra szakosodott céget vásárolt. A keresőóriás választása a magánkézben lévő kaliforniai Adscape Mediára esett, mely a videojátékokban hirdetések megjelenítésére alkalmas technológiát fejleszt. Az ügylet pénzügyi részletei nem nyilvánosak, meg nem nevezett források 23 millió dolláros tranzakcióról beszélnek. A lépéssel a Google nyilvánvaló célja, hogy növelni tudja értékesíthető hirdetési felületét.

0

IBM: 326 Linux kódsort vitat az SCO, és 700 ezret sért saját maga

2007. március 19. 17:30

[Groklaw.net/HWSW] Mint arra bizonyára több olvasónk is emlékszik, az SCO Group 2003 tavaszán pert indított az IBM ellen, nem kevesebb mint 5 milliárd dollárt követelve. A cég vádja szerint az IBM UNIX System V kódott engedett linuxos fejlesztéseibe szivárogni. Sőt az SCO odáig ment, hogy maga Linux, beleértve a kernelt és számos más kódott, sérti a cég jogait, így maguk a felhasználók is felelősségre vonhatóak. A Linux-ellenes ámokfutás, mely mögött a Microsoft neve is felbukkant, végleg kifulladni látszik: az IBM szerint mindössze 326 sor kódról van szó, amely vitatott lehet -- az SCO természetesen nem ért egyet.

0

Kipróbálható az Adobe Apollo első nyilvános alfaverziója

2007. március 19. 15:22

Az Adobe Systems bejelentette, hogy kipróbálható az Apollo futtatókörnyezet és alkalmazásfejlesztő platform első nyilvános alfaverziója. A szoftver bétaváltozata a nyár folyamán, míg az első véglegesnek nevezett, 1.0-ás változat az év második felében jelenik majd meg.

0

A Viacom egymilliárd dollárra pereli a YouTube-ot

2007. március 14. 13:20

[News.com] Hatalmas pofont kapott a YouTube és rajta keresztül a Google a Viacomtól: az amerikai médiaóriás kedden perbe fogta a videomegosztó oldalt, mert az szándékosan tömeges szerzői jogsértést követ el. A Viacom 160 ezer jogosulatlanul tárolt videoklipért és azok 1,5 milliárdszori megtekintéséért 1 milliárd dollárra pereli a YouTube-ot és annak gazdáját, a Google-t.

0

Robbanás előtt a navigációs piac -- beszélgetés a NavNGo alapítójával

2007. március 14. 10:43

Az iGO navigációs szoftver alig néhány éve bukkant fel és vált viharos sebességgel népszerűvé itthon és Európaszerte egyaránt, köszönhetően térképes lefedettségének, sebességének és lokalizációjának. A siker mögött egy magyar start-up áll, a két és fél éves NavNGo, mely további növekedésre éhes. Kátai Attilával, a cég társalapítójával és ügyvezetőjével beszélgettünk.

0

Isten veled, FoxPro!

2007. március 14. 09:08

[eWeek/HWSW] A Microsoft bejelentette hogy a 9.0 verziót követően nem jelentet meg új változatokat a Visual FoxPro fejlesztőkörnyezetből, a technológiát azonban egészen 2015-ig támogatni fogja. A redmondi vállalat a FoxPro egyes részeit a CodePlex közösségi fejlesztési oldalon fogja közzétenni. Néhány FoxPro-technológia más Microsoft-termékekben is vissza fog köszönni, például az SQL Serverben, a Team Foundation Serverben és a .Net Frameworkben.

0

A Microsofttól kölcsönzött biztonsági megoldások erősíthetik a Firefoxot

2007. március 13. 15:43

[Techworld] A Mozilla Firefox következő generációjában hasonló biztonsági megoldás kaphat helyet, amelyet a Microsoft is alkalmazott az Internet Explorer 7-ben és a Windows Vistában: védett módban futva a böngésző és a kiegészítői csak néhány könyvtárba írhatnak (cache, temp, cookies, history), így ha szörfözés közben valamilyen ártó szándékú program át is jut az összes védvonalon, nem tudja magát telepíteni a gépre, vagy rendszerfájlokat, esetleg adatokat törölni.

0

Közösségi alkalmazásfejlesztéshez nyújt teret a Vodafone

2007. március 13. 12:52

Saját kutatás-fejlesztési portált indított a Vodafone: a Betavine nyilvános, online együttműködésen alapuló közösségi alkalmazásfejlesztéshez nyújt hátteret. A Vodafone célja a projekttel az új mobil alkalmazások fejlesztésének bátorítása, a mobiltelefonok és az internet közötti további közeledés ösztönzése.

0

Munkaerőkrízisben Európa technológiai ipara

2007. március 12. 15:38

[International Herald Tribune/HWSW] Miközben munkanélküliség nem csak Magyarországon, hanem Európa szerte foglalkoztatja a közéletet, addig sokszor elsikkad a tény: betöltetlen állások tömege áll rendelkezésre a piacon. Az egyik ilyen krónikus hiányszakma Európában a hi-tech mérnököké, ami veszélyezteti a kontinens technológiai szektorának növekedését és hosszú távú versenyképességét -- taglalja az International Herald Tribune (IHT) .

0

Drága és forgalmi korlátos lesz a T-Com telefonelőfizetés nélküli ADSL-je?

2007. március 12. 12:23

Március elején jelentette be a Magyar Telekom, hogy szolgáltatási területén elérhetővé teszi partnerei számára a telefonszolgáltatás nélkül igénybe vehető ADSL-t. Akkor még szinte semmit sem lehetett tudni a pontos feltételekről, mostanra némileg tisztult a kép, amely alapján úgy tűnik, a csupasz ADSL nem más, mint egy PR-fogás, a feltételek alapján aligha lesz tolongás érte.

0

A felhasználók csak azt hiszik, hogy tisztában vannak a biztonsági kockázatokkal

2007. március 9. 09:47

A Cisco független kutatócéggel készítetett nemzetközi tanulmánya szerint a legtöbb alkalmazott saját bevallása szerint tudatos a hálózatbiztonság terén, ugyanakkor viselkedési szokásaik ennek gyökeresen ellentmondanak. A felmérést végző független piackutató cég legalább száz-száz végfelhasználót kérdezett meg az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Kínában, Indiában, Ausztráliában illetve Brazíliában.

0

Sun: azonosságkezeléssel integrált B2B szoftvercsomag

2007. március 8. 08:52

A Sun Microsystems bejelentette az Identity-Enabled Business-to-Business szoftvercsomagját, amely biztonságos és központosított módon automatizálja az eltérő vállalati alkalmazásokon és rendszereken, valamint nagyszámú kereskedelmi partner között történő tranzakciókat.

0

APEH-BSA szövetség alakult: egyre nagyobb nyomás a vállalatokon

2007. március 8. 08:41

[HWSW]Együttműködési megállapodást írt alá az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a szoftveripari szereplők érdekeit képviselő Business Software Alliance, amit egy sajtótájékoztató keretén belül ejtett meg a két szervezet. Az együttműködés lényege, hogy a BSA szakképzésben részesíti az APEH alkalmazottait, hogy azok eredményesebben végezhessék munkájukat, az illegális szoftverhasználatnak ugyanis adózási vonatkozásai is lehetnek. A megállapodás részletei, vagy pénzügyi vonatkozásai nem nyilvánosak, a szervezetek jogászai szerint ezt nem is indokolja semmi.

0

A számítógép BIOS-át módosítva becsapható a Vista aktiváló rutinja

2007. március 6. 14:49

[VS] Folyamatosan újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak a hekkerek a Windows Vista feltörése érdekében: bár a nemrég napvilágra került kulcsgenerátorról egyelőre senki sem tudja eldönteni, hogy valóban alkalmas-e termékkulcsok generálására, egy másik, szintén a hétvégén felbukkant módszer már igen figyelemreméltó -- és a Microsoft számára meglehetősen kellemetlen lehet.

0

Összefoglaló: Web2.2 Symposium

2007. március 6. 14:18

Immáron második, már-már hagyományosnak számító alkalommal rendezték meg a Magyar Telekom székházában azt a konferenciát, amelyen a magyar webes élet színe-java tiszteletét tette, előadóként vagy hallgatóként. A tavalyival szemben idén kibővített, kétnapos program várta az érdeklődőket, így bőven volt idő minden aktuális témát kivesézni.

0

Új stratégiát hirdetett a Deutsche Telekom - eljött a broadband és a fogyasztók kora

2007. március 6. 10:59

[heise online/HWSW] Új stratégiát vezet be a Deutsche Telekom, a Magyar Telekom többségi tulajdonosa, ami valószínűsíthetően itthon is érezteti majd hatását. Az elnök-vezérigazgató René Obermann által felvázolt új irány szerint racionalizálják a cégcsoport szerteágazó tevékenységét, leválasztják a stratégiai jelentőséggel nem bíró területeket, és a vállalat fókusza a szélessávú és mobilszolgáltatások felé fordul a növekedés érdekében, amit új márkázás is jelezni fog.

0

Újabb büntetéssel fenyegette meg a Microsoftot az EU

2007. március 5. 14:24

[International Herald Tribune/HWSW] Ismét figyelmeztette a Microsoftot az Európai Bizottság, ezúttal új kifogásokat emelve az amerikai vállalattal szemben. A bizottság hivatalos megállapításai szerint a szoftveróriás továbbra sem tesz eleget a három évvel ezelőtt hozott trösztellenes határozatnak, és indokolatlanul magas licencdíjakat szab meg a Windows protokolljainak dokumentációjára. A vállalat szerint a Bizottság olyan követelményekre hivatkozik, amelyeket egyáltalán nem tett világossá.

0

Kik fejlesztik a Linuxot?

2007. március 5. 14:05

[LWN.net] Általánosan elterjedt nézet, hogy a Linux kernelt jórészt sok szabadidővel rendelkező egyetemisták és programozók fejlesztik, akik munkaidejük lejártával otthon egész éjszakákat virrasztanak a gépük előtt a monitort bámulva, kódot pötyögve. A valóság azonban teljesen más, a Linux fejlesztőinek túlnyomó többsége fizetésért dolgozik különféle informatikai nagyvállalatoknál és munkaidejében dolgozik a Linuxon.

0

Nem ért véget a Dell rémálma

2007. március 2. 09:33

Pocsék negyedik negyedéves eredményekről számolt be a Dell, a vállalat elsősorban a PC-eladások terén mutatott fel igen gyenge számokat, amelyek aztán magukkal rántották az egész céget. A bevétel még a leszállított elemzői várakozásokat sem érte el, a nyereség pedig olyan mélyre zuhant, hogy mélytengeri búvárok még most is keresik. A vállalat szerint a közeljövőben nem várható a mutatók jelentős erősödése.

0

Újságok a mobilon: megérkezett a T-Mobile Mobizin

2007. március 1. 15:15

Újságok mobil változatai varázsolja előfizetői kompatibilis készülékére a T-Mobile: a Mobizin olvasóprogrammal havi 780 forintért juthatunk hozzá több népszerű magazin mobilra szerkesztett kiadásaihoz. A havidíj a frissítéshez, letöltéshez szükséges belföldi forgalmi díjat is tartalmazza, így ezen a havidíjon felül nincsenek többletköltségek.