dev archívum - 2007 január

2007
január

0

Vírusok helyett inkább az adathalászoktól kell tartanunk

2007. január 31. 13:08

Aranykorukat élik az adathalászati támadások, a MessageLabs adatai szerint már több phishing-tartalmú levél utazik a világhálón mint vírussal fertőzött e-mail. A biztonsági cég friss, januári statisztikájából kiderül, hogy napjainkban a levelek 1,07 százaléka irányul a felhasználói adatok megszerzésére, miközben a vírusos levelek aránya csak 0,83 százalék.

0

Nem csak a nagyvállalatok kiváltsága a videotelefon, a videokonferencia

2007. január 30. 14:16

Videotelefonálás, videokonferencia, távkonferencia: mindennapos szavak a multicégek topmenedzsereinek szótárában. Ők elsősorban időt, másodsorban jelentős költséget takarítanak meg a valós idejű hang- és képátviteli szolgáltatásokkal. De mi helyzet a legtöbb magyar munkavállalót foglalkoztató kis és közepes vállalkozásokkal, ők hogyan tudnak hasznot húzni abból, ha nem csak hallják, hanem látják is azt, aki a vonal másik végén beszél?

0

Megszabadulnak láncaiktól és drasztikusan gyorsulnak a UPC chello csomagok

2007. január 30. 12:53

Jelentősen átalakítja kábeles internetszolgáltatásának kínálatát márciustól a UPC, a korábbival azonos áron kapható csomagok lényegesen gyorsabbak lesznek és megszűnnek eddigi adatforgalmi korlátozásaik is. A jelenlegi chello előfizetők változatlan havidíj mellett automatikusan az eddigi árkategóriájuknak megfelelő, de akár több mint tripla sebességű új csomagokra állnak át.

0

A Webroot szerint erőtlen a Vista kémprogramok elleni védelme

2007. január 29. 15:05

A Webroot szerint gyakorlatilag nem nyújt megfelelő védelmet a holnap megjelenő Windows Vista kémprogramvédelmi összetevője a felhasználók számára, hiszen a legelterjedtebb kémprogramok 84 százalékát nem szűri ki. A Webroot azt javasolja, hogy valamilyen bevált antispyware programot is futtassunk a számítógépükön.

0

Hárommilliárd weboldalt tekintettek meg eddig az Opera Minivel

2007. január 26. 13:21

Születésnapját ünnepli az Opera Mini, az Opera Opera Software mobiltelefonokon futó, Java felületre írt mobil böngészője. Az ünnepet a szoftvert fejlesztő cég érdekes adatok közlésével ünnepli, így némi fogalmat alkothatunk arról, hogy milyen forradalmat indított el a lassan mobilszolgáltatókra szabott készülékeknél is előre telepített böngésző megjelenése.

0

2014-ig lesz támogatás az otthoni Windows XP-hez

2007. január 25. 09:59

Meghosszabbítja a Windows XP otthoni változataihoz nyújtott ingyenes támogatás időtartamát a Microsoft. Az eredeti tervek szerint a Windows XP Home Edition és Media Center Edition támogatása 2009-ben véget ért volna, a vállalat azonban úgy határozott, egészen 2014-ig támogatja ezeket szoftvereket.

0

Bárhol elérhetővé teszi vállalati adatainkat a szolgáltató- és készülékfüggetlen OpenHand

2007. január 24. 16:24

Sajtótájékoztató keretében hazánkban is bemutatkozott a mobil eszközökön, PDA-kon, mobiltelefonokon, vagy akár noteszgépeken is biztonságos távolis adatelérést nyújtó OpenHand , melyet a több ezer alkalmazottat foglalkoztató brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálattól a South African Airways-ig számtalan jelentős szervezet használ már szerte a világon. A sajtótájékoztató keretében nyújtottak át 10 ingyenes licencet, illetve két, a mobilos klienst futtatni képes Nokia mobiltelefont az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság informatikai és távközlési főosztályvezetőjének.

0

Hamarosan itthon is kapható lesz az LG mindenevő HD-lejátszója

2007. január 23. 14:43

Észak-Amerikában az elmúlt napoktól kezdve már bárki hazaviheti, az európai felhasználók pedig 2007 első negyedévétől juthatnak hozzá az LG mindenevő következő generációs DVD-lejátszójához, mely a DVD-lemezek mellett a HD DVD és a Blu-ray lemezeken tárolt nagyfelbontású filmeket is képes lejátszani.

0

A Vistát ütlegeli a Novell linuxos kampánya

2007. január 22. 18:05

A Microsoft-Novell paktumot követően, mely iparágszerte meglepettséget és sokakban ellenszenvet váltott ki, ésszerű lenne azt gondolni, hogy a két vállalat legalább politikai és kommunikációs szinten közelebb, baráti(bb) viszonyba került. Erre látszik rácáfolni a Novell legújabb Vista-ütlegelő kampánya, mely a tavaly nyáron megjelent, Linux-alapú vállalati operációs rendszerét hivatott népszerűsíteni a Microsoft üdvöskéjével szemben.

0

Kapcsolási díjat vezetett be a Skype

2007. január 19. 10:36

Új árképzést, illetve alacsony havidíjért többé-kevésbé ingyenes telefonálási lehetőséget nyújtó új csomagot dolgozott ki az európai országok számára a legnagyobb internettelefon-szolgáltató, a Skype. A SkypeOut szolgáltatás percdíjainak csökkentése sokak számára nem sok előnyt jelent majd, a telekommunikációs óriás ugyanis bevezette a kapcsolási díjat, melyet minden egyes vezetékes vagy mobil irányba küldött hívás esetén ki kell fizetni. Az internetes hívások természetesen továbbra is ingyenesek maradtak.

0

Döntés előtt az EU: induljon trösztellenes vizsgálat az Intel ellen?

2007. január 18. 14:43

[The Wall Street Journal/HWSW] Válaszúthoz érkezett az Európai Unió Intellel szemben folytatott trösztellenes vizsgálata, írja anonim forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal (WSJ). Az amerikai lap szerint Neelie Kroes versenyjogi biztosnak döntenie kell: formálisan is jogi eljárást indít a világ legnagyobb chipgyártójával szemben az EU versenytörvényének megsértése miatt, vagy ejti az immár hatéves procedúrát.

0

Magyarul is elérhető az Internet Explorer 7 böngésző

2007. január 17. 16:16

Megjelent és az operációs rendszer eredetiségének ellenőrzését követően letölthető az Internet Explorer böngésző új, 7-es változatának magyar nyelvű kiadása , így a Microsoft valószínűleg hamarosan több ezer újabb telepítést számolhat el a január 8-áig elért 100 milliós mennyiséghez.

0

Egyre többet interneteznek az európaiak

2007. január 17. 13:06

A tavalyi év végén negyedszerre megrendezett Mediascope Europe Study szerint egyre többet interneteznek az európaiak. A több mint 7 ezer résztvevő telefonos megkérdezésén alapuló kutatás azt találta, hogy az európai átlagpolgár 2006-ban heti 11 óra 20 percet töltött online, vagyis 11 százalékkal többet mint 2005-ben. A felhasználók 45 százaléka már heti hét nap kapcsolódik a világhálóhoz, míg az átlag hetente 5,4-szer. Némileg meglepő, hogy az európaiak az interneten töltött idő 70 százalékában magánügyeiket intézik, csak 30 százalék kapcsolatos a munkájukkal.

0

Fortress: új programnyelvet mutatott be a Sun

2007. január 15. 13:20

[News.com] A Sun Microsystems új programozási nyelvvel kísérletezik, a Fortress célcsoportja kimondottan a nagy számítási teljesítményt igénylő műszaki, tudományos alkalmazások fejlesztői, akik kénytelenek szembesülni a közel 50 éve használt Fortran korlátaival. A Fortress egyelőre még kezdeti stádiumban van, de a Sun a napokban elérhetővé tett egy nyílt forrású interpretert abból a célból, hogy tapasztalatokat, visszajelzéseket gyűjtsön a közösségtől.

0

Hétfőn kezdődik a sávszélességemelés - szűrő nélkül rosszabbul járhatsz!

2007. január 12. 13:47

Hétfőn, január 15-én kezdődik meg a Magyar Telekom ADSL-hálózatában az újabb ingyenes, a korábbi letöltési sebességeket a lehetőségekhez mérten akár megnégyszerező sávszélességemelés. A változtatás többszázezer jelenlegi ADSL-ügyfelet érint az internetszolgáltató kilététől függetlenül, amennyiben az internetelérést a Magyar Telekom hálózatán keresztül nyújtják.

0

Felújította legkönnyebb Tablet PC-jét a Fujitsu Siemens Computers

2007. január 9. 15:29

Megérkezett a Fujitsu Siemens Computers felfrissített Tablet PC és noteszgép kombinációja, az általunk is kipróbált P1510 utódja, a LifeBook P1610 modell, mely egy teljes funkcionalitású noteszgépet rejt egy átalakítható táblagép bőrébe. A 8,9 hüvelykes, 360 fokban elforgatható, érintésérzékeny kijelzőt átfordítva a noteszgép könnyen Tablet PC-vé alakítható.

0

Újonchoz képest jól szerepelt a piacon a Microsoft Zune

2007. január 5. 09:49

Újonchoz képest jól szerepelt a Microsoft audiolejátszója az amerikai piacon az ünnepek alatt, de népszerűségben meg sem tudta közelíteni az Apple iPodot. A legnagyobb elektronikai áruházláncok (Best Buy, CompUSA, Circuit City, Staples, RadioShack) forgalmát figyelő Current Analysis jelentése szerint a bevásárlási szezonban -- Hálaadástól az év végéig -- a tíz legkeresettebb MP3-játszó közül 8 Apple-termék volt, a maradék kettő pedig SanDisk modell.

0

A hibrid lemezek tehetnek pontot a formátumháború végére

2007. január 4. 13:56

[New York Times, News.com] Várhatóan a jövő héten keződő Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) rendezvényen mutatja be elsőként a Warner azokat a hibrid lemezeket, melyek mindkét nagyfelbontású formátumban tartalmazzák majd a filmeket. A Total HD lemezeket mindkét tábor nyugodtan megvásárolhatja, teljesen mindegy hogy HD DVD vagy Blu-ray olvasására alkalmas készülékkel készül azt lejátszani, ugyanis a lemez egyik oldalán HD DVD, a másikon pedig Blu-ray formátumban tárolták el a kiadványt.

0

Súlyos sebezhetőség az Adobe Readerben

2007. január 4. 10:28

Sérülékenységet fedeztek fel a sokak által használt Adobe Acrobat Reader böngészőbe épülő pluginjében, amely lehetővé teszi, hogy egy PDF-fájl megnyitásakor tetszőleges JavaScript-kód fusson le az áldozat számítógépén.

0

2007 a WiMAX éve lehet Európában

2007. január 3. 17:28

[IDG News Service/heise online/HWSW] Úgy tűnik, lassan de biztosan szélesebb körben is megindul a WiMAX vezeték nélküli hálózatok kereskedelmi célú kiépítése, miután két évvel ezelőtt véglegesítették azt a nyílt szabványt, melyet a berendezések implementálnak, valamint a hatóságok is megteszik a szükséges lépéseket a jogi szabályozási keretek biztosítása érdekében.

0

A felhasználók nem bíznak a biztonsági szoftvereikben

2007. január 3. 10:48

Az internetezők nem igazán bíznak meg a biztonsági szoftverekben -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Trend Micro publikált. A biztonsági szoftvereket gyártó cég ígérete szerint a jövőben félévente elvégzi a felmérést, amely egyfajta barométere lehet a felhasználói biztonságérzetnek.

0

IBM = csúcstechnológia?

2007. január 2. 14:10

[eWEEK/HWSW] Némileg meglepő módon egy régi-új résztvevője is lesz az idei Consumer Electronics Show-nak (CES), mégpedig az IBM. A mainframe számítógépeivel azonosított Kék Óriás egy évtized óta nem képviseltette magát a rendezvényen, a cég újbóli megjelenése a kommunikációs stratégia megváltozását sejteti.

0

Látszólag feltörték a HD DVD lemezek másolásvédelmét

2007. január 2. 14:07

Futótűzként terjed fórumokon és a szórakoztatóelektronika informatikai oldalával is foglalkozó híroldalakon annak a YouTube videónak a linkje, melyen egy programmal láthatóan feltörték a korábban törhetetlennek kikiáltott, HD DVD lemezeket is védő Advanced Access Content System (AACS) másolásvédelmet. Csakhogy nem minden arany, ami fénylik.