Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 11. 11:35

A magyarok negyede már áttért Firefoxra, de a Windows uralma nem kérdés

A magyar internetezők gépein egyeduralkodó a Windows, a Firefox ugyanakkor komoly csapást mért az Internet Explorer piaci részesedésére -- derül ki egy hazai felmérésből. A digitális marketing és média, valamint az e-business és tanácsadás területén működő kirowski februárban több mint 1,5 millió, magyar weboldalakat látogató internetező gépéről gyűjtött adatokat.

[HWSW] A magyar internetezők gépein egyeduralkodó a Windows, a Firefox ugyanakkor komoly csapást mért az Internet Explorer piaci részesedésére -- derül ki egy hazai felmérésből. A digitális marketing és média, valamint az e-business és tanácsadás területén működő kirowski februárban több mint 1,5 millió, magyar weboldalakat látogató internetező gépéről gyűjtött adatokat.

Windows-uralom

A több mint másfélmillió gép adatai alapján úgy tűnik, Magyarországon megkérdőjelezhetetlen a Windows egyeduralma, a Linux és a Mac OS folyamatos térhódításáról szóló jelentéseket megcáfolják a számok. A kirowski adatai szerint Windowst a felhasználók 98,2 százaléka telepített a gépére, a második legnépszerűbb operációs rendszer holtversenyben a Linux és a Mac OS volt, mindkettő 0,63 százalékos részesedéssel rendelkezett. A Mac OS-t futtató gépek kétharmada PowerPC processzoros, harmada azonban már Intel-alapú konfoguráció volt.

A Windows-családból természetesen a hatodik éve piacon levő XP a legnépszerűbb (92%), ezt követi a Windows 2000 (3,24%), illetve a 98/ME (2,75%). Figyelemre méltó, hogy a vadonatúj, a felmérés lefolytatásakor (2007. február második hete) Magyarországon kiskereskedelmi forgalomban még nem is kapható Windows Vistát már annyian használták mint PowerPC-n futó Mac OS-t.

A legtöbben Internet Explorer 6.0-val böngésznek

Ami a böngészőket illeti, itt már közel sem akkora a Microsoft fölénye. A felhasználóknak csak 73 százaléka használt Internet Explorert, azaz az alternatív böngészők a piac több mint negyedét tudhatják magukénak. Nem meglepő módon a Firefox a legnépszerűbb alternatív böngésző (23,1%), amelyet az Opera (1,84%) követ. Az adatokból kiderül, hogy az IE-felhasználók többsége még annak ellenére nem tért át a 7.0 verzióra, hogy az már hónapok óta elérhető, a legtöbben (92,9%) még mindig a 6.0 változatot részesíti előnyben. Az Internet Explorer régebbi, 6.0-nál korábbi verziói minimális számú felhasználónál, 3-4000 gépen futnak még.

A mi olvasóink
A HWSW szerverének múlt heti statisztikái szerint az olvasóink körében közel azonos az Internet Explorer és a Firefox elterjedtsége, előbbit 46 százalék, utóbbit 45 százalék használja. Az IE7 aránya az összes IE-felhasználón belül 30 százalék feletti. Ami az operációs rendszereket illeti, a Windows uralma (95%) nem kérdéses, Linux alól az olvasók 3,1 százaléka látogatja lapunkat, a Mac OS részesedése 1,3 százalék. A HWSW olvasóinak körében a Vista a második legnépszerűbb Windows az XP után, már most többen használják mint Linuxot.
Ezzel éles kontrasztban áll, hogy a Firefox-felhasználók több mint fele a legújabb, tavaly ősszel megjelent 2.x verziót telepítette a gépére, bár az 1.5 és 1.6-os verziókat továbbra is széles bázis, a felmérésben szereplők 38 százaléka használja. Bár a böngésző jelzi a felhasználóknak az új verziók megjelenését, mégis az 1.0 és 1.4-es verziók közötti változatokat használja az Firefox-pártiak 7,7 százaléka. Az Opera esetében rengeteg változat található meg, de jellemző a legfrissebb verziók használata: a 9.0, vagy annál újabb programot használja a program híveinek 85 százaléka.

1024x768 vagy nagyobb

A felmérésből kiderült továbbá, hogy az internetezők közel kétharmada 1024x768 képernyő-felbontást használ, de sokaknak (28,1%) van még ennél is nagyobb felbontásúra állítva az asztala. 800x600 pixeles felbontást már csak a felhasználók 10 százaléka használ, ennél kisebbet pedig csak 0,01 százalék. Érdekesség, hogy a megvizsgált gépek szinte mindegyike rendelkezett hangkártyával vagy alaplapra integrált hangvezérlővel.

A felmérés 2007. február 5-e és február 18-a között az Index, Startlap, iWiW, Hírkereső, MyVip, HírStart, Port.hu oldalait látogató olyan felhasználók által használt számítógépek körében készült, akik rendelkeztek az Adobe Flash szoftverrel (az Adobe információi alapján a felhasználók 98%-a). A technikai információk begyűjtése automatikusan készült, összesen 1,665 millió számítógép adatainak lekérdezésével. A felmérés anonim módon történt, a módszerrel semmilyen személyes adat lekérdezésére nem került sor.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.