Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 20. 10:21

Üzleti intelligencia az OpenOffice-ban

Üzleti intelligencia funkcionalitással bővül az OpenOffice.org nyílt forrású irodai szoftvercsomag, amelynek az ősztől része lesz a Pentaho nevű jelentéskészítő eszköz. A Pentahóval az OOo-ban készített, tárolt dokumentumokban található adatok felhasználásával lehet kimutatásokat vagy más dokumentumokat készíteni.

[HWSW] Üzleti intelligencia funkcionalitással bővül az OpenOffice.org nyílt forrású irodai szoftvercsomag, amelynek az ősztől része lesz a Pentaho nevű jelentéskészítő eszköz. A Pentahóval az OOo-ban készített, tárolt dokumentumokban található adatok felhasználásával lehet kimutatásokat vagy más dokumentumokat készíteni.

Ez az első alkalom, hogy a Pentaho jelentéskészítő eszköze bekerül egy irodao szoftverbe. A Pentaho az OpenOffice.org egyik legfontosabb fejlesztőjével, a Sun Microsystemsszel működik együtt a jelentéskészítő integrációján. A Pentaho Reporting segítségével nem csak az OpenOffice.org részét képező Base adatbázisból, hanem más adatbázisokból, illetve OLAP és XML forrásokból lehet adatokat lekérni és azok felhasználásával dokumentumokat összeállítani.

Lance Walter, a Pentaho marketing-vezetője szerint a lépéstől a vállalat azt várja, hogy szoftvereit egy szélesebb közönség ismeri meg, és kezdi használni. Walter reményei szerint a jelentéskészítővel szerzett kedvező tapasztalatok alapján sokan döntenek úgy, hogy a Pentaho többi szoftverét is használni kezdik és előfizetnek a cég vállalati támogatási szolgáltatására. A Pentaho Reporing Engine alapja a nyílt forrású, Java-alapú JFreeReport, amely 2005 végén került a vállalat birtokába. A Pentaho azóta számos funkcióval bővítette a szoftvert, például egy drag-and-drop jelentéstervezővel, valamint integrálta azt a saját üzleti intelligencia platformjával.

Piaci elemzők várakozásai szerint a jövőben egyre több üzleti intelligencia funkció kerül be az asztali irodai alkalmazásokba, ezen a téren az Office 2007 például számos újítást vonultat fel. A nyílt forrású megoldások fejlesztőinek nincs más választása, ha komolyan gondolják, hogy alternatívát kívánnak nyújtani a Microsoft, az SAP vagy az Oracle megoldásaira.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról

FLIP

3

Kagylómobillal erősít a Honor

2024. június 14. 10:28

A cég útnak indította első flip típusú készülékét, amivel újabb hézagot foltoz be a nagy márkák elleni versenyben.