Szerző: Bizó Dániel

2007. április 27. 08:58

Tizenöt év után ma nyugdíjba vonult a legendás Alpha

A mai napon a szerverek egy legendás családja fejezi be pályafutását, mely sokan szerint korának legfejlettebb architektúrájával rendelkezett. Az AlphaServerek technikai eleganciája és teljesítménye az egész iparág elismerését kivívta 13 éves pályafutásuk során, a gazdasági erők által kikényszerített konszolidációt azonban nem tudták elkerülni.

[HWSW] A mai napon a szerverek egy legendás családja fejezi be pályafutását, mely sokan szerint korának legfejlettebb architektúrájával rendelkezett. Az AlphaServerek technikai eleganciája és teljesítménye az egész iparág elismerését kivívta 13 éves pályafutásuk során, a gazdasági erők által kikényszerített konszolidációt azonban nem tudták elkerülni.

Itt az idő

A magyar HP, szinkronban az amerikai anyavállalattal, a mai napon, vagyis április 27-én befejezi az új AlphaServerek forgalmazását. A lépés egyetlen Alpha-felhasználót sem szabad hogy meglepetésként érjen, ugyanis a fejlesztések már évekkel ezelőtt leálltak, nem beszélve a tervezett átállás 2001-es bejelentéséről. Az AlphaServerek nyugdíjazását ráadásul a HP több alkalommal kitolta, éppen az ügyfelek igényei alapján, hogy az Alpha-bázis a lehető legnagyobb nyugalommal kezdjen neki a migrációnak.

"A HP megvárta, míg az Integrity lábai megerősödtek, megbízhatóvá és elfogadottá vált" -- fogalmazott egy telefonos interjú során Birnbauer Péter, a HP Magyarország üzletileg kritikus szerverekért felelős termékmenedzsere. "A magyar Alpha installációs bázis nagyjából 90 százaléka már migrált, megkezdte a migrációt, vagy betervezte az átállást" -- tette hozzá. A magyar Alpha-bázis egyébként igen jelentősnek számít európai és világviszonylatban egyaránt, az értékesített szerverek száma ezer körüli -- melyek nagy része kritikus feladatokat futtat nagyvállalati környezetben.


Balra az EV4, vagyis Alpha 21064 meztelenül, jobbra az első Alphaserver, a 2100

Azoknak az ügyfeleknek sem kell azonban pánikba esniük, amelyek egyelőre nem tervezik alphás rendszereiket ipari hulladékká nyilvánítani, sőt akár fejleszteni, bővíteni akarják azokat. A HP továbbra is, még előreláthatólag 5 évig forgalmaz remarketed (visszavásárolt, szervizelt, újratesztelt) AlphaServereket és alkatrészeket, melyekre ugyanolyan teljeskörű garancia jár, mint az újakra, ezenkívül 1 éven keresztül új alkatrészek is elérhetőek még.

Történelem
Az első Alpha processzor, kódnéven az EV4, 1992-ben debütált a Digital Equipment Corp, vagyis a DEC zászlaja alatt, mely tervezte és gyártotta is a chipet. Az Alpha 21064, vagyis a 21. századra termett, 64 bites chip megszületését a CISC-felépítésű VAX-processzorok versenyképtelenné válása szülte. A 21064 megjelenésekor tönkreverte RISC és CISC riválisait egyaránt, köszönhetően elegáns architektúrájának, és a DEC ügyes tervezőcsapatának, mely agresszív elektronikai implementációja révén közel 200 megahertzen nyitott.

Az Alpha-chipek teljesítményfölénye az ezredforduló végére elfogyott, ahogyan a fejlesztések lelassultak, miután a veszteséges DEC-et 1998-ban felvásárolta a Compaq, majd 2001-ben közölte, hogy az Intel Itanium processzorcsaládja javára felhagy az Alpha jövőbeni fejlesztéseivel, miután a saját processzortervezés és gyártás fenntartása gazdaságtalan. Az Alpha-technológia és tervezőcsapatok az Intelhez kerültek. A Compaqot aztán a HP kebelezte be, mely az Itanium társszerzője volt.

Az első AlphaServerek 1994-ben bukkantak fel, és az Alpha chipekkel párhuzamosan az EV6 1998-as megjelenéséig vezették az iparági teszteket. Bár a processzor mikroarchitekturális fejlesztései az ezredfordulót követően lényegében megtorpantak, az alphás mérnökök az EV7-tel és a Marvel rendszerekkel még egy utolsó brillíroztak az integrált memóriavezérlővel és a 64 processzorig lineárisan skálázódó "glueless" chip-összeköttetésekkel. Az EV7/Marvelek többutas kiépítésben felvették a versenyt az aktuális fejlesztésű RISC-rendszerekkel, de még az Itaniummal szemben is.
Mindennek tetejébe a HP még 2012-ig támogatást is kínál az Alpha-gépekhez. Valószínűleg ezidő alatt és után is jelentős piaca lesz a használt alphás hardvereknek, így akár még több mint egy évtizedig is üzemben marhatnak ilyen gépek. Az IDC becslése szerint mintegy 150 ezer AlphaServer található világszerte éles üzemben, és átlagosan még 7-8 évig lesznek használatban.

Migrációs utak

Az Itanium-alapú Integrity, valamint kevésbé igényes workloadok esetében az x86-os ProLiant szerverek a HP szerint készen állnak arra, hogy az Alpha-felhasználók migráljanak rájuk. A HP külön workshopokat tartott ügyfeleinek, ahol a HP-UX és az Integrity képességeit vetették össze a Tru64 UNIX-szal -- Birnbauer szerint megnyugtató eredményekkel. A Tru64-felhasználók jellemzően háromféle migrációs utat választanak: Linux/ProLiant, Linux/Integrity vagy HP-UX/Integrity, attól függően, hogy teljesítmény, RAS (megbízhatóság, rendelkezésre állás) és funkcionalitás szempontjából milyen igény jelentkezik. Tekintve az Alpha-bázis jellegét, az ügyfelek többnyire az HP-UX környezetet preferálják.

A 30 éves gyökerekre visszatekintő OpenVMS felhasználói a gyakorlat szerint Itaniumon is tovább ragaszkodnak az operációs rendszerhez. Az OpenVMS-alapú rendszerek száma viszonylag alacsony, ugyanakkor jellemzően igen komplex, és kifejezetten kritikus rendelkezésre állású alkalmazások futnak rajtuk hazai nagyvállalatoknál, mint például a termelés- vagy vállalatirányítás, tranzakciókezelés. Ebből kifolyólag, és mert a VMS nem UNIX, került az operációs rendszer portolásra Itaniumra is, szemben a Tru64-gyel, melyet a HP a HP-UX platformba konszolidált.


Az EV7/Marvel AlphaServer rendszerek

Lemorzsolódás

Az átállást ugyanakkor jelentősen bonyolíthatja, ha egy szoftverszállító Integrityn nem támogatja szoftverének ugyanazt a verzióját, mint amely Tru64 UNIX vagy alphás OpenVMS platformon elérhető, sőt akár semmilyen verziót sem. Ekkor a növekvő átállási költségek és kockázat miatt az ügyfél a halogatás mellett dönthet, vagy akár másik szállító után is nézhet, ami ez esetben jellemzően az IBM-et vagy a Sunt jelenti. Ez utóbbi lehetőség azonban úgy tűnik, nem jelent komoly fenyegetést, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy eddig igen minimális számban vesztett el ügyfelet a HP emiatt.

Ezt Birnbauer szerint az magyarázza, hogy a rivális szállítóknál nincs meg a megfelelő kompetencia, hogy saját rendszereikre a HP-nál hatékonyabban és eredményesebben migrálják a Tru64 vagy OpenVMS felhasználókat. Mint mondta, a hazai Alpha-bázis migrációja során felhalmozott tapasztalatokkal a hátuk mögött kevés olyan környezet lehet, amellyel már ne találkoztak volna. Hasonló sors vár egyébként a PA-RISC rendszerekre is, melyek forgalmazása várhatóan jövőre fejeződik be, vagyis úgy tűnik, 2009-től a HP az összes korábbi üzletileg kritikus termékvonalát az Integrityvel akarja felváltani, ami a költségek jelentős csökkentésére ad lehetőséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról