Szerző: Bizó Dániel

2007. április 24. 16:21

Kötvényt bocsát ki az AMD, hogy pénzhez jusson

[Reuters/Mercury News] Súlyos veszteségeit követően az AMD tegnap közölte, hogy 1,8 milliárd dollárnyi átváltható kötvényt tervez kibocsátani további 400 milliónyi opcióval, hogy javítsa pénzügyi helyzetét. A vállalat vezetősége az első negyedéves jelentés közzétételekor jelezte, hogy nyitott mindenféle tőkebevonási opcióra, akár magántőkés befektetésre is.

[Reuters/Mercury News] Súlyos veszteségeit követően az AMD tegnap közölte, hogy 1,8 milliárd dollárnyi átváltható kötvényt tervez kibocsátani további 400 milliónyi opcióval, hogy javítsa pénzügyi helyzetét. A vállalat vezetősége az első negyedéves jelentés közzétételekor jelezte, hogy nyitott mindenféle tőkebevonási opcióra, akár magántőkés befektetésre is.

A háború három eszköze: pénz, pénz, pénz

Mint arról a HWSW is beszámolt, az AMD katasztrofális első negyedévet zárt, amit a cég vezetősége is nyíltan elismert. A vállalat vesztesége a várt szint kétszeresére, 611 millió dollárra rúgott, forgalma pedig 25 százalékkal maradt el a korábbi előrejelzéstől. Az AMD processzorértékesítésből származó bevétele 38 százalékkal esett vissza szekvenciálisan az Intel felől érkező nyomás, az árverseny és disztribúciós problémák hatására. A vállalat készpénzállománya közel 400 millió dollárral 1,2 milliárdra apadt, a forgóeszközök értéke pedig közel ötödével, 800 millióval csappant meg. Eközben a kötelezettségek emelkedtek, és a beszállítók felé való tartozások meghaladták a készpénzállományt.

Hector Ruiz, AMD CEO
Hector Ruiz, AMD CEO
A trendek alapján elemzők arra figyelmeztettek, hogy a vállalat akár fél éven belül képtelen lehet finanszírozni működését, ezért forrásbevonásra lesz szüksége. Az AMD vezetősége úgy tűnik máris elérkezettnek látta az időt a likviditási fenyegetettség enyhítésére. A világ második legnagyobb processzorgyártója 1,8 milliárd dollár értékű kötvény kibocsátását jelentette be hétfőn, melyet további 400 milliónyival told meg opcióként. A kötvény kamatrátája és egyéb kondíciói a vevőkkel való egyeztetések alapján kerülnek kialakításra. A kötvények később akár részvényekre is átválthatóak, ha a vevő azt preferálja a készpénzzel szemben.

Az ATI-ballaszt

A pénzügyi nehézségeket a kanadai ATI Technologies stratégiai, elemzők szerint kedvezőtlen feltételekkel történő felvásárlása okozza, mely hatalmas hitelek felvételére kényszerítette a vállalatot, és rengeteg készpénzt fogyasztott el. Egy évvel korábban az AMD még 2,6 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett, amivel szemben 2 milliárdnyi rövid lejáratú tartozás és mindössze 615 millió dollárnyi hosszú lejáratú hitel állt. Mára az 1,2 milliárdnyi készpénzállomány 3 milliárdos tartozással és 3,7 milliárdos hitellel néz farkasszemet -- miközben a cég veszteséges, a jövőbeni versenyképességhez pedig 2,5 milliárdot kellene költeni beruházásokra.

Az AMD negyedéves jelentésekor közölte, hogy 500 millióval csökkenti tőkeberuházásait idén, amit valószínűleg a drezdai Fab30 üzem 300 milliméteres konverziójának ütemterve fog megszenvedni. Elemzők szerint a kötvénykibocsátást további kényszerű forrásbevonások fogják követni még év végéig. A Standard & Poor's hitelminősítő B (junk, bóvli) kategóriába sorolta az AMD-t hétfőn, ami drágábbá teszi a hiteleket.

Barcelona vagy bukás

A vállalat jövője jelenleg attól függ, hogy az év közepére ígért Barcelona-generáció mire lesz képes a piacon, valamint az Intel hagy-e lehetőséget levegővételre. Az AMD a jelenlegi K8-családból mindent kifacsar, hogy miniamlizálja veszteségeit, láthatóan kevés sikerrel. A vállalat tegnap indította útjára 3 gigahertzes kétmagos Opteron szerverchipjeit, melyek vélhetően az utolsó új K8-modellek a Barcelona megérkeztéig. Az Intel jelenleg kivárásra játszik, és a Barcelona képességeinek függvényében fog árcsökkentéseket végrehajtani és új modelleket bemutatni, valamint 45 nanométeres Penryn-családjának piacra dobását időzíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról