:

dev archívum - 2007 július

2007
július

0

Nokia 6110 Navigator: GPS helymeghatározás nem csak windowsos tenyérgépeken

2007. július 30. 14:49

Újabb okostelefon járt szerkesztőségünkben, a Nokia legújabb GPS vevőegységgel is ellátott mobilkészülékét nyílt alkalmunk rövidebb ideig kipróbálni. A készülék multimédiás lehetőségei és beépített GPS-vevője jelesre vizsgázott, de utóbbi szoftveres körítésén lehetne még csiszolni.

0

Megérkezett a Visual Studio 2008 és a .Net Framework 3.5 második bétája

2007. július 27. 13:30

A Microsoft kiadta az év végére ígért Visual Studio 2008 fejlesztői környezet második bétaváltozatát , amelyben már Silverlight alkalmazások fejlesztéséhez szükséges eszközök is helyet kaptak. A vállalat szóvivője szerint a Visual Studio 2008, kódnevén az Orcas már 99 százalékos készültségi szintet ért el. A VS2008 Beta 2-vel egyszerre megérkezett a .Net Framework 3.5 második bétája is.

0

Megsértette a GPL licencet a Skype

2007. július 27. 12:53

[Techworld] A müncheni bíróság döntése szerint megsértette a GPL (General Public License) licencet a Skype. Nem a saját szoftverével, hanem azzal az egyszerű feledékenységgel, hogy az internetes üzletében árult, GPL licenccel védett, linuxos kernelt futtató SMC Skype-telefonhoz -- kipróbáltuk -- nem mellékelte a szoftver forráskódját.

0

Tükörreflexes fényképezőgép: tényleg mindenkinek ez kell?

2007. július 27. 12:23

A digitális tükörreflexes fényképezőgépek jelentős résztvevők a digitális képalkotás piacán. Az elmúlt években áruk egyre alacsonyabb lett: ma akár százezer forintért is hozzájuthatunk egy olyan masinához, amelynek szerényebb képességű őséért pár éve még hatszor annyit kellett fizetni. Írásunkban a tükörreflexes gépek működését taglaljuk, kitérve a hasznos tartozékokra, illetve arra, hogy kinek lehet ilyen gépre szüksége annak tudatában, hogy sok esetben egy kompaktgép kényelmesebben használható, jelentéktelen képminőségbeli hátrány mellett.

0

Máris egymillióan tesztelik a Joost szolgáltatófüggetlen IP-televíziót

2007. július 26. 10:34

Bármibe kezdjenek a KaZaA és a Skype alapítói, az sikeres lesz: meghaladta az egymilliós létszámot a Joost IP-televíziós szolgáltatás bétájára regisztrált felhasználók tábora. A hatalmas létszám főleg akkor érdekes, ha tudjuk, hogy a szolgáltatáshoz nem férhet hozzá bárki, mivel meghívásos alapon működik.

0

Égő arcok a Mozillánál: a Firefox is hibás, nem csak az Internet Explorer

2007. július 25. 16:44

[Techworld] Újabb Firefox-kiadás várható a közeljövőben: a Mozilla biztonsági vezetője, Window Snyder újabb fejleményt közölt az Internet Explorerben felfedezett, Firefoxszal kiaknázható hibával kapcsolatosan. Elismerte, hogy a hétvégén a Firefoxban is észleltek ilyen kritikus biztonsági rést, melyre a legutóbbi frissítés kiadása közben bukkantak -- ennek letöltése sem hoz egyelőre megnyugtató megoldást.

0

Robbanás előtt a külső merevlemezes adattárolók piaca

2007. július 24. 12:53

A fogyasztóknak, valamint a kis- és középvállalatoknak egyre komolyabb igényeik vannak az adatmentés és adattárolás területén, ez a folyamat gerjeszti majd a személyi adattároló eszközök piacának látványos növekedését az IDC szerint. Az elemzőcég úgy látja, 2011-ig évi átlagban 20 százalékos vagy ennél is nagyobb bővülés várható.

0

Autós biztonsági jövőkép a Volkswagen szemével

2007. július 24. 11:50

A jövő személygépkocsijaiba a maiakénál jóval több érzékelő kerül majd beépítésre, amelyek jelzik, hogy mi várható az adott forgalmi szituációban. A beépített elektronika jóvoltából nőhet a biztonság, hiszen integrációjuknak célja ez, de épp a biztonság az a terület, amelyben ezek a technikák problémákat jelenthetnek. A Stuttgart melletti Ludwigsburgban megrendezésre került tizenegyedik Automobil Elektronik kongresszuson a német autógyártók tárgyaltak a lehetőségekről.

0

Érkezik az utolsó, a legerősebb Athlon

2007. július 23. 12:32

Tajvani alaplapgyártóktól származó információk szerint az AMD hamarosan egy minden eddiginél erősebb kétmagos Athlonnal jelentkezik, amely egyben a lassan nyolcadik évébe lépő márka utolsó képviselője is lesz.

0

Inkább frissített a Mozilla, minthogy a Microsofttal hadakozzon

2007. július 19. 16:08

Megjelent a Mozilla Firefox böngésző legújabb, 2.0.0.5-ös változata, melyre feltétlenül érdemes frissíteni. A javított változat számos biztonsági hiányosságra nyújt megoldást, melyek között megtalálható a legutóbbi, Internet Explorerrel összefüggő, nagy vitát kiváltott biztonsági rés foltozása is.

0

A névkiszolgáló szervereken keresztül támadják a vállalatokat

2007. július 19. 14:05

[Techworld] Egy új tanulmány szerint továbbra is nagy fenyegetést jelentenek a sérülékeny névkiszolgáló szerverek (DNS) a vállalatok számára. A Mazerov Research and Consulting által megkérdezett szakemberek fele már volt áldozata DNS-manipulálásból származó támadásnak. Egyharmadik túlterheléses (DoS) támadást, 44 százalékuk pedig úgynevezett pharming -- az adathalászat egy formája -- kísérleteket, illetve DNS gyorsítótár mérgezést is tapasztalt.

0

Sok a panasz a spamszűrőkre

2007. július 19. 12:23

Egy friss felmérés szerint a vállalatok 36 százaléka vesztett már el üzletet amiatt, hogy az általa használt spamszűrő tévesen reklámnak értékelt és blokkolt egy üzleti levelet. A felhasználók általánosságban véve egyáltalán nincsenek megelégedve a spamszűrők képességeivel, amelyek továbbra is sok reklámot engednek át és sok legitim levelet azonosítanak tévesen spamként. A megkérdezettek több mint 70 százaléka panaszkodott az általa használt spamszűrőre.

0

Csak a hatóságok juthatnak jogszerűen a fájlcserélő internetezők adataihoz

2007. július 19. 11:21

Az Európai Unió Legfelsőbb Bírósága védi az internetelőfizetők adatait: legfrissebb döntése szerint az internetszolgáltatóknak nem kell átadniuk a kért személyes adatokat, amennyiben azokat különböző szervezetek kérik ki állománycsere miatt. Az ítéletet a spanyol Promusicae szerzői jogvédő szervezet és a Telefonica telekommunikációs szolgáltató perében hozták, utóbbi ugyanis megtagadta, hogy átadja a szervezet részére az adatokat.

0

Moblin: linuxos szoftverplatform mobil eszközökhöz az Intel gondozásában

2007. július 18. 12:48

Az Intel leleplezte ambíciózus Linux-projektjét, amellyel a mobil eszközöket célozza. A Moblin névre keresztelt nyílt forráskódú kezdeményezés magában foglalja a Linux kernelt, a kezelőfelületet, a médialejátszó keretrendszert, a böngészőt, beágyazott Linux-imagekezelő eszközöket a fejlesztői erőforrásokat, dokumentációkat éppúgy, mint a levelezőlistákat, illetve IRC-csatornát.

0

Az év végén búcsúzik a PHP4

2007. július 17. 16:48

Az év végén megszűnik a népszerű PHP szkriptnyelv 4-es változatának támogatása -- jelentették be a fejlesztők. 2007. december 31-ét követően már nem jelennek meg frissítések, kizárólag biztonsági javításokat adnak majd ki a PHP4-hez eseti jelleggel, 2008. augusztus 8-át követően pedig mindenfajta támogatás megszűnik.

0

Rivalizálás helyett pontosabbá tenné a GPS helymeghatározást az európai Galileo

2007. július 17. 16:10

[News.com] Várhatóan még ezen a héten megszületik a megállapodás az Egyesült Államok és az Európai Unió között az amerikaiak által üzemeltetett Navstar Global Positioning System (GPS) és a pár éven belül kiépülő Galileo műholdas rendszer együttműködéséről. Az egymással együttműködő műholdas rendszerek nagyobb pontosságot nyújthatnak majd a felhasználóknak.

0

Gyorsan hódít a Firefox Magyarországon

2007. július 16. 08:54

Európában a Firefox piaci részesedése az elmúlt négy hónap során 3,7 százalékponttal erősödött és megközelítette a 28 százalékot -- derül ki a XiTiMonitor által nyilvánosságra hozott adatokból . Hazánkban különösen kedvező fogadtatásra talált a nyílt forrású böngésző, az európai országok között a negyedik helyen állunk a Firefox elterjedtségét tekintve.

0

Biztonságos online bankolás? Boot-CD a megoldás

2007. július 13. 13:51

[Computerworld Australia] Paddy Krishnan és csapata az ausztráliai Bonds Software Assurance Centerben kifejlesztett egy, a biztonságos online bankolásra alkalmas szoftvert, amely nemes egyszerűséggel a BOSS (Bank On Secure System) nevet kapta.

0

Valójában nem volt Playstation 3 árcsökkentés

2007. július 13. 10:21

Egy hete a Sony még kitartóan tagadta, hogy a PlayStation 3 árának csökkentését tervezné, ennek ellenére hétfőn 100 dollárral vágta meg a 60 gigabájtos modell javasolt kiskereskedelmi árát. A cég pr-részlegének arcátlanságára azonban lehet mentség: a 60 gigabájtos modell kifutóban van, és a készletek kiürülését követően ismét csak egy 599 dolláros modell marad piacon, 80 gigabájtos merevlemezzel -- minderre az európai részleg egyik vezére világított rá, miután közölték, szó nincs árcsökkentésről az Unióban.

0

Megjelent az Oracle Database 11g

2007. július 13. 10:14

Az Oracle a New York-i OpenWorld 2007 rendezvényen debütált a világ legnagyobb vállalati szoftverszállítójának új adatbázisa, a 11g. A vállalat szerint a több mint 400 jelentős újdonságot felvonultató szoftver fejlesztése 36 ezer emberhónapot vett igénybe, a tesztelése pedig 15 millió munkaórát. Az Oracle Database 11g már augusztusban elérhető lesz linuxos kivitelben, azonban hogy más platformokra pontosan mikor készül el, azt egyelőre nem tudni.

0

Nem csak a biztonság miatt érdemes frissíteni a QuickTime-ot

2007. július 12. 16:32

Újabb frissítést adott ki az Apple a QuickTime-hoz, mely nem kevesebb, mint nyolc biztonsági rést foltoz be a video- és audiolejátszó szoftveren. Nem csak emiatt érdemes azonban frissíteni a 7.2-es változatra, az Apple ugyanis egy olyan opciót is elérhetővé tett végre, mely eddig csak a fizetős Pro változatban volt korábban kiválasztható, és számos felhasználónak hiányozhatott.

0

Kéretlen levelekbe mellékelt PDF dokumentumok terhelik a levelezőszervereket

2007. július 12. 12:30

[Techworld] A Commtouch Software -- és valószínűleg az internetezők többsége -- különleges, de sajnos nem meglepő kéretlen levéldömpinget érzékelt a hét elején: becslése szerint a naponta kiszűrt spamek 10-15 százaléka olyan levél volt, melyhez PDF dokumetumot csatoltak. Mivel ezeknek a leveleknek a mérete közel négyszerese volt egy normális spamnek, a kéretlen levelek által okozott sávszélesség-terhelés 30-40 százalékkal is megnövekedhetett.

0

SMS Center a Nokiánál: terepszemle a budapesti fejlesztő- központban

2007. július 11. 12:44

A Siemensszel nemrégiben frigyre lépett Nokia Köztelek utcai bázisán vendégeskedtünk, ahol betekintést nyerhettünk az ott fejleszett SMS Center működésébe. Kevesen tudják, de a magyar fejlesztőgárda egyik legnagyobb megrendelője a hírhedt cenzúráját az SMS-ekre is kiterjesztő Kína.

0

Február végén jelenik meg a Windows Server 2008

2007. július 10. 11:42

2008 február végén jelentik be hivatalosan a Windows Server 2008, az SQL Server 2008 és a Visual Studio 2008 érkezését. A Windows Server 2008 azonban már valószínűleg az idén elkészül és gyártásba megy, mint ahogy a Visual Studio is, az SQL Server 2008 végleges verziója azonban csak 2008 közepén várható.

0

Szeptember közepére csúszik a Firefox 3 első bétájának megjelenése

2007. július 10. 09:48

Hat héttel elhalasztották a Firefox 3 első bétájának kiadását, amely így legkorábban szeptember közepén érkezhet -- derült ki egy, a fejlesztői levelezőlistára küldött e-mailből. Az eredeti tervek szerint a Firefox 3 Beta 1-nek július végén kellett volna megjelennie.

0

Történetének harmadik legnagyobb felvásárlásával biztonságban erősít a Google

2007. július 9. 16:14

A Google 625 millió dollár készpénzért megvásárolja az e-mail biztonsággal foglalkozó, magánkézben levő kaliforniai Postinit. A várhatóan még az ősszel lezáruló ügylet eredményeképp a Postini a Google 100 százalékos tulajdonában levő leányvállalattá válik. Ez a Google harmadik legnagyobb felvásárlása, csak a YouTube 1,6 milliárdos és a DoubleClick 3,1 milliárdos akvizíciója volt nagyobb.

0

Mellékesen egérmozi...

2007. július 9. 15:38

A cikkünkből kiderül, hogy bizony nem csak a manapság egyre divatosabb mobil videolejátszók, hanem más termékcsoport is alkalmas lehet a mozizásra, így a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek, az ezekhez kapcsolódó digitális fotótárolók, a hordozható játékkonzolok, vagy akár a tenyérgépek között is érdemes körülnézni.

0

Októbertől lesz kapható Európában a Samsung multiformátumú HD-lejátszója

2007. július 6. 14:34

[Clubic.com] Egy hamburgi sajtókonferencián ismerte el a Samsung, hogy legkorábban októberben kerülhet piacra Európában az a Samsung HD-lejátszó, mely mind a két rivális kéklézeres formátumot kezeli, azaz mind a HD DVD, mind a Blu-ray filmeket képes lesz megjeleníteni a televíziónkon.

0

Elismerte az Xbox 360 tömeges meghibásodásait a Microsoft

2007. július 6. 14:32

Gyakorlatilag az Xbox 360 megjelenésétől fogva anekdoták keringtek a neten a konzol szisztematikus meghibásodásával kapcsolatban, de az utóbbi hetekben már kifejezetten átütő erővel bukkantak fel hírek a készülék botrányos minőségéről. A Microsoft természetesen mindvégig tagadott, majd leginkább nem kommentálta az erre irányuló közvetlen kérdéseket, tegnap azonban kénytelen-kelletlen bedobta a törülközőt: a redmondi vállalat elismerte, hogy a javításra szoruló gépek száma elfogadhatatlan, és a cég nem végezte jól a dolgát, már ami a minőséget illeti. Az arcvesztés minimalizálása céljából a Microsoft 3 évre terjeszti ki a garanciát a már eladott gépekre is, melyek három vörösen villogó fénnyel tudatják, hogy a game örökre over.

0

A hazai piacra tekintve is a Blu-raynek áll a zászló

2007. július 5. 11:25

Lapunk hasábjain többször írtunk már a DVD-t leváltó optikai formátumok között dúló harcról, amely a Blu-ray javára látszik eldőlni. De mi a helyzet Magyarországon? A boltokat elborítják a HD-Ready matricás laposkijelzős tévék, de vajon kapni-e itthon nagyfelbontású anyagok lejátszására alkalmas készülékeket, illetve hozzájuk való Blu-ray vagy HD DVD formátumú filmeket?

0

Nem lesz több szoftverfrissítés a Sony Ericsson okostelefonokhoz

2007. július 2. 14:15

Nem készül több szoftverfrissítés a Sony Ericsson itthon is népszerű okostelefonjaihoz, a P990-hez, a W950-hez, valamint az M600-hoz annak ellenére, hogy viszonylag frissen piacra dobott készülékekről van szó. A W950-et tavaly ősszel kezdték árulni, az M600 és a P990 pedig 2006 nyarán került a boltokba, vagyis mindhárom típus kevesebb mint egy éve kapható.