Szerző: Bizó Dániel

2007. április 10. 13:41

Drasztikus árcsökkentést hajtott végre az AMD -- Athlonok fillérekért

Drasztikus árcsökkentést hajtott végre az AMD asztali termékportfoliójában, ami kézenfekvő összefüggésben van a szintén tegnap bejelentett súlyos forgalmi figyelmeztetéssel. A leginkább érintett termékvonal a kétmagos Athlon 64 X2, ami a második negyedéves pénzügyi teljesítménnyel kapcsolatban sem sok jóval kecsegtet.

[HWSW] Drasztikus árcsökkentést hajtott végre az AMD asztali termékportfoliójában, ami kézenfekvő összefüggésben van a szintén tegnap bejelentett súlyos forgalmi figyelmeztetéssel. A leginkább érintett termékvonal a kétmagos Athlon 64 X2, ami a második negyedéves pénzügyi teljesítménnyel kapcsolatban sem sok jóval kecsegtet.

Tavaszi áreső

A világ második legnagyobb processzorgyártója ismét jelentősen csökkentette processzorainak árait, teljes asztali termékportfoliójában, valamint beszüntette egyes, főleg 90 nanométeres modellek forgalmazását. Az Athlon 64 X2 esetében 362 dollárról 168 dollárra szűkült a leglassabb és leggyorsabb modellek közötti ártartomány, így a választék is ritkításra szorult. Ennek érdekében az 5200+, 4600+ és 4200+ jelölésű Athlon X2 processzorok forgalmazását beszüntette az AMD.

A kétmagos 6000+ csúcsmodell (3 gigahertz, 2x1 MB L2 cache) gyártói nettó listaára közel felére, 48 százalékkal 241 dollárra zuhant , és 42, illetve 33 százalékkal került lefaragásra az 5600+ és 5400+ (2,8 gigahertz, 2x1 MB ill. 2x512 kB L2 cache) változatok esetében. Kiugró, 37 százalékos vágást kapott még a 4800+ (2,5 GHz, 2x512 kB), mely már 65 nanométeres csíkszélességgel készül. Az X2 vonal többi megmaradt darabja 25-29 százalékos árcsökkenést szenvedett el.

Az AMD X2-es kínálata ezzel az Intel Core 2 Duo árazásának alsó felébe szorult, illetve a lassabb X2-esek árban már a kivezetés alatt álló Pentium D-vel kerültek egy kategóriába, az egymagos Athlon 64-ek árát a Celeronoké felé tolták el, hasonlóan a Sempronokhoz, melyek szintén drámai, 24-48 százalékos lefaragásban részesültek a fentről érkező nyomás miatt. A párban adott FX-74 és -72 ára is rendre 20 és 25 százalékkal csökkent, továbbá megszűnt az FX-70 forgalmazása.

Nehéz idők jönnek

Az AMD az Intel Core mikroarchitektúrára alapuló termékek megjelenésére eddig lényegében csak árcsökkentéssel tudott reagálni. A két vállalat termékkínálata között hirtelen megfordult erőviszonyt jól érzékelteti, hogy az Intel a Core-alapú termékeinek árát azok tavaly nyári bevezetése, azaz több mint három negyedéve nem csökkentette, és egészen mostanáig gyorsabb változatok piacra dobására sem kényszerült -- vagyis a vállalat rengeteg tartalékkal rendelkezik teljesítmény és árazás terén egyaránt.

Hector Ruiz
Hector Ruiz, AMD CEO
A megfordult erőviszonyok miatt az AMD gyakorlatilag folyamatosan kénytelen árat csökkenteni, ha meg akarja tartani pozícióit a piacon, amíg az idén év közepén meg nem érkezik az új mikroarchitektúrára épülő chipek serege. Ez az árháború a vállalatot régóta nem látott forgalmi és profitfigyelmeztetésekre kényszeríti. Az AMD az árcsökkentéssel egyidőben jelentette be, hogy első negyedéves forgalma várhatóan 1,23 milliárd dollárt körül alakul, ami 25 százalékkal alacsonyabb az eredetileg várt 1,6-1,7 milliárdos sáv középértékénél.

A vállalat eredményei már magukban foglalják a korábbi ATI Technologies tevékenységét, így kérdéses, hogy a gyenge teljesítményért mekkora mértékben a processzorgyártó, és mennyiben a szintén gondokkal küszködő ATI-hoz kapcsolódó tevékenységek felelősek. A gyenge vállalati mutatókért ugyanakkor rendre a processzorüzletágat teszik felelőssé a vezetők, köztük Hector Ruiz elnök-vezérigazgató is a legutóbbi elemzői konferencia alkalmval, ami igen komoly pénzügyi problémákra utal a részlegnél –- ezek hatására a vállalat a tőkeberuházások visszafogására, átszervezésekre, és létszámstopra kényszerült.

Egyes elemzői vélemények szerint az Intel jelenlegi stratégiája az AMD víz alatt tartását célozza meg, vagyis folyamatosan nehéz pénzügyi helyzetben akarja tartani vagy kínálati fölénnyel, melyet jelenleg is tapasztalunk, vagy pedig igen agresszív árazással, akár saját nyereségét is feláldozva. Az AMD az ATI felvásárlásával igen sebezhetővé vált pénzügyileg, mivel a vételár és az integráció mintegy 1,5 milliárd dollár készpénzébe került, és emiatt hitel felvételére is kényszerült. A DigiTimes tajvani ipari lap forrásai szerint az AMD új, K8L néven ismert chipgenerációját drasztikus árcsökkentésekkel és gyorsabb változatok piacra dobásával fogadja majd az Intel, majd az év második felében megkezdi a 45 nanométeres tömegtermelés felfuttatását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról