:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 26. 09:28

Megjelent a Longhorn Server harmadik, immár nyilvános bétaváltozata

A Microsoft kiadta a Longhorn Server harmadik bétaváltozatát , amely bárki számára elérhető. A vállalat hivatalos ütemterve szerint a szoftver végleges változata egy RC megjelenését követően az idei év második felében megy gyártásba, bár a Vista példájából kiindulva ez még jelenthet 2008-as premiert is.

[HWSW] A Microsoft kiadta a Longhorn Server harmadik bétaváltozatát, amely bárki számára elérhető. A vállalat hivatalos ütemterve szerint a szoftver végleges változata egy RC megjelenését követően az idei év második felében megy gyártásba, bár a Vista példájából kiindulva ez még jelenthet 2008-as premiert is.

A Longhorn Server előzetes változatait több mint 10 ezren próbálták ki, a Microsoft várakozásai szerint a most megjelent harmadik bétát azonban már több százezren töltik le. "A lehető legszélesebb körben terítjük a Beta 3-at annak érdekében, hogy minél több informatikus, fejlesztő és partner tesztelje az új szolgáltatásokat" -- mondta a cég szóvivője. A Longhorn Server Beta 3 már "feature complete", vagyis tartalmazza a végleges verzió összes funkcióját és szolgáltatását, persze a teljesítménnyel és a stabilitással még gondok lehetnek, így éles környezetben nem ajánlott a használata, egyébként ezt a licencszerződés sem engedi meg.

Új fejlesztések

A Longhorn Server a Vista kódbázisára épülő szervertermék, amely a Windows Server 2003-at váltja a Microsoft termékpalettáján. Az új szerver fejlesztésénél nagy hangsúlyt fektettek a biztonságra, ez nem csak a fejlesztési folyamatra érvényes, hanem magát a terméket is úgy tervezték meg a Microsoftnál, hogy minimalizálják a kockázatokat.

Ennek egyik példája a Server Core telepítési lehetőség, amikor kizárólag hét fő szerepkör, a DNS, DHCP, fájl- és nyomtatószerver, valamint Active Directory, Active Directory Lightweight Directory Services (AD LDS, korábban ADAM), és Media Services szolgáltatások futhatnak, még grafikus kezelőfelület sem elérhető. Ennek a megoldásnak az erőforrásigény csökkentése mellett a lehető legnagyobb biztonság elérése a célja a felesleges komponensek minimumra csökkentésével. A szerep szerinti telepítés során a Longhorn Servernek csak azok a komponensei települnek, amelyek egy adott funkcióhoz valóban szükségesek, ezáltal csökken a lehetséges támadási felület.

A szoftverben helyet kapott a Windows PowerShell parancssor, amelynek segítségével a rendszergazdák egy C#-hoz hasonló nyelven írt szkriptekkel egyszerűsíthetik és automatizálhatják a menedzsment-teendőket. Az utóbbi időben a vállalatoknál megjelent az igény több windowsos szerver együttes kezelésére, feladatok automatizálására, erre a grafikus megoldások azonban csak korlátozottan alkalmasak. A Longhorn Server egyes felügyeleti funkciói már a PowerShellre épülnek, ami azt jelenti, hogy a grafikus felületen elvégzett beállítások hatására a háttérben egy szkript fut le. Ezeket a szkripteket tetszőlegesen lehet bővíteni, módosítani. A Server Core-nak egyébként nem lesz része a PowerShell, mivel a működéséhez .NET Framework szükséges, az pedig hiányzik a Core-ból.

A Longhorn Server fontos újdonsága lesz a továbbfejlesztett Terminal Services, amely már támogatja a Remote Desktop Prorocol (RDP) 6.0-t. További változás, hogy a Longhorn Server képes RDP-n keresztül akár egyetlen alkalmazás képernyőjét is megosztani, nem csak az egész felhasználói felületet. A Terminal Services Gateway lehetővé teszi számítógépek csatlakozását Terminal Serveren vagy RDP-n keresztül HTTPS kapcsolatot használva, VPN nélkül, vagyis a HTTPS mellett nem kell további portokat nyitni a tűzfalon, ami szintén a biztonságot hivatott fokozni. A Terminal Services Web Access segítségével a terminálszolgáltatás webes interfészen keresztül is elérhető.

Az új képességek között említhető még a Server Manager konzol, amely a korábbinál egyszerűbb telepítést és konfigurációt ígér, de a napi felügyeleti feladatok ellátását is megkönnyíti a Microsoft szerint. A Longhorn Serverben érkezik a Microsoft új webszervere, az Internet Information Services 7 (IIS7) is, amelyet Go Live lincenccel rendelkező felhasználók akár már termelési környezetben is bevethetnek webalkalmazások és .NET 3.0 webszolgáltatások futtatására. A Longhorn Server újdonságai közé tartozik még a hibatűrő fürtök egyszerű telepítése és konfigurálása, a korábbinál fejlettebb terhelésmegosztás, a dinamikus particionálás, valamint a hálózati szolgáltatások automatikus finomhangolása.

Még mindig nincs neve

Bár a megjelenési dátum egyre közeledik, még mindig nem lehet tudni, milyen néven kerül majd forgalomba a Longhorn Server. Figyelembe véve a Microsoft eddigi gyakorlatát ezen a téren, aligha tévedünk nagyot, ha a Windows Server 2007-re vagy a Windows Server 2008-ra fogadunk. A Longhorn Servert a tervek szerint 2009-ben követheti egy R2 változat, amely többek között tartalmazni fogja a Windows Server Virtualization hypervisort.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.