dev archívum - 2007 december

2007
december

0

Januárban indul a Wikipedia alapítója által gründolt közösségi kereső

2007. december 27. 14:17

Januárban indulhat el élesben a Wikipedia alapítójának keresője, a Wikia Search, amely a népszerű enciklopédiához hasonlóan a közösségre támaszkodik. A cél nem kisebb, mint a keresési piacot uraló óriások (Google, Yahoo, Microsoft) hegemóniájának megtörése. A Wikia Search alapjai már elkészültek, működik a keresőalkalmazás, és a webet indexelő mechanizmus, a fejlesztés már régóta tart, és egy ideje a zárt tesztelés is. A tervek szerint a közösségi kereső január 7-én indul.

0

Hihetetlenül sikeres az ASUS kisméretű Eee PC noteszgépe

2007. december 21. 10:36

A Digitimes információi szerint máris hatalmas sikert ért el az olcsó, kisméretű Eee PC noteszgép piacra dobásával az Asustek: egyetlen negyedév alatt 350 ezer noteszgépet szállított le az üzletekbe, melyek mind gazdára is találtak, a készülék ugyanis hiánycikk. Ezt annak ellenére sikerült elérni, hogy a noteszgép számos komolyabb piacon, Európa több nagy országában, például Franciaországban, illetve a Távol-Kelet számos területén még nem is kapható.

0

A HWSW karácsonyi ajándékötletei: második rész

2007. december 20. 13:01

Már csak pár nap maradt, és itt a karácsony. Azok számára, akik valamiféle kütyüvel lepnék meg ismerősüket, ötletadóként összegyűjtöttünk néhány olyan terméket, amelyek valamely jellemzőjük miatt eltérnek az átlagtól, vagy áruk meglepően alacsony, és ezért jó vételnek ígérkeznek. Az első után most cikksorozatunk második részét olvashatja a kedves olvasó.

0

Háromdimenziós épületek helyett légifelvételek a jövő GPS-eiben

2007. december 20. 11:38

Egy feltörekvő spanyol vállalat, a Blusens szerint a három dimenziós épületeknél sokkal jobb megoldás is van arra, hogy egyszerűbbé, érthetőbbé tegyük az autós navigációt: a cég berendezései légifelvételek segítségével valódi felülnézeti képet nyújtanak a környezetünkről.

0

Egy sereg újdonság a Mozilla Firefox 3 második bétájában

2007. december 19. 12:38

Megjelent és letölthető a Firefox 3 második bétaváltozata, amely számos újdonsággal kényeztet. Az első béta óta számos hibát javítottak a fejlesztők, de emellett új funkciók egész garmadáját sikerült a Beta 2-be beépíteniük.

0

Az Intel elhalasztotta középkategóriás, 45 nanométeres, négymagos chipjeinek premierjét

2007. december 19. 11:33

Tajvani alaplapgyártóktól származó hírek szerint az Intel piaci okok miatt elhalasztotta középkategóriás négymagos chipjeinek januárra tervezett premierjét -- jelentette a DigiTimes. A 45 nanométeres csíkszélességgel készülő Core 2 Quad Q9300, Q9450 és Q9550 a kiigazított termékterv alapján csak februárban vagy márciusban jelenik meg, attól függően, hogy az AMD hogy tudja szállítani Phenomjait.

0

Kipróbálható a Windows XP SP3 első kiadásra jelölt változata

2007. december 19. 11:13

Bárki által letölthetővé, elérhetővé tette a Windows XP jövő tavaszra várt harmadik szervizcsomagjának első megjelenésre jelölt változatát a Microsoft. A 336 megabájtos telepítőcsomag némileg frissebb változatot varázsol gépünkre, mint ami körülbelül egy hónappal ezelőtt RC jelzéssel a tesztelőkhöz került, a jelölés azonban változatlan maradt, a félreértéseket elkerülendő.

0

Gigantikus frissítéscsomag a Mac OS X operációs rendszerekhez

2007. december 18. 15:14

[eWeek] Komoly biztonsági frissítéscsomaggal lepte meg karácsonyra a Mac OS X operációs rendszerek felhasználóit az Apple: a Tiger és Leopard változatokhoz egyaránt elérhető csomagokban nem kevesebb mint 41 biztonsági problémát, hiányosságot foltoz be az amerikai vállalat.

0

Megjelent az energiahatékonyságot mérő első SPEC benchmark

2007. december 18. 14:52

A HWSW rendszeres olvasói számára nem újdonság, hogy a hardverfejlesztés irányát leginkább az energiahatékonyság kérdése határozta meg az elmúlt évek során. A gyártók ésszerű keretek között maradva technikailag is energiafalba ütköztek néhány évvel ezelőtt, de az elburjánzó IT-infrastruktúrák és a növekvő energiaárak is a hatékonyság növelése felé terelték az ipart. A szállítók marketing kommunikációja egymást harsogja túl, független összehasonlítási alap azonban nem volt a különböző rendszerek energiahatékonyságára -- eddig. A múlt héten bejelentett SPECpower_ssj2008 az első olyan benchmark, mely sztenderdizálni igyekszik az energiahatékonyság mérését.

0

Az Externeté a VIVANET

2007. december 17. 18:53

Az Externet bejelentette a VIVANET megvásárlását, a 850 millió forintos vételárat 400 millió forint készpénzben, illetve 450 millió forint értékű saját részvényben egyenlíti ki a cég.

0

Letölthető a Spiceworks ingyenes rendszerfelügyeleti szoftver 2.0 változata

2007. december 17. 11:40

Megérkezett a Spiceworks IT Desktop ingyenes -- reklámokkal támogatott -- rendszerfelügyeleti alkalmazás 2.0 változata. A legfontosabb újdonságok között olyan képességeket találunk, mint a Windows Event logok kezelése, ezek alapján histrórikus trendek felállítása, gépek pingelése és traceroute-olása egyetlen kattintással, a továbbfejlesztett, egyes feladatok esetében nyolcszorosára gyorsított hálózat-detektálás és hálózati hibakeresés.

0

Már BlackBerrykkel is szinkronizálható a Google online naptára

2007. december 14. 13:49

Segédprogrammal kedveskedik a BlackBerry tulajdonosoknak a Google, mellyel a Google Calendar bejegyzéseiket szinkronizálhatják össze mobil interneten keresztül a készülékükkel. A Google májusban tette elérhetővé a Calendar mobilos változatát, melyen bárki elérheti bejegyzéseit egy WAP- vagy internetböngésző segítségével.

0

Karácsonyi plázatúra -- mit, hol, mennyiért?

2007. december 14. 11:07

A karácsonyra való tekintettel bejártuk Budapest bevásárlóközpontjait, amelyek gombamód szaporodnak. Tíz napunk maradt, azután a fa alá kerülnek a kisebb-nagyobb ajándékok, amelyek műszaki termékek esetén javarészt ezekből a kisváros nagyságú üzletközpontokból kerülnek beszerzésre. Cikkünkben áttekintjük a viszonyokat, különös tekintettel az árukészletre, valamint az akciós árakra. Túránk során az eladók szakértelmére is kíváncsiak voltunk.

0

A mobil internetelérésekkel is foglalkozik jövőre a Hírközlési Felügyelet

2007. december 13. 14:39

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közzétette honlapján 2008-as piacfelügyeleti tervét , melyet december 15-ig kellett elfogadtatnia és megjelentetnie. Jövőre is kiemelten foglalkozik a hatóság a felhasználói jogok érvényesülésével, a jogszabályokban és előírt kötelezettségben szereplő szabályok ellenőrzésével.

0

Az OpenOffice is webre megy

2007. december 13. 13:11

Telepítés nélkül, webalkalmazásként is használható az OpenOffice.org irodai csomag 2.3-as változata, amely az Ulteo Online Desktop részeként érhető el bárki számára, akinek a gépén fut egy modern böngésző (IE6/7, Firefox 1.5 vagy újabb, illetve Safari), valamint a Sun Java futtatókörnyezet.

0

Már a YouTube-bal is lehet pénzt keresni

2007. december 13. 11:24

Hosszas bétatesztelést követően már az Egyesült Államokbeli és kanadai felhasználók is regisztrálhatnak a YouTube partnerprogramjára, azaz komoly összegeket kereshetnek a videomegosztóra feltöltött, népszerű filmjeikkel. A pénzkereseti lehetőség hamarosan további országokban is elérhető lesz.

0

Tíz tévhit a Windows Vista biztonságával kapcsolatban

2007. december 13. 08:22

Természetesen hosszabb időre lesz szükség ahhoz, hogy valamennyi Windows-felhasználó tisztában legyen a Windows Vista összes biztonsági újdonságával, változásaival. Az informatikai szakemberek számára még ennél is sokkal fontosabb, hogy ismerjék a leggyakoribb tévhiteket, amik a rendszerrel kapcsolatban élnek az emberek fejében.

0

Novemberben csúcsra törtek a kéretlen levelek

2007. december 12. 15:52

Novemberben csúcsra törtek a kéretlen levelek: a Symantec riportja szerint a vállalat által megvizsgált elektronikus levelek 72 százaléka volt a tizenegyedik hónapban spam, alaposan rácáfolva a lassan csökkenő mennyiségről szóló előrejelzésekre. Ez 2007-ben abszolút rekornak számít, hiszen az átlag már 50-60 százalék körüli értékre csökkent.

0

Egy kodek hibája miatt vált sebezhetővé a Windows Media Player és a Winamp

2007. december 12. 11:46

A Winampban és a Windows Media Playerben található kodek sebezhetőségét kihasználva, előre preparált MP4 állományokkal átvehető az irányítás a számítógépek felett -- figyelmeztet a Symantec. Vadon élő, terjedő támadásról még nincs hír, de mintakódok már elérhetők a világhálón, ezért javasolt a lejátszószoftverek frissítése.

0

Kétszeresére nőtt a UPC sávszélessége a BIX felé

2007. december 12. 10:42

Duplájára növelte a magyarországi központi világhálós adatforgalmi kapacitását a UPC, és a hazai internet-szolgáltatók közül elsőként alakított ki 20 gigabites redundáns (2x20Gb) kapcsolatot a BIX-ben (Budapest Internet Exchange). Így jelenleg a UPC rendelkezik a legnagyobb átviteli kapacitással a hazai adatcsere-központban.

0

A HWSW karácsonyi ajándékötletei: néhány érdekes kütyü

2007. december 12. 08:57

Közeledik a karácsony, ezen a héten már ezüstvasárnap lesz. Azok számára, akik valamiféle kütyüvel lepnék meg ismerősüket, ötletadóként összegyűjtöttünk néhány olyan terméket, amelyek valamely jellemzőjük miatt eltérnek az átlagtól, vagy áruk meglepően alacsony, és ezért jó vételnek ígérkeznek.

0

Szabványos Linuxot a mobilokba: elkészült a Linux Phone Standards végleges specifikációja

2007. december 11. 11:44

Véglegesítették a Linux Phone Standards (LiPS) 1.0 specifikációját , amely természetesen nyilvánosan hozzáférhető a szervezet honlapján. A most kiadott verzióban már definiálva vannak azok a létfontosságú funkciók (pl. telefonálás, üzenetküldés, telefonkönyv, naptár, üzenetküldő, felhasználói interfész API), amelyek birtokában a fejlesztők megkezdhetik az alkalmazások elkészítését a LiPS szabványt használó telefonokra -- eddig még egy ilyen sincs, de a szervezet szerint hamarosan lesz.

0

30 gigabájtos merevlemezzel szerelt Eee PC vetélytárs az Everextől

2007. december 11. 10:49

Az Everex nyíltan az ASUS Eee PC vetélytársának szánja az azonos árkategóriájú, ám SSD helyett 30 gigabájt kapacitású merevlemezzel szállított parányi Cloudbook noteszgépét. A számítási teljesítmény a csúcstartókkal ugyan nem említhető egy lapon, de egy UMPC, vagy akár az Eee PC sebességével nyugodt szívvel összevethető.

0

Kipróbáltuk az Asus mini Eee PC-jét

2007. december 10. 14:55

Nagy várakozások övezik az Asus Eee PC-jét, mely elsősorban alacsony árával hívta fel magára a figyelmet. Erényei azonban nem fulladnak ki ebben, remek szoftver érkezik hozzá, és meglepően jól teljesítményt is nyújt: nem gond a video vagy a böngészés. A legnagyobb bajunk vele az, hogy egyelőre nem lehet kapni. Nagyobb testvérének megszületését alig bírjuk kivárni.

0

A Sybase és a Verizon is támogatja a Google Android mobilplatformot

2007. december 7. 14:29

További neves cégek, az amerikai mobilszolgáltató Verizon Wireless, illetve a Sybase is támogatásáról biztosította a Google mobilplatformját, az Androidot. Az Android fejlesztését az Open Handset Alliance felügyeli, melyben olyan neves cégek is képviseltetik magukat, mint a Samsung, a Nokia, vagy a T-Mobile.

0

Könnyen küldhetők címek a TomTom GPS-ekre a Google Maps-ből

2007. december 7. 11:35

Még könnyebben frissíthetik célpontjaikat, címlistájukat a TomTom fejlettebb, TomTom Home szofterrel is ellátott navigációs berendezéseket birtokló felhasználók: egyetlen kattintással küldhetnek címeket a Google Maps-ből a készülékekre, a kedvenceik közé.

0

A Red Hat is bemutatta valósidejű megoldását

2007. december 6. 14:58

[Techworld.com/HWSW] Néhány nappal a Novell bejelentését követően a Red Hat is bemutatta saját valósidejű megoldását, mely elsősorban a nagyméretű rendszerek, és kiszámítható, alacsony válaszidőket követelő alkalmazások számára tartogat értéket. A Red Hat ugyanakkor nemcsak a piacon kívánja megmérettetni magát, a médiában is nekiesett a Novellnek, állítva, hogy versenytársa béta kódot szállít -- a Novell természetesen visszautasítja a feltételezést.

0

Nortel és Qualcomm együttműködés a Wi-Fi-s mobiltelefonálásért

2007. december 6. 13:31

A Nortel és a Qualcomm közös megoldáson, platformon dolgozik, melynek célja, hogy egyszerűbbé tegyék hívásaink különböző hálózatok közötti átadását, anélkül, hogy az megszakadna. Mindez tökéletesen illhet a femtocellás tervekbe is: hazaérkezésünkkor a mobilhálózatról úgy lép át folyamatban lévő beszélgetésünk az otthoni internetes hálózatra (VoIP), hogy nem szakad meg a hívás.

0

Ez a penge, nem a RAZR: Nokia E51

2007. december 5. 11:09

A Nokia az üzleti életbe szánt telefonjait az E betűjelzéssel különíti el a multimédiára kihegyezett N sorozattól. A most bemutatásra kerülő E51 is vérbeli üzleti mobil, amely komoly sikerekre számíthat.

0

Két éven belül negyedére csökkenhet a flashmemóriás meghajtók ára

2007. december 5. 10:35

Letöri a flashmemóriás meghajtók árát az STEC, a vállalat bemutatta az iparág első többszintű memóriacellákból (multi-level cell, MLC) épített SSD-meghajtóit, melyek már most valódi alternatívái lehetnek a mobil merevlemezeknek. A vállalat mintadarabokat juttatott el a gyártókhoz, az MACH8-MLC meghajtóból különböző méretű és kapacitású változatokat kínál, rögtön a jelenlegi megoldások árának feléért.

0

A második legnépszerűbb böngésző az Internet Explorer 7

2007. december 5. 10:01

Egy évvel ezelőtt jelent meg az Internet Explorer 7, aminek alkalmából a Microsoft hivatalos blogján Tony Chor programmenedzser elmondta, már világszerte több mint 300 millióan használják a böngésző legújabb verzióját, amivel a második legnépszerűbb az Internet Explorer 6 mögött. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában már átvette a vezető helyet az IE7, és hamarosan magához ragadja a globális elsőséget is a Microsoft szerint.

0

Leállította a négymagos Opteronok szállításait az AMD

2007. december 4. 16:43

Az elmúlt hónapokban gyakorlatilag kizárólag negatív előjelű hírek érkeznek az AMD felől. Most sincs ez másként: a legújabb hírek szerint az alacsonyabb órajelű Barcelona chipeket is érint egy hiba, mely rendszerfagyáshoz vezethet, aminek eredményeként az AMD felfüggesztette az négymagos Opteronok szállításait. Szintén nem jó jel, hogy egy hivatalos dokumentumban az AMD jelentősen megemelte energiaosztályainak termikus keretét.

0

Magyarul is megtanult az Outpost Firewall 2008 és a Security Suite 2008

2007. december 4. 13:03

Magyarul is megjelent az Outpost biztonsági termékek következő generációja, az Outpost Firewall 2008 Pro személyi tűzfal, valamint az Outpost Security Suite Pro 2008 védelmi csomag. Az új változatok több területen is fejlődtek, megújult a kezelőfelületük, emellett már a Windows Vistát is támogatják -- természetesen Windows XP-n és Windows 2000-en is futnak.

0

Az Internet Explorer biztonságosabb a Firefoxnál -- sulykolja a Microsoft

2007. december 3. 14:27

Friss jelentés látott napvilágot, amely a Microsoft Internet Explorer 7 és a Mozilla Firefox biztonsági sérülékenységeit feszegeti. A microsoftos Jeff Jones blogjában citált számok szerint a Firefox 1.0 megjelenése óta a különféle változatokban 199 sebezhetőséget kellett kijavítani, miközben az Internet Explorerben ugyanezen idő alatt mindössze 87 biztonsági rést fedeztek fel és foltoztak be.

0

Megtorpanni látszik a hazai internetpenetráció növekedése

2007. december 3. 13:35

Októberben sem volt komoly áttörés az internetelérések számában, az előző hónapokhoz hasonlóan ismét közel két százalékkal nőtt a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentésében szereplő szélessávú internetelőfizetések száma. A kábelmodemes ügyfelek 389 ezren, míg az ADSL-előfizetők száma 720 ezren voltak a hónap végén.

0

Komplett számítógép és internet egy havidíjért a T-Online-tól

2007. december 3. 11:40

Kamatmentes részletre, egyetlen fix havidíjért kaphatnak az internet mellett számítógépet is azok, akiknek eddig otthonukban utóbbi hiánya miatt nem volt lehetőségük élni a világháló lehetőségeivel. A komplett PC-Net csomagok körülbelül kétszer drágábbak így, mint egy normál internetelőfizetés.

0

IBM Lotus Notes és Domino 8: bemutatkozik a világ első vállalati szintű csoportmunka-szoftvere

2007. december 3. 02:11

[IBM] Napjainkban a vállalatok versenyt futnak a megfelelően képzett munkaerőért, győztesen azonban azok kerülnek ki, akik a leghatékonyabban együttműködő csapatokat tudják felépíteni. A nemrég bemutatott IBM Lotus Notes 8 kliens és Lotus Domino 8 szerverszoftver ebben a feladatban nyújt jelentős segítséget, mint a világ első vállalati szintű csoportmunka-szoftvere.