dev archívum - 2007 szeptember

2007
szeptember

0

Itt a GlassFish nyílt forrású vállalati alkalmazásszerver új változata

2007. szeptember 27. 14:28

A Sun Microsystems és a GlassFish-közösség közösen bejelentette a GlassFish V2, azaz a nyílt forráskódú Java Platform Enterprise Edition (Java EE) 5 alkalmazásszerver legújabb verziójának, valamint ennek kereskedelmi célú és támogatott megfelelőjének, a Sun Java System Application Server 9.1-nek a megjelenését.

0

Szigorú ellenőrzés alatt a Hungaroring

2007. szeptember 27. 12:11

A HWSW rendszeresen beszámol az autósport és az informatika kapcsolatáról, bár ez többnyire a versenyistállók által használt szuperszámítógépekre, illetve szponzori megállapodásokra korlátozódik. Lapunkat most Zettner Tamás, a versenyirányítás vezetője látta vendégül a Hungaroringen, és lerántotta a leplet a pálya technikai és biztonsági támogatását szolgáló kommunikációs rendszer kulisszatitkairól.

0

Megszorongatja-e az AMD Barcelona az Intel Xeonjait?

2007. szeptember 26. 12:36

Két hete, hogy piacra dobta a Barcelonát az AMD , mely az első x86-os chip, mely egyetlen darab szilíciumon integrál négy processzormagot. Jól tükrözi a feladat komplexitását, hogy a vállalat az eredetileg reméltnél fél évvel később, ráadásul alacsony órajeleken volt kénytelen útjára bocsátani új fejlesztését. Ezen nehézségek miatt a Barcelona kezdetben biztosan nem képes felvenni a versenyt az alkalmazási területek túlnyomó többségében, ezt tükrözi árazása is, ugyanakkor jelentősen javíthatja a vállalat versenyképességét a szerverpiacon, valamint bebetonozni látszik az AMD vezető szerepét a műszaki/tudományos számítások területére. Teljesítményelemzésünk az eddig publikált SPEC CPU2006 eredmények alapján készült, mely iparági szabványnak számító tesztcsomag.

0

Öt év alatt tízszeresére nőhet a mobiltévé-felhasználók száma

2007. szeptember 25. 13:03

A Juniper előrejelzése szerint 2012-ben éves szinten több, mint 6,6 milliárd dollárnyi összeget költhetünk mobiltévés szolgáltatásokra. A Juniper az Egyesült Államokat jelöli a legnagyobb piacként a jövőben, második Japán lesz, harmadik pedig Olaszország.

0

Még kisebbek lesznek az ASUS ultrahordozható PC-i

2007. szeptember 24. 16:19

Az ASUS fellebbentette a fátylat a nálunk korábban már bemutatott R2 UMPC utódjáról, az R3-ról. Az új gép az eddigi gyakorlattól eltérően nem Windowszal, hanem Linux operációs rendszerrel kerül majd forgalomba és ami még nagyobb érdeklődésre tarthat számot: a vadonatúj Intel Menlow platformra támaszkodik.

0

Szervizelési problémák miatt partnert vált az MSI, pedig saját maga a hunyó

2007. szeptember 24. 13:29

Az Albacomp lett az MSI notebookok hazai szervizpartnere, felváltva a Rikvestet. Az Albacomp ezzel már három szállító szervizelését végzi, ennek hatására pedig Székesfehérvárra centralizálja tevékenységét, míg a hálózat többi pontja felvevőhelyként funkcionál tovább. A piac egyöntetű véleménye: az MSI noteszek szervizhátterének van hová javulnia.

0

Flottatelefonok egymás ellen: Nokia E50 és HP iPAQ 514 Voice Messenger

2007. szeptember 24. 12:30

Jelen tesztünk alanyait gyártói leginkább vállalati flottatelefonnak szánták. A HP iPAQ 514 Voice Messenger és a Nokia E50 ismertetése során bizonyos előnyök és hátrányok a készülékek eltérő operációs rendszereinek sajátosságaiból is adódnak, így minimális mértékben ugyan, de ezek között is kell vonnunk némi párhuzamot. A Nokia E50 készülékben a Symbian Series 60 harmadik kiadása dolgozik, míg a HP iPAQ 514 Voice Messengerben a Windows Mobile 6-tal találkozhatunk.

0

Kritikus sebezhetőség az Adobe Acrobat Readerben

2007. szeptember 24. 10:37

Újabb sebezhetőségre bukkant az a biztonsági szakértő, aki a múlt héten az Apple QuickTime-ban és a Windows Media Playerben talált sérülékenységet. Petro Petkov most azt állítja, hogy az Adobe Acrobat Readerben van súlyos biztonsági rés, amelyet kihasználva egy előre preparált PDF-állománnyal a támadók átvehetik az irányítást a gép felett.

0

Mérnökhiány miatt megnyitja munkaerőpiacát Németország

2007. szeptember 20. 14:31

[heise.de/HWSW] Válaszul a krónikus szakemberhiányra a német kormány megnyitja Európa legnagyobb gazdaságát a frissen csatlakozott 12 új tagállam egyes műszaki végzettségű munkavállalói előtt. A terveknek megfelelően a német vállalatok novembertől anélkül vehetnek fel mérnököket a keleti országokból, hogy a német jelentkezőket előnyben kellene részesíteniük. Ezen túlmenően azon külföldi diákok, akik Németországban végeztek, 12 hónapon át kereshetnek munkát.

0

A leghatékonyabb adatközpontot keresi az Intel

2007. szeptember 20. 12:25

A leghatékonyabb adatközpontot jutalmazó díjat hozott létre az Intel, meglovagolva az energiahatékonyság körül az utóbbi években támadt felhajtást. A díjra az Európát, Közel-Keletet és Afrikát tömörítő EMEA szuperrégióból jelentkezhetnek vállalatok, amelyek úgy vélik, megoldásaikat nemzetközi színtéren is megmérettetnék. A díjat kiosztó zsűri számos szempontot figyelembe vesz majd a hatékonyság megállapításához, és a rostán átjutó 5 legígéretesebbet személyesen is meglátogatják.

0

T-Online: felpezsdülőben a hazai szerverhoszting-piac

2007. szeptember 19. 16:25

Felpezsdülőben a hazai szerverhosztin-gpiac, legalábbis ezt a benyomást kelti, hogy több cég is mozgolódni kezdett az elmúlt időben. A mozgatórugó egyszerű: különböző becslések 16-25 százalék közé teszik a szolgáltatóknál hosztolt kiszolgálók arányát a Magyarországon üzemelő több tízezer gépből, ami töredéke a legfejlettebb nyugat-európai országokénak, ahol 60-70 százalékot is elérheti ez a mutató. A növekedési potenciál tehát hatalmas, és aki időben lép, az a piac bővülésének nagy részét elviheti. De mi a legnagyobb akadály az ügyfélkör bővítése előtt? A hosting szolgáltatások ismertsége és elfogadottsága -- vélik legalábbis az Adatparknál.

0

Kijavították a QuickTime okozta biztonsági rést a Firefoxban

2007. szeptember 19. 11:04

Nem sokat vacillált a Mozilla: mindenképpen érdemes frissíteni a ma megjelent legújabb Firefox-változatra, a 2.0.07-es verziószámra hallgató javított böngészőmotorra. Az új Firefox mindössze egyetlen hibajavítást tartalmaz, az azonban igen kritikus fontosságú, az Apple médialejátszó szoftverében hónapok óta, sőt, egy éve befoltozatlan hiba okozta biztonsági rést foltoz be.

0

Milliós fűtőtestek, avagy a hősugárzó rack rendszerek

2007. szeptember 17. 03:07

Évről évre sokat hallani arról a problémáról, hogy növekednek a villamos fogyasztói igények és a kritikus időszak a nyári hónapok, amikor a klíma berendezések csúcsra járatva próbálják elviselhetővé tenni környezetünket. Elsősorban humán felhasználás jut eszünkbe a hír hallatán, pedig több fontos területet is találhatunk, ahol az elektromos berendezések megbízható üzemeltetése korlátozott környezeti hőmérséklethez van kötve. A megnövekedett villamos energia felhasználás magával vonja a berendezések hő kibocsátásának növekedését is.

0

Veszélyes párost alkot a QuickTime és a Firefox

2007. szeptember 14. 14:40

[Techworld] Újabb biztonsági frissítést készít a Mozilla a Firefox böngészőhöz, mely nagyon nagy veszélyeket rejt magában, ha a felhasználónál telepítve van az Apple QuickTime szoftvercsomagja is. A jelenlegi legfrissebb QuickTime változat is rosszul kezeli ugyanis a médialinkeket, a .qtl kiterjesztésű állományokat -- így a QuickTime-on keresztül kártékony JavaScript kódok is futtathatók a számítógépen.

0

Megnyitja a Neutrino operációs rendszer forráskódját a QNX

2007. szeptember 14. 12:11

Megnyitja valósidejű operációs rendszerének (RTOS) kódját a QNX Software Systems, a terület elismert specialistája, mely így bárki számára hozzáférhetővé válik. A lépés célja a fejlesztési erőforrások bővítése, és az ügyfelek igényeinek hatékonyabb beépítése, valamint vélhetően ezzel párhuzamosan a termék népszerűsítése. Az elsősorban ipari környezetben és beágyazott rendszerekben használt QNX Neutrino RTOS kereskedelmi használata továbbra is fizetős marad.

0

Rendkívüli érdeklődés övezi a BMF NIK kétnapos Cell workshopját

2007. szeptember 13. 14:58

Ma kezdődött el a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán (BMF NIK) a Cell processzor megismerését és programozásának alapjait elsajátító kétnapos tréning. A szervezők szerint a kurzus a vártnál sokkal nagyobb érdeklődést kapott, így a gyakorlati helyek hamar elfogytak.

0

Megkezdődött a munka a Microsoft és a Novell közös fejlesztőközpontjában

2007. szeptember 12. 15:21

Megnyílt a Microsoft és a Novell közös fejlesztőközpontja a massachussettsi Cambridge-ben, a Novell főhadiszállásán. A két vállalat tavaly novemberben kötött stratégiai megállapodást, amelynek keretén belül a létesítmény felállításáról döntöttek, ahol a Microsoft Windows Server és a SUSE Linux Enterprise Server együttműködését javítják.

0

Megjelent az AMD Barcelona, de egyáltalán nem meggyőző

2007. szeptember 11. 11:00

[Helyszíni riport] Hivatalosan is bemutatta régóta várt új processzorát az AMD. A Barcelona kódnévre hallgató chip rajtjának európai színhelyéül stílusosan Barcelona szolgál, ahova lapunkat is meghívták, s ahol Dirk Meyer operatív vezérigazgató, a vállalat második embere volt a sajtóesemény házigazdája. Bár a vállalat jövője nagymértékben függ a négy magot integráló lapka szereplésétől, az AMD hangvétele visszafogottnak volt mondható, és feltűnően kerülték a teljesítmény területét.

0

A Microsoft egységesítené a robotok fejlesztését

2007. szeptember 10. 12:19

A japán Tmsuk robotgyártóval kötött együttműködési megállapodást a Microsoft annak érdekében, hogy szabványosítsák a humanoid (emberforma) robotok fejlesztését -- jelentette be a redmondi vállalat.

0

Az elektronikus levelek hetven százaléka kéretlen reklám

2007. szeptember 10. 10:28

[Techworld] A Symantec adatai szerint annak ellenére növekedett augusztusban az előző hónaphoz képest további három százalékkal a kéretlen elektronikus levelek száma, hogy a PDF dokumentumokat tartalmazó spamek gyakorlatilag amilyen hamar felbukkantak, el is tűntek. Az elmúlt hónapban így már tízből hét levél kéretlen üzenet volt.

0

Seagate merevlemezzel a torrentesek is nyugodtan alhatnak

2007. szeptember 6. 16:22

A Seagate Technology idén áprilisban, a cég állítása szerint elsőként a világon piacra dobott egy hardveres titkosítással felvértezett notebook merevlemezt (HDD). A kaliforniai vállalat ma újabb, titkosítással rendelkező HDD-vonalat jelentett be, ezúttal az asztali Barracuda családban. A Seagate állítása szerint a megfelelő kulcs nélkül az adatok visszafejthetetlenek egy ilyen lemezről, emiatt praktikusan az adatok törlése is azonnali, nem órákat igénylő folyamat.

0

Lélegzetelállító asztali PC-t mutatott be a HP

2007. szeptember 6. 11:59

Kimondottan játékosoknak szánt PC-vel jelentkezett a HP, a Blackbird 002 lényegében az első saját terméke a HP Gamingnek, amely a kanadai Voodoo PC beolvasztásával jött létre. A sok szempontból egyedülálló, lélegzetelállító formatervű Blackbird 002-t a külföldi szaklapok nagy lelkesedéssel fogadták és kedvező kritikákkal illeték.

0

Júliusban is a kábelmodemes elérések száma növekedett nagyobb ütemben

2007. szeptember 5. 16:45

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 2007. júliusi gyorsjelentése szerint ismét a kábelmodemes internetszolgáltatók növelték ügyfeleik számát nagyobb ütemben, az xDSL-re előfizetők száma 1,49 százalékkal 706 ezerre, a négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma pedig 2,03 százalékkal, közel 358 ezerre nőtt.

0

Csendes képek: utólagos zajszűrés szoftveresen

2007. szeptember 5. 16:04

Az ősz közeledtével nincsenek jó helyzetben a fotósok, hiszen a nyári nap sugara egyre kevésbé képes a jó minőségű fotóhoz szükséges fényt biztosítani. Kedvezőtlen fényviszonyok közepette éles képet a blende nyitása mellett az ISO érzékenység emelésével valósíthatunk meg, amelynek következménye, hogy drasztikusan emelkedik a kép zajszintje. Szerencsére van megoldás, számos szoftvercég kínál zajcsökkentő programot, amelyek között ingyenes változatokat is találhatunk.

0

Látványos előrelépés az új Xeon MP platform

2007. szeptember 5. 14:36

Hivatalosan is elrajtol ma az Intel következő generációs Xeon MP platformja, melynek kódneve Caneland. A Caneland nemcsak gyökeresen megújult alapokat hoz, hanem új processzorokat is. A négymagos Tigerton processzorok bevezetésével az Intel végrehajtotta teljes x86-os portfoliójának migrálását a tavaly nyáron debütált Core mikroarchitektúrára, nyugdíjba küldve ezzel a múlt évezredben kifejlesztett Netburstöt. Az Intel új Xeon MP rendszerei drasztikusan javuló teljesítménnyel és energiahatékonysággal kecsegtetnek, lelépve a négyutas rendszerek terén leginkább versenyképes AMD Opteronokat.

0

Gadget-fejlesztő versenyt hirdet a Microsoft, fődíj egy Xbox

2007. szeptember 5. 14:30

Microsoft Gadget Verseny 2007 névvel a Microsoft fejlesztői versenyt hirdet, amelynek keretében a legjobb, legeredetibb, leghasznosabb minialkalmazásokat várja, amelyek a Vista sidebaron, illetve a Live rendszerben futnak.

0

Netbank: sokat nyerhetnek, de veszthetnek is a pénzintézetek

2007. szeptember 5. 14:17

Banki informatikai vezetők meghívásával ma zajlik a Symantec Pénzintézei Nap, amely kifejezetten ennek a szektornak az informatikai biztonságával kapcsolatos aktuális kérdéseket érint. A rendezvény kapcsán hazánkba látogató regionális vezetők

0

Tedd zsebre a Wikipediát!

2007. szeptember 5. 13:11

Valószínűleg nem csak az ezen a héten iskolapadba visszaült nebulók vehetik hasznát a Lexipediának , annak az okostelefonokra és tenyérgépekre készített alkalmazásnak és Wikipeda-alapú adatbázisnak, mely az online adatbázis nem kevesebb mint 550 ezer szócikkét tartalmazza. A mobil internettel rendelkező bithuszároknak persze ehhez elegendő egy Opera Mini 4 béta is a mobiljukra.

0

Elkészült a Microsoft Silverlight interaktív médiaplatform

2007. szeptember 5. 08:59

A Microsoft tegnap hivatalosan is kiadta a Silverlight interaktív médiaplatform 1.0 változatát , valamint több kapcsolódó partneri megállapodást is bejelentett. A vállalat várakozásai szerint jövő év közepéig mintegy 200 millióan töltik majd le és telepítik a Silverlightot.

0

Új 3D-s navigációs szoftverével és egy Ferrari versenyautóval mutatkozott be a Nav N Go a berlini IFA-n

2007. szeptember 4. 13:58

[Hirdetés] Az iGO My way navigációs szoftvert fejlesztő cég standja mellett ezúttal sem lehet közömbösen elmenni. Az egyre ismertebbé váló csillag szimbólum valóban azt jelöli: lassan nincs olyan európai, aki ne ismerné a magyar Nav N Go magas színvonalú szoftvermegoldásait, melyek üstökösként robbantak be piacra. A cég a berlini IFA 2007 kiállításon bemutatta legújabb, háromdimenziós navigációs szoftverét, valamint a piacon az első kompakt, beépíthető navigációs rendszert, a NavNGo Limousine-t.

0

Magyar oktatási intézményeknek is hozzáférhető a Google Apps

2007. szeptember 4. 13:54

A Google egyes alkalmazásait csokorba gyűjtő Google Alkalmazások (Apps) rendszeres felhasználói bizonyára észrevették, hogy az utóbbi időben szépen fokozatosan megtanultak magyarul ezek a szolgáltatások. A Google elérkezettnek látta az időt, hogy a hazai szélesebb közönségnek is bemutassa a lokalizált Appst, ebből az alkalomból pedig a vállalat termékmenedzsere is hazánkba látogatott Londonból.

0

Akár a zenelejátszás is lassíthatja a hálózatot Vista alatt

2007. szeptember 3. 17:10

A Windows Vista megjelenése óta, ahogyan növekszik a felhasználói bázis, egyre több helyen bukkant fel kifogás a hálózat kezelésével kapcsolatban. A Microsoft új operációs rendszerével ugyanis zene- vagy videolejátszáskor lassulás figyelhető meg a hálózati sebességben. A jelenség mögötti mechanizmust Mark Russinovich, az ismert Windows-szakértő magyarázta meg, aki többek között a Sony BMG rootkitként viselkedő CD-másolásvédelmét is felfedezte.

0

Egyszerű repülőgépszimulátor a Google Earth-ben

2007. szeptember 3. 15:00

Csillagvizsgáló mellett repülőgépszimulátort is építettek a Google Earth alkalmazásba: a 4.2-es változatban egy virtuális F16-os vadász- és SR22 propelleres gép közül választhatunk, majd hódíthatjuk meg az eget. Az implementáció egyszerű, de az élmény szenzációs, csak egy gyors internetkapcsolat -- és számítógép -- kell hozzá. A funkció a legegyszerűbben a Tools menüből indítható el.