:

dev archívum - 2007 május

2007
május

0

IDC: kudarcba torkollhat az UMPC koncepciója

2007. május 31. 18:16

[Digitimes/HWSW] Alig valamivel több mint egy éve indult útjának az első UMPC-koncepciójú termék, a Samsung Q1. A kategóriát a Gartner nemes egyszerűséggel akkor életképtelennek nevezte, hiszen a Q1 és más UMPC-k tudásukhoz képest drágák és nehezen használhatóak voltak, amit maguk a gyártók is többé-kevésbé elismertek. Ezeken a problémákon igyekezett javítani nemrég a Samsung a Q1 Ultra révén, de úgy látszik, ez sem volt eléggé meggyőző: a másik nagy piackutató a napokban az UMPC bukását valószínűsítette.

0

Forgalmi korlát nélküli HSDPA a Vodafone Magyarországnál

2007. május 31. 14:42

Nem véletlenül előzte meg tegnapi bejelentésével a T-Mobile a Vodafone Magyarországot: a T-Mobile és a Pannon után a Vodafone is bejelentette, hogy elindítja HSDPA adatátviteli szolgáltatását. A holnaptól induló villámgyors mobil internet ráadásul már nem csak Budapesten és vonzáskörzetében, hanem Győrött, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon is elérhető lesz.

0

Google: internetkapcsolat nélkül működő webalkalmazások

2007. május 31. 11:00

Webalkalmazások offline futtatását lehetővé tevő technológiát mutatott be a Developers Day rendezvényen a Google. A Google Gears jelenleg béta állapotú, de a tervek szerint a végleges változata hónapokon belül elkészülhet. A szoftver az Internet Explorer 6 vagy újabb, illetve Firefox 1.5 vagy újabb böngészőket támogatja Windows, Linux vagy Mac OS X operációs rendszeren. A fejlesztők emellett most dolgoznak a Safari-kompatibilitáson.

0

Mostantól akár 5 év garancia a Toshiba noteszgépekre

2007. május 30. 16:28

Új noteszgépek mellett kiegészítőkkel és garanciabővítéssel tornázná feljebb hazai piaci részesedését a Toshiba. A japán vállalat mai sajtótájékoztatóján bemutatkozott az otthoni, multimédiás felhasználásra szánt Satellite A200 és P200 notebook, emellett látható volt a cég noteszgép-perifériáinak színe-java.

0

Körülnézhetünk San Francisco utcáin a Google Maps-szel

2007. május 30. 13:32

A műholdképek felbontásának drasztikus növelése, az épületek háromdimenziós modelljeinek implementálása után még közelebb kerülhetünk a világ egyes pontjaihoz, ezentúl akár egy virtuális sétát is tehetünk San Francisco utcáin, körbenézhetünk a Golden Gate hídról. A Google Maps online térképszolgáltatásba épített legújabb funkcióval akár utcaszintre is zoomolhatunk, és körbe is nézhetünk.

0

Pendrive méretű eszközbe költöztette a biztonságos internetezést a Yoggie

2007. május 30. 11:50

Külső eszközbe szervezi ki az internet biztonságával kapcsolatos feladatokat a Yoggie , a pendriveok méreténél alig nagyobb, USB-s felületű Yoggie Pico Linux operációs rendszert, illetve alkalmazásokat futtat. A noteszgépünkre, vagy asztali számítógépünkre érkező adatcsomagok ezen az egyszerűen csatlakoztatható hardveres megoldáson keresztül jutnak el az operációs rendszerig.

0

Megelőző csapás: még többet netezhetnek a T-Mobile előfizetői

2007. május 30. 10:00

Lapunk információi szerint a Vodafone holnap jelenti be HSDPA-szolgáltatással kapcsolatos terveit. Megelőző csapásként a T-Mobile ma bejelentette, hogy péntektől jelentősen növeli a mobil internetet biztosító csomagjaiban foglalt adatmennyiséget. Az új csomagok révén a T-Mobile még a vezetékes internetszolgáltatókkal szemben is versenyképes lehet.

0

Még lehet jelentkezni a Nokia budapesti fejlesztői konferenciájára

2007. május 29. 10:59

Június 6-8. között a hazai mobil piacra, alkalmazás- és tartalomfejlesztésre összpontosító konferenciát szervez a Nokia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, elsősorban fejlesztők részére. A rendezvényen a részvétel ingyenes, holnapig még lehet regisztrálni.

0

Képstabilizáló optikai rendszer gyorsítja a Sony holografikus meghajtóját

2007. május 29. 10:34

[Tech-On] A Sony több mint egy nagyságrenddel felgyorsította következő generációs, holografikus optikai tárolóberendezése olvasási és írási sebességét, melyben egy képstabilizátor rendszer alkalmazása jelentett hatalmas segítséget. Az új optikai rendszerrel a korábbi 3 megabit/s-os adatátviteli sebesség írásnál 107 megabit/s-ra, olvasásnál 92 megabit/s-ra növekedett.

0

Gyermekzár szolgáltatást indított a Vodafone

2007. május 25. 13:15

A Vodafone Magyarország új szolgáltatás indít, bemutatta gyermekzár szolgáltatását, mellyel a gyermekeink kezében lévő mobilokról kizárható a felnőtteknek szánt tartalom. A szolgáltatás mellett egy 150 ezer példányban, ingyenesen elérhető kiadvány is elérhető, mely a gyermekek biztonságos mobiltelefon-használatáról szól.

0

A DomainKeys lehetne a megoldás a kéretlen levelek jelentős részére

2007. május 24. 14:14

[News.com] Felcsillant a remény, hogy megszabadulhassunk a kéretlen levelek, adatlopást segítő e-mailek és más rosszindulatú, visszakövethetetlen forrású üzenetek egy igen jelentős részétől. Az Internet Engineering Task Force szervezet előzetes jóváhagyással látta el a szabványosításra váró DomainKeys Identified Mail rendszert, mely megszabadíthat bennünket a spam egy igen jelentős részétől.

0

Még strapabíróbbak, és többet bírnak akkuról az új ThinkPadek

2007. május 23. 19:16

Miután az Intel bemutatta következő generációs Centrino platformját, a Santa Rosát, a jelentősebb notebookgyártók gyakorlatilag azonnal bemutattak erre épülő modelleket. Mint minden átálláshoz, ehhez is időre és pénzre van azonban szükség, így az új gépek inkább nyáron, illetve tömegesen őszre érkeznek meg. A Lenovo esetében sincs ez másképp, mely 3 új modellt jelentett be, melyeket a második félév elejére egészít ki a vállalat teljesen. A Santa Rosa mellett azonban egyéb újításokat is bevezetett a gyártó, melyekkel többek között fokozni kívánja a Thinkpadek méltán híres strapabíróságát, egyúttal az akkumulátoros üzemidőt is.

0

Már meg is szűnt a T-Com márka Németországban

2007. május 23. 16:24

[heise online/HWSW] Mint arról a HWSW már korábban beszámolt, a Deutsche Telekom (DT) új stratégiát hirdetett év elején, aminek következtében Európa legnagyobb telekomja az IP-alapú vezetékes és a mobilszolgáltatások felé fordul. Ennek részeként a márkázás is drasztikus átalakításra kerül, és lényegében két brand marad meg a fogyasztói piacon: a T-Mobile, és a T-Home. Az új stratégia végrehajtása láthatóan ütemesen halad, ugyanis Németországban a múlt hét végével megszűnt létezni a T-Com márka.

0

Kiüríti pénztárcánkat a torrenten letöltött symbianos mobil alkalmazás

2007. május 23. 10:47

[Techworld] Igazán veszélyes mobilférgekre figyelmeztetnek az antivírus szoftvereket fejlesztő cégek, három új trójai ugyanis komoly meglepetést okozhat a mobilszámlánk megérkezésekor. A fotószerkesztő alkalmazásként, videókodek-csomagként, vagy más alkalmazásként torrentszerveren feltűnt programok az eddigi legveszélyesebb kísérletek a pénztárcánk megcsapolására.

0

Hamarosan mindenki megtudja, a Lenovo nem csak egy PC-gyártó

2007. május 22. 17:08

A Lenovo számára az elmúlt két évben a cél az volt, hogy túléljék a felvásárlás következményeit, és a szervezeti, kulturális átalakulást -- közölte egy sajtótájékoztatón a vállalat hazai leányának vezérigazgatója, Gottlieb István. Az IBM PC-üzletágának kínai kézbe kerülését követően a cég arra koncentrált, hogy megteremtse a növekedés alapjait, és most érkezett el az ideje annak, hogy új területeket hódítsanak meg a piacon.

0

Budapesti fejlesztőstúdiót nyit a Crytek

2007. május 21. 13:38

Magyarországon nyit fejlesztőstúdiót a Far Cry című sikerjátékáról ismert német Crytek. A három török testvér által alapított frankfurti központú vállalat az utóbbi időben komoly terjeszkedésbe kezdett Kelet-Európában, a cég két hete arról adott hírt, hogy a másfél éve megnyitott kijevi irodája önálló fejlesztőstúdióvá avanzsált, ahol egy vadonatúj játék készítését kezdték el a Crysis alapjául is szolgáló CryENGINE 2 motorra építve.

0

Nem mernek az interneten vásárolni és bankolni a magyarok

2007. május 18. 13:15

Egy, a Symantec megbízásából Magyarországon készített felmérés szerint az internetezők 46 százaléka szokott vásárolni a világhálón, 43 százalékuk pedig internetes banki szolgáltatásokat is igénybe vesz. Mind az online vásárlást, mind pedig a bankolást eddig elkerülők legfontosabb indoka a személyes adatok illetéktelen kezekbe kerülésétől való félelem.

0

Megkezdődött a módosított Xbox 360 konzolok kitiltása az Xbox Live-ról

2007. május 18. 10:07

Drasztikus lépésre szánta el magát a Microsoft: a területi korlátozás korábbi bejelentése mellett most zéró toleranciát hirdettek a trükközők, az Xbox 360 konzolt módosítók, másolt játékokkal játszók ellen. Az ilyen konzolokkal rendelkezőket kirúgják az online rendszerből, az Xbox Live-ból, ahogyan azt korábban, az első Xbox esetén is tették.

0

Microsoft: élet a Longhorn után

2007. május 17. 10:45

Már 2009-ben jön a Windows Server 2008 utóda, ami egy felfrissített, ráncfelvarott változat -- hangzott el a Microsoft WinHEC konferencián tegnap. A megjelenési dátumon kívül azonban egyelőre szinte semmit nem tudni a Windows Server 2008 R2-ről azon kívül, hogy csak 64 bites változatban lesz elérhető. Ennek megfelelően a Windows Server 2008 az utolsó Microsoft szerver operációs rendszer, amelyből még 32 bites kiadás is megjelenik.

0

Villámgyors alkalmazásfejlesztés programozói ismeretek nélkül: MyWebDb

2007. május 17. 10:03

Hamarosan érkezik a MyWebDb rapid alkalmazásfejlesztő keretrendszer (RAD) 2.0 verziója, amelynek bétaváltozata már egy ideje elérhető a vállalat honlapján. A MyWebDb segítségével a felhasználók akár órák alatt létrehozhatják saját webes, adatbázis-alapú alkalmazásukat anélkül, hogy érteniük kellene a programozáshoz. A szoftver úgy működik mint egy windowsos varázsló, csak válaszolni kell a kérdéseire és ezek alapján létrehozza az alkalmazást.

0

Az Oracle felvásárolta az Agile vállalatot

2007. május 16. 15:47

Az Oracle kedden bejelentette, hogy részvényenként 8,1 dollárért, azaz összesen 495 millió dollár készpénzért felvásárolja a kaliforniai Agile vállalatot, amely termék életciklus-menedzsment (PLM) megoldásokat fejleszt. A tranzakció várhatóan júliusban zárul le.

0

Mozgó alkatrészek nélkül fókuszál a Varioptic folyadékos lencséje

2007. május 15. 14:12

Azt, hogy a magánkézben lévő Varioptic mennyire sérti a Philips szabadalmaztatott megoldását , majd a jogászok eldöntik -- a Varioptic is két saját világszabadalomra hivatkozik weboldalán --, hiszen optikai nagyítás nélkül is tisztán látható, hogy a vállalat új lencséje igen hasonló a Philips által jegyzett megoldáshoz. A Varioptic is az emberi szem működési elvét használta fel mobil eszközökbe készített optikai lencséje megalkotásához.

0

Már a Google keresőjét használja a T-Online és a T-Mobile is

2007. május 15. 12:26

Ahogyan azt már néhány napja tapasztalni lehetett, az [origo] a Google keresőjét használja a webes kutakodás során. A portál tulajdonosa, a T-Online a T-Mobile-lal karöltve ma bejelentette, hogy partnerségre léptek a világ vezető keresőjével. A hazai cégek oldalaik látogatottságának felfutását várják, a Google pedig a hazai internetező bázis túlnyomó többségéhez kíván hozzáférni ezzel.

0

Nyári szakmai tábor diákoknak a Microsoft szervezésében

2007. május 15. 10:27

A Microsoft Magyarország a nyári szünetben lehetőséget kínál a középiskolai és felsőoktatási hallgatóknakhogy szakmailag továbbképezhessék magukat. Az IT Vakáció elnevezésű egyhetes szakmai képzés folyamán fejlesztői és adminisztrátori tananyagok közül választhatnak a jelentkezők, és megismerkedhetnek a Microsoft legfontosabb technológiával.

0

Hosszabb üzemidő linuxos noteszgépeken az Intel segítségével

2007. május 14. 16:35

Segédkezet nyújt az Intel a noteszgépeiken Linuxot futtatóknak: PowerTOP segédprogramjával könnyedén kideríthetők, hogy melyek azok a folyamatok a rendszerben, melyek nem engedik elaludni a processzort, aktiválódni a fejlett energiatakarékossági funkciókat. A PowerTOP szoftver különösen jó szolgálatot tehet a 2.6.21-es verziószámú, vagy ennél újabb kernelt futtatóknak, az ezekben bevezetett tickless idle opció ugyanis rengeteg energiát spórolhat azzal, hogy hosszabb ideig aludhat a feladataira váró processzor.

0

Az SP1 megjelenése nagy lökést adhat a Vista vállalati terjedésének

2007. május 14. 08:58

Egyre több vállalatnál kezdik meg a Windows Vista bevezetésével kapcsolatos teszteket, azonban újabbnál újabb aggodalmak merülnek fel az új operációs rendszer teljesítményével és hardverigényével kapcsolatban. Eközben gyarapodik azon IT-vezetők aránya, akik szerint a Vista nem jobb annyival a Windows XP-nél, hogy érdemes legyen lecserélni a jól bevált asztali operációs rendszert -- derül ki a Walker Information felméréséből , amely a CDW megbízásából készült.

0

Szenved a Deutsche Telekom, kevésbé a magyar leánya

2007. május 10. 18:46

Árbevétele alapján Európa legnagyobb telekommunikációs vállalata, a Deutsche Telekom (DT) nyeresége váratlanul nagy mértékben esett vissza az első negyedévben, amit elsősorban vezetékes fővonalainak lemorzsolódása és az árverseny okozott. Ennek ellenére a bonni óriás továbbra is tartja magát az éves célszámokhoz. A magyar leány stagnál.

0

Megújul a Google látogatói analízist nyújtó, ingyenes Google Analytics szolgáltatása

2007. május 10. 12:18

Hosszú csendet követően drasztikusan átalakul, megújul a Google látogatói analízist végző szolgáltatása, a Google Analytics felülete. A korábbinál több adatot biztosító, de alaposan átdizájnolt szolgáltatást béta üzemben már el is indította a keresőóriás. Az elkövetkezendő hetekben a régi és az új felület párhuzamosan használható lesz, az átállást megkönnyítendő.

0

Akár 80-100 megabites internet az új kábeltechnológiával

2007. május 9. 18:06

[Arc Technica/Associated Press] Hogy felvegyék a versenyt az egyre nagyobb sebességre kapcsoló telekommunikációs hálózatokkal, a kábelben érdekelt szereplők új technológiát dolgoztak ki, melyet ma demózott is az Egyesült Államok legnagyobb kábelszolgáltatója, a Comcast. Az eredmény másodpercenként 160 megabit letöltési, és 120 megabit feltöltési csúcssebesség.

0

Ősszel jön a mobil Ubuntu

2007. május 8. 14:44

Őszre érkezhet az Ubuntu Linux kifejezetten beágyazott rendszerekre szánt változata, a fejlesztés részleteiről a héten Sevillában zajló Ubuntu Developer Summit rendezvényen döntenek.

0

Csúcsragadozók: Nokia N95 és T-Mobile Ameo

2007. május 8. 08:49

Két új okostelefon landolt szerkesztőségünkben a T-Mobile jóvoltából: alkalmunk nyílt megismerkedni a hamarosan piacra kerülő, windowsos T-Mobile Ameóval, illetve a Nokia legújabb csúcsragadozójával, a Nokia N95-tel. Bár a két telefon nem egészen egy kategória, mindkettő támogat gyakorlatilag minden technológiát, ami ma egy mobilba, okostelefonba építhető.

0

Lemondhatnak egyelőre a demókról, videókról a hazai Xbox 360 játékosok?

2007. május 7. 09:53

Alaposan beleszól a filmipar az Xbox 360 tulajdonosok életébe: valószínűleg a stúdiók nyomására újabb, igen szigorú, és minden hazai Xbox 360 tulajdonos életét megkeserítő korlátozást vezetnek be a héten megjelenő nagy tavaszi rendszerfrissítés során. A Microsoft évente kétszer, tavasszal és ősszel frissíti az Xbox 360 szoftverét: ilyenkor számtalan hibajavítást kapunk a konzolhoz, illetve az új funkciókat is ekkor vezetik be.

0

Taroltak a svédek a BME 24 órás programozóversenyén

2007. május 7. 09:45

Teljes svéd sikert hozott a hetedik BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője, melyet a hétvégén rendeztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai épületében. Tizenegy ország harminc csapata mérkőzött meg egymással, az első három hely mindegyikét svéd programozókból álló csapat szerezte meg.

0

Legkésőbb 2008 őszén jön az Internet Explorer 8

2007. május 4. 08:47

A Las Vegas-i Microsoft MIX07 konferencián a redmondi vállalat elejtett pár információmorzsát az Internet Explorer következő generációjáról. Konkrétumokkal egyelőre még nem állt elő a cég, de a fejlesztés irányvonalait már sejteni lehet.

0

Szigorúan őrzött szerverek: megtelt a Dataplex adatközpont

2007. május 3. 15:00

Becslések szerint a Magyarországon üzemelő mintegy 70 ezer szerver negyede található kolokációs adatközpontban, ami nyugat-európai összehasonlításban, ahol 70 százalék az átlag, igen alacsonynak mondható. Tekintve ezt, és hogy csak itthon nagyjából 15 ezer szerver kerül értékesítésre évente, a piac még hatalmas fejlődés előtt áll. A legnagyobb hazai szereplő a Dataplex, ahol betekintést nyerhettünk az adatközpontok életébe, ahol inkább gépész- és villamosmérnökök dolgoznak, mint informatikusok.