:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 16. 16:19

Harminc éve jelent meg az Apple II

Harminc évvel ezelőtt, az 1977-es San Franciscó-i West Coast Computer Faire rendezvényen volt először látható az Apple első, igazán nagy sikert arató számítógépe, az Apple II, amely lényegében megteremtette az otthoni számítógépek piacát.

[HWSW] Harminc évvel ezelőtt, az 1977-es San Franciscó-i West Coast Computer Faire rendezvényen volt először látható az Apple első, igazán nagy sikert arató számítógépe, az Apple II, amely lényegében megteremtette az otthoni számítógépek piacát.

1 MHz, 4 kilobájt RAM

Az Apple II első változata az Apple I-hez hasonlóan 1 MHz-es MOS Technology 6502 processzort (ennek utóda, a 6510 működtette a Commodore 64-et) és 4 kilobájt memóriát tartalmazott, a programok és adatok tárolására kazettás magnó szolgált. A gép 40x24 színes karakter megjelenítésére volt képes monitoron vagy tévén: ezt hangúlyozva az Apple-embléma is szivárványszínűvé vált és maradt is egészen 1998-ig. Az Apple II alapváltozata 1298 dollárba került, a maximális, 48 kilobájtos kiépítésért 2638 dollárt kellett fizetni.

A géphez 1978-ban jelent meg egy 5,25" külső floppymeghajtó, amely az Apple II-be építhető vezérlőkártyához csatlakozott. Annak érdekében, hogy a lehető legegyszerűbb, legolcsóbb konstrukciót hozza létre, Steve Wozniak úgy tervezte meg a vezérlőt, hogy számos funkciót (pl. a lemez forgásának és a fej léptetésének szinkronizálását) nem a vezérlőn található hardver hajtott végre, hanem a gépen futó Apple DOS szoftver. Wozniak trükkjének köszönhetően az Apple Disk II lett az első, széles körben elterjedt lemezmeghajtó az otthoni számítógépekhez.


Apple II monitorral és Disk II lemezmeghajtóval

Az első népszerű otthoni PC

Az Apple II népszerűségét egyértelműen Steve Jobsnak köszönhette: az Apple I piaci sikertelenségét látva ő volt az, aki rávette Steve Wozniakot, hogy egy emberközelibb, használhatóbb gépet tervezzen. Az Apple II ennek megfelelően kitűnt a kortársai közül: nem csak színes kijelzője és hangvezérlője volt és joysticket lehetett hozzá csatlakoztatni, de dokumentációja is bőséges volt, így aztán bárki könnyen és egyszerűen írhatott rá szoftvereket. Ennek köszönhetően aztán programok százai készültek az Apple II-re.

Szintén Jobsnak köszönhető, hogy az Apple II formatervezett házban kapott helyet, egy ilyen gép akkoriban mind az otthonnak, mind az irodának dísze lehetett. A termék forgalmazása 1977 nyarán kezdődött, sikerére jellemző, hogy a gépet és különféle változatait egészen 1993-ig gyártották és összesen több mint 5 millió darabot adtak el belőlük. A vállalat termékpalettáján az Apple II utóda a még nagyobb sikert elérő Macintosh volt, de sikerére jellemző, hogy a Macintosh megjelenése után még évekig az Apple II adta a bevétel nagyobb részét.

Követőkre talált

A 80-as és 90-es években az Apple II kváziszabvánnyá vált az amerikai oktatásban, számos generáció ezeken a gépeken ismerkedett a számítástechnika alapjaival -- nem csoda, hogy az Egyesült Államokban azóta is a nemzetközi átlagnál elterjedtebbek az Apple gépei. Az Apple II nem csak az osztálytermekben, hanem otthonokban és az irodákban is népszerű volt, kiváltképp azután, hogy megjelent a világ első táblázatkezelője, a VisiCalc, amely kezdetben csak Apple II-n futott, illetve számos játékot adtak ki rá, köztük a "system seller" Breakoutot.

Az Apple II számos követőre akadt, a termék gyakorlatilag megalapozta az otthoni számítógépes piacot. Az Apple II sikerének köszönhette megjelenését a Commodore PET, valamint a minden elöprően sikeres Commodore 64 is, amelyből egyes források szerint 17 millió, mások szerint 25 millió fogyott. Az IBM az Apple II vállalati eladási eredményeit irigyelte meg és 1981-ben piacra dobta saját vállalati asztali számítógépét, amelyet egyszerűen IBM PC-nek nevezett el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.