Szerző: Ady Krisztián

2005. február 24. 15:06

Itthon még csak álom egy teljes, országos webtérkép

Amint arról alig két hete beszámoltunk, a Google csendesen elindította Google Maps szolgáltatásának bétaváltozatát, amely egy teljesen interaktív, webes Egyesült Államok térkép: egyetlen weboldalon keresztül nyílik lehetőségünk várostérképek megtekintésére, úticélok (utcanév, házszám) kiválasztára és útvonaltervezésre is.

[HWSW] Amint arról alig két hete beszámoltunk, a Google csendesen elindította Google Maps szolgáltatásának bétaváltozatát, amely egy teljesen interaktív, webes Egyesült Államok térkép: egyetlen weboldalon keresztül nyílik lehetőségünk várostérképek megtekintésére, úticélok (utcanév, házszám) kiválasztára és útvonaltervezésre is.

A Google Maps azt is meg tudja mutatni, hogy az általunk kiválasztott városban, területen hol vannak például pizzériák, szállodák, merre induljunk New Yorkban, ha magyar éttermet keresünk, vagy épp hol kaphatók kedvenc divattervezőnk darabjai San Franciscóban.

Itthon egyelőre csak álom

Hasonló szolgáltatás megjelenése itthon egyelőre csupán álom: bár kereshető, nagyítható térképek tucatjai lelhetők fel a hazai városokról -- és ezek közül néhány útvonaltervezésre is alkalmas --, egy igazán átfogó, teljes, érdeklődésre számot tartó helyszíneket (point of interest, POI), például színházakat, szállodákat, benzinkutakat, éttermeket tartalmazó országos adatbázis egyelőre nem létezik a hazai weben.

Az egyik legnépszerűbb online térkép, az Index Térképpont nemrég újult meg, a BudapestMap Kft. által nyújtott budapesti adatbázis nem csak utca- és házszámszintű keresést biztosít, hanem színházak, éttermek is megtalálhatók a segítségével,sőt, a helyi közlekedési eszközök megállóit és vonalait is a képre varázsolhatjuk. Az Index Térképpont sajnos útvonaltervezésre egyaránt nem alkalmas, de budapesti POI-adatbázisa rendkívül széleskörű és teljes. Budapestről ennél jobb térkép keresve sem kell, azonban mit tehetünk akkor, ha nem a fővárosról szeretnénk információkat?

Átalakítás alatt

Országos útvonaltervezés lenne az erőssége a terkepek.hu weboldal adatbázisának, mely jelenleg átalakítás, motor és adatbázis-váltás alatt áll. Az oldal három külön kép segítségével mutatta be a webes felületen keresztül kiszámíttatott, akár egész országot felölelő, teljes leírást tartalmazó útvonalat, melyet adott városon belül akár helyi járatok igénybevételével is kérhettünk. Kétségkívül ez a weboldal nyújtaná az egyik leginkább áttekinthető szolgáltatást, fájó azonban az "érdekes helyek", szállodák, mozik adatbázisának hiánya.

Az átalakítás alatt álló terkepek.hu weboldallal azonos adatbázist használ az utak.hu is, ahol érdekes módon nem csak útvonaltervezésre, hanem az előbbi weboldalnál hiányolt budapesti POI-pontok megtekintésére is lehetőség nyílik. Az utak.hu segítségével gyorsan és egyszerűen megtervezhetjük útvonalunkat, akár tömegközlekedés igénybevételével együtt.

A térképgazda

A terkepek.hu és utak.hu weboldalak jelenleg használt adatbázisa egyaránt a Topolisz Térinformatikai Stúdiótól származik, mely egy saját online térképrendszert is üzemeltet. Az utvonalterv.hu weboldal a Topolisz weboldalán olvasható adatok szerint naprakész adatokat tartalmaz, míg a fenti két weboldal a Topolisztól származó, azonban már több mint egy éves adatbázissal gazdálkodik. Az utvonalterv.hu szintén teljes, országos térképet nyújt minden település utca- és házszámszintű térképével, akár háztól-házig szóló útvonaltervezéssel együtt, azonban sajnos ez az adatbázis sem tökéletes a POI szempontjából.

Bár a Google online USA-térképéhez hasonlóan lehetőségünk nyílik egy adott kijelölt város, pont környékén található éttermek, szállodák megjelenítésére, tesztünk szerint ez az adatbázis eléggé szegényes. Úticélunk környékén, megadott távolságon belül található benzinkutak, posták és szórakozóhelyek keresésére már alkalmas az utvonalterv.hu, de a POI-kezelés országos szinten egyelőre ki is merül ennyiben -- egy igen népszerű, vidéki, turistákból élő városban például egyetlen szállodát sem ismert a program.

Lapunk érdeklődésére a Topolisz Térinformatikai Stúdió ügyvezető igazgatója, Siegler Vera elárulta: egyelőre nem létezik hazánkban olyan, állami szerepvállalást is bíró kezdeményezés, mely POI pontok adatbázissá szervezését célozná, a hazai stúdiók, térképészettel foglalkozó cégek erőforrásai pedig sajnos meglehetősen végesek. Nincs kialakult üzleti modell sem az érdekes pontok feltüntetésével kapcsolatosan, noha a szállodáknak, éttermeknek és egyéb vállalkozásoknak gazdasági előnyt is jelenthetne címük, nevük, tevékenységük feltüntetése.

Az utvonalterv.hu adatbázisában található, jelenleg feltüntetett érdekes pontok jelentős részét más térképészeti projektekkel kapcsolatosan rögzítette a Topolisz, így találhatók meg a benzinkutak, posták és egyes szórakozóhelyek a weboldal keresőjének segítségével.

Térképbank

Utca- és házszámszintű keresést biztosítanak még a terkepcentrum.hu és terkepbank.hu weboldalak, melyek azt is lehetővé teszik, hogy a kívánt térképrészletre mutató linket kimásolhassuk, majd saját weboldalunkra is beilleszthessük, segítve ezzel például egy adott iroda vagy cég telephelyének bemutatását. A terkepcentrum.hu térképein sematikus ábrák jelzik az éttermek, gyógyszertárak és egyéb érdekes pontok helyét, azonban ezek nevéről és egyéb adatairól nem találhatunk itt semmit.

Kézi számítógépre is

A térképtár/CData eredetileg 2004 nyarára tervezte megjelentetni az általunk is tesztelt Magyarország ÚtInfo szoftver új PC-s és kézi számítógépes verzióját, mely már nem csak GPS-es helymeghatározásra és útvonalkövetésre, hanem hangos navigációra, útvonaltervezésre is képes lett volna, illetve POI-adatbázissal is gazdagodott. A cég végül 2005 első negyedévére tolta el az új változat megjelenését.

Az egyéb hazai online térképek elérhetőségét a terkep.lap.huweboldalon keresztül találhatjuk meg a leggyorsabban és legegyszerűbben.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról