Szerző: Ady Krisztián

2005. február 16. 17:05

3GSM: A harmadik generációs okostelefonok piacára is betörhet a Linux

[News.com] A Cannes-i 3GSM konferencián is bemutatta harmadik generációs, Linux operációs rendszert futtató okostelefonjának referenciadizájnját a Samsung, az Infineon, a Trolltech és az Emuzed. A négy vállalat közösen hozott létre egy UMTS/WCDMA és GSM/GPRS/EDGE hálózatokat egyaránt támogató linuxos okostelefont, mely videohívások kezelésére, webböngészésre, multimédiás szolgáltatások és 3D-s játékok futtatására egyaránt alkalmas lesz.

Az UMTS és EDGE mobilhálózatok egyidejű támogatása lehetővé teszi, hogy a referenciaplatformra épített okostelefonokat a gyártók azonnal bevezethessék a piacra. A referenciadizájn hardver- és szoftverkomponenseket egyaránt tartalmaz, és szinte gyártásra kész okostelefont ír le.

Az okostelefon alapjait az Infinenon Technologies fejlesztette ki, míg a Samsung S3C24A0 típusú processzorát és kameramodulját adta a közös platformhoz. Az ARM-alapú processzor az ARM saját Jazelle Java-gyorsító technológiáját, valamint MPEG 4 kódolást és dekódolást is támogat, órajele pedig akár 200 MHz is lehet.

A szoftveres támogatást a Trolltech Linux-alapú Qtopia felülete biztosítja, mely számos linuxos kézi számítógépben és PDA-telefon kombó készülékben használatos napjainkban is. A Samsung optimalizált Linux kernelt és a MontaVista által is támogatott meghajtókat mellékel a referenciatelefonhoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.