:

Szerző: Budai Péter

2005. február 8. 12:41

A Sun saját, nyílt forrású adatbázis-szervert szeretne

[News.com/HWSW] A Sun Microsystems a múlt héten jelezte, hogy saját adatbázisszervert is szeretne vásárlói rendelkezésére bocsátani a jövőben, bár az elképzelés még csak elméleti síkon létezik. Scott McNealy, a vállalat első számú embere vetette fel a Sun adatbázisszerver lehetőségét múlt hét szerdán, amikor a Sun főhadiszállásán találkozott az iparág legbefolyásosabb üzleti elemzőivel. Előadása során az egyik prezentációs oldalon a "Sun DB" megnevezés, mellette pedig a jelenleg elérhető adatbázistermékek felsorolása volt látható.

A Sun továbbra is a nyílt forrás elkötelezettje

McNealy nem szolgált részletekkel a tervezett szoftverrel kapcsolatban, mindössze az elemzők odafigyelését kérte a lehetséges lépés következményeinek felméréséhez. A Sun elnöke, Jonathan Schwartz azonban egy interjúban megemlítette, hogy a nyílt forrás irányába történő következő lépés akár egy adatbázisszerver révén is lehetséges lesz.

"Szerintem nyilvánvaló, hogy a nyílt forrás az az út, amit a fejlesztők és a vásárlók elégedettsége érdekében követnünk kell, és úgy gondolom, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legtöbb lehetőség közül válasszák ki a számukra megfelelőt. Nem hiszem, hogy csak az operációs rendszerrel kapcsolatban találkozhatunk ezzel, a kezdeményezés fájlrendszerekre és akár adatbázisokra, köztesszoftverekre is kiterjedhet" -- emelte ki Schwartz korábban, megemlítve a saját, nyílt forrású adatbázisszerver lehetőségét.

A Sun azonban nem rendelkezik saját adatbázisszerverrel, és egy sajátot az alapoktól kifejleszteni meglehetősen sokáig tart. A potenciális partnerek száma azonban magas, különösen a nyílt forrású megoldások terén, így várhatóan a Sun egy meglévő szoftvert karol fel, ha valóban megpróbálkozik ezirányú terveivel.

Egy meglévő adatbázisszerver felkarolása várható

Ha a Sun úgy dönt, hogy meglévő adatbázisszerver-megoldás mögé áll, rengeteg lehetséges partner közül válogathat. A Computer Associates péládul nemrégiben tette nyílt forrásúvá a több mint 30 éve fejlesztés alatt álló Ingres adatbázisszerverét, és a vállalat beszámolója szerint a két cég több fronton is szoros együttműködést folytat. "Több közös kezdeményezésünk van a Sunnal, ebből egy az Ingres" -- közölte Tony Gaughan, a CA fejlesztési igazgatója.

McNealy prezentációjában a MySQL is a lehetőségek közt szerepelt, ami jelenleg az egyik legelterjedtebb nyílt forrású adatbázis-szerver, és apránként vállalati szintű képességekkel bővül. Ugyancsak szóba került a PostgreSQL, amire az egykori, azonban rövid életű Red Hat Database termék is épült. "Biztosan beszélni fogunk a folytatás ezen módjáról is. Jelenleg azonban nincs semmi konkrétum, amiről beszélhetnénk" -- felelte Schwartz arra a kérdésre, hogy terveznek-e partneri viszonyt nyílt forrású adatbázis-kezelőt fejlesztő projektekkel.

A MySQL képviselője közölte, hogy a szoftverük ugyan fut Solarison is, de mélyebb együttműködésről nincs tudomásuk. A PostgreSQL csapat egyik központi alakja, Josh Berkus arról számolt be, hogy ugyan még nem hallott arról, hogy a Sun saját adatbázisszervert szeretne, de arról már folytak beszélgetések a vállalatok között, hogy a Solaris nyílt forrásúvá tétele révén megkezdődjön a PostgreSQL kiterjedtebb Solaris-támogatásának fejlesztése.

Vannak még ezen kívül is szóba jöhető lehetőségek, például az IBM Cloudscape és a Sleepycat BerkeleyDB, de ezek a termékek igazán csak meghatározott, szűkebb feladatok elvégzésére alkalmasak. Viszont érdemes megjegyezni, hogy a Sleepycat adatbázisa már megtalálható a Sun egyes szerverszoftvereiben.

Ugyan a MySQL a legelterjedtebb nyílt forrású megoldás, technológiáját tekintve az Ingres emelkedik ki leginkább a mezőnyből -- véli Noel Yuhanna, a Forrester elemzője. Véleménye szerint a CA igazán örülne egy partnernek, hogy az Ingres szekere gyorsabban haladjon. "A MySQL eléggé az előtérben van, de az Ingres is szeretne felzárkózni" -- közölte Yuhanna.

A Sun az Oracle ellen készül?

Jelentős probléma, hogy a Sun nem rendelkezik saját adatbázisszerverrel, hiszen a Sun nyilatkozataiban minden alkalommal leszögezi, hogy termékcsomagjaiban integrált technológiák találhatóak meg, és egyáltalán nem a termékenként történő értékesítés hívei. Jelenleg épp emiatt szoros együttműködést tart fent az adatbázis-óriás Oracle-lel.

Azáltal, hogy egy nyílt forrású adatbázisszerver kerülne be a Sun portfoliójába, az Oracle megoldása háttérbe szorulhatna a vállalat által értékesített csomagok kapcsán. Ez a lépés várhatóan nem lesz szimpatikus az Oracle-nek, amelynek szoros partnere a Dell és a Hewlett-Packard is, így nincs komoly szüksége a Sunra, ha esetleg elmérgesedne a viszony.

A Sun újabban jelentős erőkkel népszerűsíti Java Enterprise System termékcsomagját, amely több komponensében is ellenfele az Oracle megoldásainak. Ezen kívül Scott McNealy többször is nyilvánosan kritizálta az Oracle-t, hogy nem változtat árképzési politikáján az új processzorarchitektúrák megjelenése ellenére sem, például a többmagos processzorok esetében -- az Oracle ugyanis nem processzoronként, hanem processzormagonként kezeli a licencelést, ami közel duplájára emeli a Sun kétmagos UltraSparc IV processzorokkal felszerelt rendszerek Oracle licencdíjait. Ez a probléma még élesebben fog jelentkezni a most készülő, nyolc maggal ellátott Niagara processzorok esetében, amin az Oracle futtatása akár 50 ezer dollárba is kerülhet.

"Nagyon óvatosan kell meghatározni az árképzést. A nyílt forrású alternatívák egyre érdekesebbé kezdenek válni" -- utalt McNealy arra, hogy a Sun a jövőben más megoldások után nézhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.