Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 3. 12:27

Vége a videoklipek ingyenes internetes sugárzásának

[News.com] A világ egyik legnagyobb zenekiadója, a Universal Music éveken keresztül ingyenes promóciós eszközként tekintett a videoklipekre, hamarosan azonban jogdíjat kér majd az internetes oldalaktól, ahonnan le lehet tölteni őket. A lépést várhatóan több másik zenekiadó is követni fogja.

Portál, fizess!

A videoklipek lejátszásának jogdíjkötelessé tétele jelentős változást hozhat az online szórakoztatásba, ahol jelenleg számos helyen -- Yahpp Launch, AOL Music -- van lehetőség a klipek megtekintésére. A zenekiadók vezetői már rég megbánták azt a döntésüket, hogy a videoklipeket gyakorlatilag ingyen bocsátják az MTV zenecsatorna rendelkezésére. A tévéadók szerepét részben átvevő internetes zeneportáloknak -- ahonnan a rajongók havonta többmillió videót töltenek le ingyen -- most azonban fizetniük kell a klipek "sugárzási" jogáért.

A Universal lemezkiadókhoz közeli hírforrások szerint a jogdíjkötelezettség azokra az internetes, kábeltévés és műholdas szolgáltatókra vonatkozik, amelyek "on-demand" módon teszik lehetővé a videók megtekintését, azonban lehetőség lesz 30 másodpercnél nem hosszabb bemutatók ingyenes sugárzására. A művészek weboldalai kivételt képeznek. Annak érdekében, hogy a portálok engedelmeskedjenek a zenekiadó óhajának, a Universal a jövőben nem hirdet olyan oldalakon, amelyek nem fizetik meg a jogdíjat.

Legalább olyan fontos, mint a rádió

A videoklipek internetes elérhetősége a zeneipari szakemberek szerint igen jelentős promóciós eszköz, ma már legalább olyan súllyal esik a latba, mint a dalok rádiós sugárzása, amely egyben szép bevételt is hoz a kiadók konyhájára. Az AOL Music oldalát hetente mintegy négymillióan látogatják, a Time Warner kábeltévés műsorát pedig havi 8 millióan nézik.

A Universal szóvivője nem kommentálta a döntést, amelyet hivatalosan még nem hoztak nyilvánosságra, azonban több internetes vállalat már jelezte, hogy megkapták a megfelelő értesítést. A Microsoft a pletykák szerint beleegyezett abba, hogy megfizesse a szükséges jogdíjakat. "A digitális zenei és videopiac még mindig gyerekcipőben jár és az üzleti modellek egyre változnak. Az iparág szereplői együtt kísérleteznek. Nekünk az MSN Musicnál az a dolgunk, hogy a lehető legjobb alapot biztosítsuk a kiadóknak ahhoz, hogy anyagaikat eljuttassák a fogyasztókhoz" -- mondta Rob Bennett, az MSN Entertainment igazgatója.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról