Szerző: Ady Krisztián

2005. február 18. 12:38

Itthon a Microsoft nem cseréli a tüzet okozó Xbox-kábeleket

Megelőzés céljából nem kevesebb mint 14,1 millió Xbox játékkonzol elektromos kábelét cseréli ki ingyenesen a Microsoft, mielőtt a konzol bizonyos alkatrészei és a tápkábel csatlakozójának hibájából lakástüzek jönnének létre, vagy azok komolyabb égési sérüléseket okoznának.

[HWSW] Megelőzés céljából nem kevesebb mint 14,1 millió Xbox játékkonzol elektromos kábelét cseréli ki ingyenesen a Microsoft, mielőtt a konzol bizonyos alkatrészei és a tápkábel csatlakozójának hibájából lakástüzek jönnének létre, vagy azok komolyabb égési sérüléseket okoznának.

30 eset világszerte

A vállalat közlése szerint 10 ezer konzolból csupán egynél tapasztaltak ilyen túlmelegedési problémákat, azonban már 30 olyan esetről tudnak világszerte, amikor a hiba miatt sérülések történtek, illetve anyagi károkat okoztak a konzolok. Néhány esetben a gép égési sérülést okozott a tulajdonos kezén, a konzolt tartó bútoron, illetve a konzol alatt elhelyezett szórakoztatóelektronikai eszköz felületén.

A Microsoft közlése szerint a 2003. október 23-a előtt -- Európában 2004. január 13-a előtt -- gyártott konzolok mindegyikénél ki kell cserélni az elektromos kábelt, melyet a vállalat által létrehozott weboldalon keresztül lehet megrendelni, de ugyanitt ellenőrizhető a sorozatszám alapján az is, hogy szükség van-e egyáltalán a kábel cseréjére. A vállalat az új kábel megérkezéséig azt javasolja a felhasználóknak, hogy kapcsolják ki Xbox játékkonzoljukat, amennyiben éppen nem használják azt.

Itthon nincs hivatalos támogatás

A fenti weboldalon azonban hiába keressük a listában Magyarországot, a hazai Xbox társadalom ugyanis semmilyen hivatalos támogatást nem kaphat a Microsofttól. Amint azt a Microsoft Magyarországtól megtudtuk, a vállalat hazánkban hivatalosan nem is forgalmazza az Xbox játékkonzolt, a hazai példányok mindegyikét különböző cégek importálják. A hazai tulajdonosoknak tehát a Microsoft hivatalos tájékoztatása szerint ahhoz a forgalmazóhoz kell fordulniuk a kábelcsere igényével, aki az Xbox konzolt az országba behozta, illetve ahol a készüléket vásárolta.

Lapunk gyors körkérdése alapján nem a forgalmazót, az értékesítést végző kiskereskedelmi boltot érdemes felkeresni a kábelcsere igényével, hanem a konzolhoz kapott garancialevélen szereplő, garanciát vállaló céget, az importőrt. Mivel az érintett konzolok egy része már kifuthatott az itthon szokásos egy éves garanciális időtartamból, az ügyintézés során valószínűleg gyorsabban juthatunk előre a fenti Microsoft weboldal "cserére jogosító", sorozatszámot tartalmazó oldalának kinyomtatásával.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról