Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 28. 09:46

Elhunyt Jef Raskin, az Apple Macintosh szülőatyja

Jef Raskin
Jef Raskin
[News.com/WSJ/HWSW] Szombaton rákbetegségben elhunyt Jef Raskin, az Apple Macintosh számítógép atyja, a grafikus felhasználói interfész megtervezője.

Raskin 1978-ben csatlakozott az Apple Computerhez, ő volt a vállalat harmincegyedik alkalmazottja. Az ő irányítása alatt született meg az Apple Mac számítógép, amely végül az első, grafikus felhasználói felülettel rendelkező otthoni számítógép volt. Sajnos a termék 1984-es megjelenését Raskin már nem élvezhette, mivel 1982-ben összekülönbözött Steve Jobs-szal, a cég vezetőjével és kilépett az Apple-től. Az Apple Macintosh születését részletesen bemutató cikkünk itt olvasható.

Miután Raskin elhagyta a céget, a Canonnál dolgozott egy Cat nevű olcsó otthoni számítógépen, amelynek szöveges felhasználói felülete volt. A Cat végül sosem lett sikeres, sokak szerint erről nagyrészt a gyenge marketing tehet. Mostanában a szakember a "The Humane Environment" rendszeren dolgozott, amely egy nyílt forrású felhasználói interfész Apple Mac OS operációs rendszerhez. A szoftver megjelenése márciusra várható.

A 61 éves Jef Raskin a New York-i egyetemen matematikai és filozófiai, a Pennsylvania Egyetemen pedig számítógéptudományi diplomát szerzett, de hogy nem volt "szakbarbár" azt többek között az is bizonyítja, hogy három hangszeren játszott és gyakran vezényelte a San Franciscó-i Operazenekart, rajzait pedig többször kiállították a New York-i Modern Művészetek Múzeumában. Raskin még egy repülőgépek szárnyaival kapcsolatos szabadalmat is jegyez. Barátai szerint jó íjász és céllövő volt, de az autóversenyzésben sem vallott szégyent. Életéről film készül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról