Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 28. 09:46

Elhunyt Jef Raskin, az Apple Macintosh szülőatyja

Jef Raskin
Jef Raskin
[News.com/WSJ/HWSW] Szombaton rákbetegségben elhunyt Jef Raskin, az Apple Macintosh számítógép atyja, a grafikus felhasználói interfész megtervezője.

Raskin 1978-ben csatlakozott az Apple Computerhez, ő volt a vállalat harmincegyedik alkalmazottja. Az ő irányítása alatt született meg az Apple Mac számítógép, amely végül az első, grafikus felhasználói felülettel rendelkező otthoni számítógép volt. Sajnos a termék 1984-es megjelenését Raskin már nem élvezhette, mivel 1982-ben összekülönbözött Steve Jobs-szal, a cég vezetőjével és kilépett az Apple-től. Az Apple Macintosh születését részletesen bemutató cikkünk itt olvasható.

Miután Raskin elhagyta a céget, a Canonnál dolgozott egy Cat nevű olcsó otthoni számítógépen, amelynek szöveges felhasználói felülete volt. A Cat végül sosem lett sikeres, sokak szerint erről nagyrészt a gyenge marketing tehet. Mostanában a szakember a "The Humane Environment" rendszeren dolgozott, amely egy nyílt forrású felhasználói interfész Apple Mac OS operációs rendszerhez. A szoftver megjelenése márciusra várható.

A 61 éves Jef Raskin a New York-i egyetemen matematikai és filozófiai, a Pennsylvania Egyetemen pedig számítógéptudományi diplomát szerzett, de hogy nem volt "szakbarbár" azt többek között az is bizonyítja, hogy három hangszeren játszott és gyakran vezényelte a San Franciscó-i Operazenekart, rajzait pedig többször kiállították a New York-i Modern Művészetek Múzeumában. Raskin még egy repülőgépek szárnyaival kapcsolatos szabadalmat is jegyez. Barátai szerint jó íjász és céllövő volt, de az autóversenyzésben sem vallott szégyent. Életéről film készül.

a címlapról