Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 18. 15:31

Újabb csata várható a böngészőpiacon

A Microsoft Internet Explorer részesedése az elmúlt évek során folyamatosan növekedett, ma már 90 százalék közelében jár. Úgy tűnik tehát, Redmond jött, látott és tartolt. Mások azonban úgy vélik, a Microsoft böngészőpiaci dominanciája tudatában egyszerűen elkényelmesedett.

[HWSW] A Microsoft Internet Explorer részesedése az elmúlt évek során folyamatosan növekedett, ma már 90 százalék közelében jár. Úgy tűnik tehát, Redmond jött, látott és tartolt. Mások azonban úgy vélik, a Microsoft böngészőpiaci dominanciája tudatában egyszerűen elkényelmesedett.

Belehúz a Microsoft

Az Internet Explorer legújabb változata, az IE6 a Windows XP-vel egyszerre jelent meg, még 2001-ben. Bár a tavaly kiadott Windows XP SP2 hozott néhány újdonságot a programba, például a felugró ablakok tiltását, összességében a böngésző igen réginek tekinthető, szolgáltatásai sok esetben nem veszik fel a versenyt az olyan, új fejlesztésű konkurensekkel, mint a Firefox, az Opera vagy akár a Netscape.

Az Internet Explorernek nem csak a szolgáltatásaira, a biztonságára is lehet panasza a felhasználóknak. Bár a Microsoft váltig állítja, hogy az IE semmivel sem sebezhetőbb a többi böngészőnél, a számok mást mutatnak, a legtöbb dokumentált biztonsági probléma a redmondiak szoftverével kapcsolatos. Szakértők egyetértenek abban, hogy a biztonsági aggályok egyértelműen a versenytársak malmára hajtják a vizet.

Az Internet Explorer 7.0 ennek megfelelően elsősorban biztonságát tekintve különbözik majd az előző változatoktól, a Microsoft célja az, hogy a felhasználók nyugodtan szörfözhessenek a világhálón, anélkül, hogy személyes adataik vagy éppen számítógépük veszélyben lenne. Valószínűleg azonban új szolgátatások is érkeznek majd a böngészőben, amelyekkel a szoftver funkciót tekintve is fel tudja venni a versenyt a Firefoxszal, az Operával vagy a Netscape-pel. Az Explorer 7 megjelenésének ideje egyelőre ismeretlen, de az biztos, hogy a program még a Windows Longhorn jövő nyári premierje előtt elkészül.

Támadnak a többiek

Eközben természetesen a vetélytársak sem tétlenek. A nyílt forrású Firefoxból novemberben jelent meg az 1.0 verzió az idén pedig érkezik az 1.1 változat, amely egyfelől a korábbi verzió hibáit javítja, másfelől új funkciókat is tartalmaz: a böngésző többek között képes lesz a bezárásakor elmentett állapotot visszatölteni, így onnan folytathatjuk egy weboldal olvasását, ahol abbahagytuk. A Firefox 1.1 eredetileg márciusban jelent volna meg, de a nemrégiben a Google-hoz szerződött vezető programozó, Ben Goodger szerint még "számos dolgot kell megvalósítani". A javított útiterv szerint a Firefox 1.1 legkorábban júniusban jelenhet meg.

Az America Online eközben már az egykor szebb napokat látott Netscape 8-as verzióján dolgozik, amely egyébként ugyanazt a motort használja, amelyre a Firefox 1.0 is épül. A Netscape 8 első bétája várhatóan márciusban érkezik, bár az eredeti tervek szerint februárban ki kellett volna adni. Az AOL célja, hogy egy rendkívül biztonságos böngészőt építsen a Firefox motor köré, amely a Netscape nevével együtt valószínűleg vonzó lesz a felhasználók számára.

A nyílt forrása okán sok figyelmet kapó Firefox, valamint a még mindig jól csengő nevű Netscape mellett méltatlanul kevés figyelmet kap a norvég fejlesztésű Opera. Ez a böngésző talán azért is nem túl elterjedt, mert versenytársaival ellentétben nem ingyenes, a teljes változatáért fizetni kell, egyébként reklámokat jelenít meg a felhasználói felületén. Az Opera jelenleg a 7.54-es verziónál tart, de már elérhető a 7.60-as kiadás előzetese. A norvég cég manapság inkább a mobil eszközök felé fordul, talán itt, a kevesebb versenytárs mellett több sikert ér el. Az Opera jelenleg a Microsoft és a Symbian mobil operációs rendszerén kívül mobil Linuxon is képes futni.

A megszokott szereplők versenye mellett nem lehet elvetni a Google esetleges piaci megjelenését sem, amit szakértők közel sem tartanak kizártnak. Sokak szerint Ben Goodger "leigazolása" is egy ilyen lépés előszele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról