Szerző: Bizó Dániel

2005. február 17. 11:54

Magyar technológiai papírok -- kedvezően fogadta a börze a gyorsjelentéseket

Múlt hét végén, illetve e hét elején hozták nyilvánosságra negyedéves eredményeiket a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett hazai informatikai vállalatok. A Matáv kivételével kis szereplőknek számító társaságokról általánosságban elmondható, hogy a szervezeti, csoportszintű átalakulás folyamatában voltak tavaly, vagy vannak még mindig, amelyek célja egyöntetűen a jövőbeni teljesítmény fokozása, a növekedésre való felkészülés. Jelentős esemény a hazai tőzsdei, pláne technológiai papírok terén a Freesoft börzére való bevezetése, amely során a vállalat 693 millió forint friss tőkéhez jutott. Ezt az összeget a vállalat nem titkoltan akvizícókon keresztüli expanzióra kívánja fordítani. Lássuk, hogyan szerepeltek a BÉT-en jegyzett ICT-vállalatok.

[HWSW] Múlt hét végén, illetve e hét elején hozták nyilvánosságra negyedéves eredményeiket a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett hazai informatikai vállalatok. A Matáv kivételével kis szereplőknek számító társaságokról általánosságban elmondható, hogy a szervezeti, csoportszintű átalakulás folyamatában voltak tavaly, vagy vannak még mindig, amelyek célja egyöntetűen a jövőbeni teljesítmény fokozása, a növekedésre való felkészülés. Jelentős esemény a hazai tőzsdei, pláne technológiai papírok terén a Freesoft börzére való bevezetése, amely során a vállalat 693 millió forint friss tőkéhez jutott. Ezt az összeget a vállalat nem titkoltan akvizícókon keresztüli expanzióra kívánja fordítani. Lássuk, hogyan szerepeltek a BÉT-en jegyzett ICT-vállalatok.

Nincs hova növekedni -- alkalmazkodás és piacfejés a Matáv csoportnál

Úgy tűnik, a Matáv minden tekintetben elérte belföldi növekedésének határait. Éves forgalma egy százalékkal 601,4 millárd forintra mérséklődött, a konkurens vezetékes telekomok erősödő jelenléte, valamint a mobiltarifák folyamatos csökkenése által keltett erősődő kompetitív nyomás vezetékes szegmensben forgalmának stabil eródálódását okozza immár évek óta, tavaly mintegy 10,9 és 19 százalékos zsugorodást mutatva a belföldi illetve külföldi hívások esetében. A helyzethez alkalmazkodva a Matáv, eredményeinek megvédése céljából erősen összpontosít a szélessávú ADSL vonalak kiépítésére és népszerűsítésére, valamint a szervezeti hatékonyság, a termelékenység jelentős emelésére. Az ADSL előfizetők száma tavaly év végén meghaladta a 200 ezret is, az ebből és egyéb adatkommunikácikós szolgáltatásokból származó bevétel 24 százalékkal 48,7 milliárd forintra emelkedett.Internetes leánya, az Axelero megtartotta vezető pozícióját, mintegy 42 százalékos részesedéssel, amely több mint 266 ezer előfizetőt takar.

Az immár T-Mobile néven ismert mobilszolgáltató tavalyi forgalma 216,9 milliárd forintot tett ki, ami 8,2 százalékkal haladja meg a 2003-as mutatót, miközben üzleti eredménye csak 2 százalékkal emelkedett, köszönhetően részben a névváltással kapcsolatos kiadásoknak és leírásoknak. A társaság 46,2 százalékos részesedésével stabilan piacvezető 86,4 százalékos penetráció mellett. A havidíjas ügyfelek aránya 28,9 százalékra emelkedett, akik átlagban kártyás társaiknál ötször többet, majdnem 12 ezer forintot költenek havonta. Az árprés miatti forgalomcsökkenéssel a T-Mobile értéknövelt szolgáltatásokkal próbál küzdeni, amelyek közül az MMS, GPRS mellett egyelőre még mindig az SMS a domináns. A jelentésből kiderül, hogy idén a harmadik generációs hálózat kiépítésére 15 milliárdot fordít a vállalat.

A nemezteközi érdekeltségbe tartozó macedón MakTel csökkenő forgalomról számolt be ugyan, piaci pozíció ellenben rendkívül erősek, a mobilpiaci kilátások is kecsegtetőek, hiszen a penetráció egyelőre az ötven százalékot közelíti, miközben a MakTel részesedése ebből 76 százalék, az ügyfelek száma pedig 43,7 emelkedett egy év alatt. A társaság piacvezető ezenkívül az internetszolgáltatások terén is, ahol 32,4 százalékos növekedést ért el. Az analóg vezetékes vonalakat már itt is elérte az erózió, a digitális ISDN végződtetések száma ellenben emelkedőben van.

A Matáv árfolyama a hétfői kereskedésben 2 százalékkal a pénteki záróár alatt végzett, azóta azonban ismét visszakapaszkodott és növekedésnek indult.

Remekelt az ArchiCAD -- fél lábon a Graphisoft

Az épülettervezési szoftveréről, az ArchiCAD-ről ismert Graphisoft erős negyedik negyedévet zárt tavaly, miután megjelent az alkalmazás legújabb, 9-es verziója. A bevétel 5,5 százalékos emelkedést követően 8,37 millió eurót tett ki, az üzemi eredmény pedig 1,35 milliót mutatott, ami 35,8 százalékos javulás. A nettó nyereség eközben 2,01 millió euróra rúgott, ami rendkívüli pénzügyi műveletek eredményének köszönhető. A tavalyi év egészét tekintve a vállalat forgalma egy százalékot olvadva 26,25 millió euró lett 3,09 millió eurós üzemi nyereség mellett, ez utóbbi 6,9 százalékos növekedést jelent. A nettó profit 5,1 millió euró, azaz részvényenként 49 eurocent volt.

A társaság állítása szerint az ArchiCAD szoftver legújabb változatát az eddigi legstabilabbnak és legkiegyensúlyozottabbnak találják az ügyfelek. A negyedik negyedévben mind az új, mind a frissítéses licencek száma kétszámjegyű bővülést mutatott, a forgalom pedig 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A negyedik negyedév során indult útjának az új Építőipari Folyamat Modellező alkalmazás, amellyel képességei révén a vállalat piaci elsőségre tör. A létesítménygazdálkodási szoftverekért felelős ágazat legnagyobb piaca az Egyesült Államok, ahol a gyenge dollár és a katonai kiadások átrendeződése az euróban számított bevételre erősen negatív hatással volt, 26 százalékos csökkenést eredményezve.

Miközben az észak-amerikai piacon az ArchiCAD értékesítései 54 százalékos emelkedést mutattak az egész év során, addig a gyenge dollár és a romló létesítménygazdálkodási eredmények semmissé tették a piac egészét nézve. Euróban a forgalom 7,7 százalékkal bővült, míg az ázsiai piacokon a vállalat továbbra is erőfeszítéseket tesz az értékesítés folyamatos csökkenése ellen, amely eddig nem hozott eredményt.

A Graphisoft papírjai a hétfőt a pénteki árfolyamnál 2,78 százalékkal magasabban zárták, szerdára azonban már 3,4 százalékot apadt a részvények ára.

Új online-média erő emelkedik fel -- perspektívikus econet.hu

Az internetes szolgáltatásokat kínáló econet.hu nem konszolidált árbevétele 38,2 százalékkal 397,81 millió forintra duzzadt, üzemi eredménye a tavalyi több mint 33 milliós negatívum után 47,6 millió forint nyereséget ért el. Az adózás utáni, azaz nettó eredmény két és félszeresére emelkedett, így 26,46 millió forintot tett ki. A társaság fejlesztői vállalatból vissza kíván térni a fogyasztói piacokra. Ennek megfelelően immár internethozzáférést is kínál a felvásárolt Externeten keresztül, ahol további dinamikus bővülést vár, akár akvizíciók által is.

Tervei között szerepel, hogy a gyenge financiális helyzetben lévő, de ismert és távlati lehetőségeket rejtő hazai site-ok felvásárlása és azok koncentrálása, valamint tartalmuk szélesebb, több csatornát felölelő hasznosítása is. Fejlesztői kapacitásait és tudását inkubátorszerű tevékenységgel kívánja hasznosítani, amely során projektekben, új rendszerek létrehozásában vesz részt, az üzemeltetést azonban a partnerre bízza, legfeljebb technikai támogatást nyújt majd. Az idei évre a vállalat struktúrájának egyszerűsítését tűzte ki.

Az econet.hu részvényeinek árfolyama gyakorlatilag beragadt a 97 forint körüli sávba, érdemben nem reagált a jelentésre.

Új versenyző, nagy étvággyal -- lendületben a Freesoft

A szoftverfejlesztői és informatikai szolgáltatásokat nyújtó Freesoft tőzsdei bevezetésére idén nyáron került sor, amely révén a vállalat 693 millió forint tőkéhez jutott. Az újonnan szerzett összeggel a vállalat megalapította németországi képviseletét, felvásárolta a hazai webfejlesztés egyik vezető cégét, a BigFish Kft-t is. A társaság további akvizíciós célpontok után kutat. A vállalat forgalma kilenc hónap alatt 825,8 millió forintot tett ki, amelyből 145,2 milliót képzett az export.

A cég kinnlévőségei 478,7 millió forintra rúgtak, amelyek közül azonban egy sem régebbi 30 napnál. Az üzemi eredmény 31,2 milliót mutatott az év végén, a szabadon rendelkezésre álló pénzeszközök műveleteiből származó nyereség azonban ennek több mint dupláját, 64,7 milliót tett ki. Az adózott eredmény így 93 millió forintra rúgott.

A Freesoft részvényeinek árfolyama a pénteki kereskedés lezárásakor 4,78 százalékkal végeztek magasabban, mint előző nap. Hétfőn és kedden a papírokat 2100 forinton adták-vették, míg szerdán az árfolyam ismét növekedésnek indult és 2175 forintot ért el.

Erős hazai bázis, átalakulóban lévő külföldi pozíciók a Synergonnál

A Synergon Csoport tavalyi teljesítménye vegyes képet mutat. Míg a forgalom több mint kétharmadát generáló Synergon és Synergon Atos Origin terven felüli, nyolc százalékos bővülést ért el, lépést tartva a piac magához térő egészével, addig a cseh és horvát érdekeltségek alulmúlták mind az egy évvel korábbi működés eredményeit, mind a várakozásokat. A magyarországi, hálózatépítési anyagok és eszközök értékesítésével foglalkozó Fibex ellenben rendkívül jól teljesített 2004-ben, hozzájárulása a csoport eredményéhez azonban egyelőre a kis arányú, mindössze hét százalék. A vállalatcsoport mindazonáltal az idei évben már regionális együttműködést, piaci terjeszkedést tervez leányai között, amely utat nyithat a növekedés felé. A jelentés szerint a gyenge szerepléshez némileg hozzájárultak a szervezeti átalakítások, amelyek a jövőbeni működésre készítették a külföldi leányokat.

A Synergon csoport forgalma 20,5 milliárd forintott tett ki, ami 4 százalékos bővülésnek felel meg. Ebből a Synergon Rt. és a Synergon Atos Origin majdnem 14 milliárddal részesedett, amely összeg 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A bruttó profitráta 26 százalékot tett ki, az üzemi eredmény azonban már csak 1 százalékra, 177,7 millió forintra olvadt. A szolgáltatások részesedése a forgalomból 44 százalékra emelkedett, köszönhetően az irántuk való növekvő keresletnek valamint a termékértékesítés zsugorodásának. A piac egészét tekintve a Synergon pangást tapasztalt, az IT-beruházások nem voltak kifejezetten élénknek nevezhetőek.

A Synergon Csoport értékesítésének szektorális bontásában a telekommunikációs szektor 16, a pénzügyi szektor 13, az ipar, közmű és közlekedés szektor 29, és az állami szektor 17 százalékkal képviseltették magukat az időszak során. Az egyéb, szektorba nem sorolt értékesítés 25 százalékot tett ki. Ez az összetétel nem mutat jelentős átrendeződést a korábbiakhoz képest.

A Synergon részvényeinek ára múlt hét csütörtök óta, a pénteki süllyedést követően 13,78 százalékot erősödött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról