Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 1. 15:05

Drágább lesz a Sun Java Enterprise System, de olcsóbban meg lehet venni

Közel másfél évvel azután, hogy a Sun Microsystems létrehozta a Java Enterprise System nagyvállalati infrastruktúra szoftvercsomagot, a cég most szétdarabolja azt és új árazást vezet be, mert így kedvezőbb esélyt lát az eladások növelésére.

[HWSW] Közel másfél évvel azután, hogy a Sun Microsystems létrehozta a Java Enterprise System nagyvállalati infrastruktúra szoftvercsomagot, a cég most szétdarabolja azt és új árazást vezet be, mert így kedvezőbb esélyt lát az eladások növelésére.

Amint az ismert, a Java Enterprise Systems (JES) egy több szoftvert -- alkalmazásszerver, portálszerver, webszerver, címtár, azonosságkezelő, stb. -- tartalmazó csomag, amely egyedülálló árazási konstrukcióban vásárolható meg. A JES-t a vállalatok korábban alkalmazottanként évi 100 dollárért licencelhetik korlátlan használatra, most a teljes csomag ára 140 dollárra emelkedett és tartalma is bővült.

A vállalat bemutatott kisebb csomagokat, amelyek a teljes portfoliónak csak pár elemét tartalmazzák, ezekhez évente és alkalmazottanként 50 dolláros áron lehet hozzájutni. A Sun a JES szélesebb körú elterjedését várja a lépéstől. A Sun öt csomagot alakított ki a különféle igényekre szabva.

Elemzők már korábban is úgy vélték, hogy a JES két legnagyobb előnye, az árazási stratégiája és integrált felépítése egyben a legnagyobb hátránya is. Sok vállalat azért maradt távol a szoftver bevezetésétől, mert az az igényeltnél jóval több komponenst tartalmazott és így az indokoltnál többe került volna.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról