Szerző: Bodnár Ádám

2005. február 10. 12:58

Újfajta tranzisztortechnológiát fejlesztett ki egy brit céggel közösen az Intel

[HWSW] Az Intel és a brit QinetiQ kutatói sok éves fejlesztői munkájuk eredményeként olyan tranzisztort építettek, amely a jelenleg elterjedt megoldásoknál nagyobb teljesítményre képes alacsonyabb fogyasztás mellett.

Az úgynevezett kvantumfolyam-tranzisztor a QinetiQ által kifejlesztett indium-antimonidból készül, ez teszi lehetővé az alacsony feszültségű, ugyanakkor villámgyors működést. A kutatók szerint az eljárárással azonos sebességnél akár tizedére csökkenthető a fogyasztás, azonos fogyasztás mellett pedig háromszorosára növelhető a tranzisztorok sebessége.

A kvantumfolyam-tranzisztor működési elvét tekintve jelentősen eltér a mai tranzisztoroktól, ugyanis állapotát nem az elektronok áramlása, hanem azok állapota határozza meg. A kvanatumfolyam tranzisztorok alapértelmezésként be vannak kapcsolva, kapujukra negatív feszültséget vezetve pedig kikapcsolhatók. Az Intel szerint az indium-antimonid azon anyagok egyike, amelynek felhasználását fontolgatják a távolabbi jövőben gyártásra kerülő alkatrészek esetében.

a címlapról