:

Szerző: Budai Péter

2005. február 10. 12:07

Kiegészítő kijelzőket is kezel a Windows Longhorn

[Microsoft Watch/HWSW] Mint arról már hírt adtunk, júniusban kerül kiadásra a Longhorn első béta-változata. Szerdán, a VSLive fejlesztői konferencián fény derült az új generációs operációs rendszer egy új képességére is: képes lesz tetszőleges méretű másodlagos kijelzők használatára, amin az akár be sem kapcsolt számítógépen található adatok egy része lesz megjeleníthető.

Tetszőleges méretű kijelzők

A szoftveróriás elsőként a 2004-ben megrendezett WinHEC (Windows Hardware Engineering) konferencián beszélt az új technológiáról, aminek használatát az Intel által készített eszközzel demonstrálták. A mostani eseményen Sriram Viji, a Microsoft mobil platform divíziójának promrammenedzsere mutatta be a vállalat stratégiáját a kiegészítő megjelenítőkkel kapcsolatban. Elmondása szerint a megoldás használatához szükséges fejlesztői készlet a Longhorn beta 1 megjelenésével egy időben lesz elérhető.

Viji kiemelte, hogy a kiegészítő képernyők számtalan kiszerelésben jelennek majd meg: használhatjuk a telefonok kijelzőit, a laptopok megjelenítőit, a TV-készülékeket, elektronikus képkereteket, valamint PDA-kat is.

Megoldás az adatok gyors elérésére

Függetlenül attól, hogy milyen méretekben fog alakot ölteni a jövő kiegészítő kijelzője, az bizonyos, hogy a mai számítógépek megjelenítés terén meglévő limitációit nagyrészt megszünteti. A technológiának azonban nem kizárólag ez a célja, hanem megoldást kíván nyújtani a számítógépek lassú feléledésére is, ami gyakran zavaró, amikor csak morzsányi információ megtekintésére van szükség saját elektronikus határidőnaplónkból vagy a levelezésünkből.

Ezekhez a kiegészítő eszközökhöz egy csökkentett képességű operációs rendszer lesz csatlakoztatva, ami csak a legszükségesebb, az asztali számítógép bekapcsolása nélkül is elvégezhető feladatok ellátására lesz alkalmas. Ezáltal a nagy energiafelvételt igénylő laptopokat nem kell minden egyes adatért bekapcsolni, és ennek következtében az eszközök tényleges készenléti ideje lényegesen meghosszabítható, illetve a kívánt információhoz is gyorsabban juthatunk el.

Viji beszámolójából kiderült, hogy az Intel és a Microsoft már készítik a kiegészítő megjelenítő eszközök referenciaplatformját, ami ARM processzort, Flash-alapú bootmemóriát, 8-16 megabájt operatív memóriát és egy rendszerfelügyeletre használatos sínrendszert tartalmaz majd -- ez utóbbi lesz képes arra, hogy időnként bekapcsolja a PC-t, hogy a két rendszer adatai megfelelő módon össze legyenek hangolva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.