:

Szerző: Budai Péter

2005. február 25. 09:29

Szigorítja a Windows termékaktiválását a Microsoft

A Microsoft újabb lépést tesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa Windows platformjának illegális felhasználását. Február 28-tól kezdve nem lesz lehetőség arra, hogy a Windows XP operációs rendszereket a nagyobb nemzetközi szoftverdisztribútoroknak (OEM) biztosított, tényleges aktivációt nem igénylő termékkulcsokkal lehessen érvényesíteni. A változás a 20 legnagyobb Windows-alapú PC-ket szállító partnert érinti.

[HWSW] A Microsoft újabb lépést tesz annak érdekében, hogy visszaszorítsa Windows platformjának illegális felhasználását. Február 28-tól kezdve nem lesz lehetőség arra, hogy a Windows XP operációs rendszereket a nagyobb nemzetközi szoftverdisztribútoroknak (OEM) biztosított, tényleges aktivációt nem igénylő termékkulcsokkal lehessen érvényesíteni. A változás a 20 legnagyobb Windows-alapú PC-ket szállító partnert érinti.

Vége az internetes aktivációnak

A laptopok és a komplett számítógépek többnyire előtelepített operációs rendszerrel érkeznek. Az ilyen gépek konfigurálásánál fontos, hogy az a lehető legkevesebb időt vegye igénybe, emiatt itt nem jöhet szóba internetes, vagy akár telefonon történő termékaktiváció sem. Ennek megoldására a piac nagyobb szereplői megállapodást kötöttek a Microsofttal, hogy a Windows termékek telepítése közben kihagyható legyen a termékaktiváció lépése, ehhez a System Lock Preinstall (SLP) módszerre van szükség.

Az OEM operációs rendszerekhez is érkezik egy szériaszám, amivel az aktiváció elvégezhető akár internet segítségével is, azonban a Microsoft úgy döntött, hogy azok a termékaktivációs kulcsok, amiket a nagyobb OEM-eknek adnak, akik élhetnek az SLP lehetőségével, nem lesznek használhatóak az interneten történő aktivációhoz. Ha valaki mégis megpróbálja, mindössze annyi választ fog kapni az online aktivációs varázslótól, hogy lépjen kapcsolatba a Microsoft vevőszolgálatával.

Hogyan működik a System Lock Preinstall?

Az SLP megoldás révén a nagyobb számítógép-gyártók előre beégetett telepítőkulcsokkal láthatják el az új gépek operációs rendszerét, amik gyakorlatilag előre aktiválják azt. Ennek kiegészítéseként a gyártónak be kell építenie az operációs rendszerbe egy különleges ellenőrzést, az úgynevezett System Lockot, ami például garantálhatja, hogy az adott Windows csak egy adott gyártó meghatározott verziószámú BIOS-ával legyen működőképes. Ezeknek a rendszereknek a telepítésekor már nincs is szükség aktivációs kód beírására -- mondta el lapunknak Pozsony Balázs, a Microsoft Magyarország Windows termékmenedzsere.

A hamarosan életbe lépő szabályozás azt a kiskaput szünteti meg, hogy az SLP termékkulccsal rendelkező végfelhasználó ne aktiválhasson más OEM Windowst -- mivel az ő rendszerének installálásához használt kulcs fel van tüntetve legális Windows verziójának telepítőkészletén. Ezt az online aktiváció a továbbiakban ki fogja szűrni, így ezek a próbálkozások kudarcra lesznek ítélve.

Ez a lépés ismét szűkíti a szoftverkalózok lehetőségeit, bár még így is akadnak kiskapuk, melyekkel az illegalitást választó felhasználók minden bizonnyal továbbra is élni fognak. Az első megjelent Windows XP kalózkópiák egy Corporate verzióról készültek, ami nagyvállalatoknak szánt operációs rendszer révén szintén nem igényelt internetes aktivációt -- ennek oka a nagyvállalatoknál található számítógépek hatalmas számával magyarázható. Miután ez a változat kikerült a kalózok kezébe, bárki könnyedén élhetett ezzel a lehetőséggel.

A szériaszám cseréje továbbra is működik

A Windows XP SP1 szervizcsomag megjelenésekor érte az első komolyabb meglepetés a kalózszoftverek felhasználóit, az ugyanis nem volt hajlandó feltelepíteni magát olyan operációs rendszerre, ami a már lejelentett, kalóz szériaszámok egyikével rendelkezik. Ismerve a crackerek elszántságát, nem túl meglepő módon szinte azonnal elérhetővé vált az újabb megoldás a tényleges aktiváció megkerülésére.

A megoldás a már feltelepített operációs rendszer szériaszámának lecserélésével kezdődik, amihez a feltöréshez használható segédeszközök egy kiadós listát is mellékeltek, melyen többnyire OEM disztribútorok aktivációs kódjai szerepelnek. Ezek után azt egy telefonos aktiváció megkezdésével lehet véglegesíteni, ami mindössze ahhoz szükséges, hogy a megváltoztatott kód bekerüljön a rendszerleíró adatbázis megfelelő helyére. A telefon felemelésére már szükség sincs ezzel a megoldással.

Azáltal, hogy mind a Corporate, mind az OEM aktivációs kulcsokat letiltja a Microsoft, csökkennek az illegális felhasználás lehetőségei, mivel csak azokkal a szériaszámokkal lehet majd interneten aktivációt kezdeményezni, melyek nem szerepelnek a tiltólistán. A szériaszám cseréjével véghezvitt illegális aktiváció azonban továbbra is működőképes maradhat, mivel az még internetes aktivációt sem igényel. Ezek a felhasználók azonban nagy eséllyel az online frissítések elől lesznek elzárva az év második felétől, bár ennek pontos kivitelezése még nem ismert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.