Szerző: Budai Péter

2005. február 24. 11:43

A Microsoft az SQL Server 2005 nyílt forrásúvá tételét fontolgatja

[News.com/HWSW] A Microsoftnál az utóbbi időben sokat gondolkodnak azon, hogy mely termékeket lehetne nyílt forrásúvá tenni. Tom Rizzo, az SQL Server részleg termékmenedzsereinek igazgatója arról számolt be, hogy a legfrissebb elképzelések szerint az SQL Server 2005 is részét képezi majd a szoftveróriás Megosztott Forráskód (Shared Source) kezdeményezésének.

[News.com/HWSW] A Microsoftnál az utóbbi időben sokat gondolkodnak azon, hogy mely termékeket lehetne nyílt forrásúvá tenni. Tom Rizzo, az SQL Server részleg termékmenedzsereinek igazgatója arról számolt be, hogy a legfrissebb elképzelések szerint az SQL Server 2005 is részét képezi majd a szoftveróriás Megosztott Forráskód (Shared Source) kezdeményezésének.

Nyílt forrású SQL Server 2005?

Elemzők véleménye szerint a Microsoft sokat nyerhet abból, ha kiszolgálóplatformjának egyes darabjait nyílt forrásúvá teszi, hiszen egyfelől mindenki megbizonyosodhat arról, hogy nincsenek benne hátsó ajtók, szándékos teljesítménycsökkentő funkciók, valamint a szoftver biztonságossága is könnyebben bizonyítható, és a mégis előforduló hibák kiszűrése és kijavítása könnyebb feladattá válna.

"Még nem végleges a dolog. Nem egy már meghozott döntésről van szó, de ha sok ügyfél szeretne vele élni, akkor minden bizonnyal megpróbáljuk nyílt forrásúvá tenni az SQL Servert" -- tudatta Rizzo a News.com-nak adott interjújában. Rizzo megerősítette, hogy az elsődleges cél az SQL Server biztonságosságának demonstrálása lenne az ügyfelek felé.

Mivel az SQL Serverre sokan fejlesztenek megoldásokat, ezért különösen fontos szempont a programozók megnyerése. Az adatbázis-fejlesztők lényegesen kényelmesebben éreznék magukat egy olyan környezetben, amelynek hibáit és képességeit saját maga nézheti meg a forráskódban és akár ki is egészítheti, át is írhatja a meglévő kódot.

Az elsődleges cél a termék biztonságosságának bemutatása

Mindazonáltal a Yukon kódnéven fejlesztett SQL Server 2005 a Microsoft valaha megjelent adatbázis-szerverei közül a leginkább bővíthető, így magát a kódot talán kevesen írnák át, hiszen a legtöbb feladat anélkül is könnyedén elvégezhető lesz a rendszerben. Ahogy azt már korábbi cikkünkben bemutattuk, a .NET keretrendszer natív támogatása, a Service Brokeren keresztül történő folyamat- és üzenetintegráció, valamint az adatbázis-szintű triggerek megjelenésével az adatbázis szinte valamennyi pontján lehet változtatni az alapértelmezés szerinti működésen.


.Net Assemblyben lévő kód regisztrálása és meghívása SQL Server 2005-ben

"Nem sok ember nyúl a kódhoz. Mindössze arra a kellemes érzésére van szükségük, hogy nincsenek hátsó ajtók, biztonsági problémák" -- magyarázta Rizzo.

Hozzátette, hogy az SQL Server 2005-tel a Microsoft azzal is fokozta a termék biztonságát, hogy nemzetközi szoftverteszteken, így például az úgynevezett "common criteria certification" vizsgálaton is átesett, melyet a legtöbb kormányzati szerv elvár. A fejlesztés során követték a Trustworthy Computing kezdeményezés irányelveit is, ezért a Microsoft saját alkalmazottai sorozatosan próbálják feltörni saját szoftverüket, hogy annak biztonságát a végsőkig fokozzák.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a szoftveróriás adatbázis-szervere ingyenesen elérhető lesz. A Microsoft már most is lehetőséget biztosít az SQL Server 2000 kistestvéreként számon tartott Microsoft Database Engine (MSDE) tetszőleges felhasználásához, ami mindössze az engedélyezett egyidejű adatbázis-kapcsolatok számában és az adatbázis maximális méretében nyújt kevesebbet, mint a teljes szervertermék. Az SQL Server 2005 megjelenésekor az MSDE helyét az SQL Server 2005 Express veszi át. Mindkét termék a nyár közepén-végén várható.

Egyre több nyílt forrású és ingyenes szoftver

A vállalati szoftverek forrásának közzététele egyre inkább elfogadott gyakorlatnak számít. A Microsoft folyamatosan vizsgálja, mely termékeit és technológiáit vonja be a nyílt forráshoz hasonló fejlesztési modellbe -- közölte Jason Matusow, a Microsoft megosztott forráskód kezdeményezésének igazgatója. A vállalat 2004-ben három kisebb szoftverének tette elérhetővé teljes forráskódját.

Pár hete röppent fel a híre annak, hogy a Microsoft .NET keretrendszerének egyes részei, így például az ablakokon alapuló megjelenítési réteg, a Windows Forms névtér is nyílt forrásúvá válhatna. Ezt jelenleg nem erősítették meg a vállalat részéről hivatalos források, azonban ez is mutatja, hogy a vállalat alkalmazottai is szeretnék nyílt forrásúvá tenni saját munkájuknak legalább egy részét.

Nem csak a Microsoft terveiben szerepel nyílt forrású adatbázis-szerver kiadása. Nemrég számoltunk be arról, hogy a Sun is saját nyílt forrású szervert szeretne, amit várhatóan már meglévő megoldások segítségével állítana elő. A Computer Associates az Ingres r3 adatbázis-szerver köré épített ki egy nyílt forrású fejlesztési projektet, az IBM pedig a Derby elnevezésű tervezet keretében Cloudscape adatbázisának továbbfejlesztését tűzte ki céljának, amiben az Apache is segítségére van. A Sybase ugyancsak nemrégiben tette elérhetővé ASE (Adaptive Server Enterprise) szerverének ingyenesen, bár megkötésekkel használható változatát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról