Szerző: Bizó Dániel

2005. február 2. 14:26

Popdetektor: sláger előrejelzése számítógépes elemzéssel

[Agent Portal] Magyarázatot eddig ugyan nem sikerült találni, de a zene és a matematika közötti összefüggés egy ismert jelenség a tudományos életben. Mint kutatások már rámutattak, a zeneileg tehetséges emberek között az átlaghoz képest többen vannak azok, akik a matematikában, formális logikában is kiemelkedően teljesítenek. A két terület között vélt kapcsolatot próbálja kiaknázni a mesterséges intelligencia területén kutatásokat folytató, a spanyol AIA által alapított Polyphonic HMI.

A vállalat Hit Song Science szoftverének segítségével 24 óra alatt kiértékel egy albumnyi felvételt, majd megküldi az egyes számok és az album összesített értékelését egy 1-től 10-ig terjedő logaritmikus skálán. A gépi teszt nem olcsó: 4 ezer dollár (~800 ezer forint). A szoftver megalkotói szerint a zeneipar kiadói ezentúl egyre nagyobb mértékben fognak hús-vér kísérletek, kutatások mellett számítógépes elemzésre is támaszkodni. Az analízis állítólag Norah Jones befutását is megjósolta, ami meggyőzte a kezdetben szeptikus kiadót is. További részletekkel a magyar Agent Portal cikke szolgál.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról