Szerző: Ady Krisztián

2005. február 15. 10:31

3GSM: Fejlettebb zenelejátszási képességgel erősíti mobiltelefonjait a Sony Ericsson

[News.com] A Cannes-i 3GSM konferencián nem csak új készülékek mutatkoznak be, hanem a legnagyobb gyártók közeljövőt érintő terveibe is bepillantást nyerhetünk. A Sony Ericsson márciusban mutatja majd be digitális walkmanként is funkcionáló telefonjait, melyek egyik erőssége a zenelejátszás lesz. A svéd-japán vegyesvállalat szerint 2005-ben ez lehet az egyik dinamikus növekedést biztosító fejlesztés a mobilpiacon.

Digitális walkman

Az új készülékek prototípusait még nem lehet a rendezvényen megtekinteni, csupán az új mobilokat, a K600 és a harmadik generációs Z800 mobiltelefonokat foghatjuk a kezünkbe. A Sony Ericsson elképzelései teljesen egybevágnak a Nokia új fejlesztési irányával, mely szintén teljes értékű digitális zenelejátszó készüléket kíván faragni a következő generációs telefonjaiból, a Motorolához hasonlóan.

Néhány Sony Ericsson mobiltelefon jelenleg is rendelkezik MP3-lejátszási képességgel, de az új készülékek sokkal fejlettebb funkciókkal bővülnek majd, többek között támogatják majd a Sony "Connect" internetes zeneletöltő szolgáltatását is. A második félévben megjelenő telefonok nagy mennyiségű memóriával, kiváló hangminőséget biztosító fülhallgatókkal kerülnek majd piacra.

Ezzel egyidőben a Sony Connect online zeneboltja nyílt forráskódú, jogvédelemmel ellátott tömörítési formátum támogatására is felkészül majd, melyet szintén implementálnak az új Sony Ericsson telefonokba. A Connect szolgáltatás jelenleg ATRAC kódolást alkalmaz a zeneszámok tömörítésére. A mobiltelefonokra optimalizált zeneállományok nemcsak a gyors letöltést biztosító 3G-s hálózatokon, hanem GPRS és EDGE hálózatokon keresztül is elérhetők lesznek.

K600, Z800

A show-n mutatta be legújabb harmadik generációs mobilkészülékét is a Sony Ericsson, a K600i formái a T610, T630 készülékekről lehetnek ismerősek. Az elődöknél kicsit hosszúkásabb telefon WCDMA hálózatok mellett GSM/GPRS 900/1800/1900 MHz-es hálózatokat is támogat, Bluetooth, infravörös és USB-kapcsolódási lehetőségeket biztosít. A készülék hatalmas, 176 x 220 pixeles kijelzője -- mely az S700i-ről lehet ismerős -- 262 ezer szín megjelenítésére képes.

A mobiltelefonban 1,3 megapixeles kamera kapott helyet, mely videorögzítést is támogat. A beépített FM rádió mindenképpen újdonságként sorolható fel, eddig ez a funkció nem volt jellemző tartozéka a Sony Ericsson telefonoknak.

A harmadik generációs Z800, mely a második negyedévtől lesz kapható, lényegében a Vodafone 3G-kínálatából már ismert V800 mobilkészülék szolgáltatófüggetlen változata. Külalakja, képességei teljesen megegyeznek a Vodafone számára készített mobiltelefonéval.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról