Szerző: Ady Krisztián

2005. február 4. 11:51

Megjelent a Symbian mobil operációs rendszer következő, 9-es verziója

[Clubic.com] A hasonló nevű mobil operációs rendszert jegyző Symbian bejelentette, hogy elérhetővé vált mobilplatformjának új, 9-es verziószámmal ellátott változata. A friss változat számos újdonsággal bír, mely megkönnyíti az okostelefonok fejlesztőinek munkáját és növeli a mobilkészülékek kompatibilitását, képességeit. A Symbian operációs rendszert leginkább a Nokia okostelefonjaiban használatos Series 60 platformról keresztül ismerhetjük.

A Symbian 9 mobil operációs rendszer támogatást nyújt a sztereó Bluetooth fej- és fülhallgatókhoz és az USB-s háttértárakhoz is, így a mobilkészülékek megfelelő portok birtokában azonnal kezelhetik, írhatják és olvashatják az USB-s meghajtókat, digitális fényképezőgépeket és egyéb eszközöket, valamint a készülékek háttértára közvetlenül elérhetővé válhat PC-ről.

Az operációs rendszer új változatát digitális jogkezelő technológiák (DRM) támogatása mellett általános MPEG-kezeléssel is ellátták. A Symbian 9 támogatja a következő generációs, nagyobb felbontású, több megapixeles digitális fényképező modulokat és szenzorokat is, valamint az olyan 3D-gyorsításra képes mobil grafikus chipeket, mint az ATI legújabb Imageon lapkája.


A Sony Ericssson symbianos P910 okostelefonja

Az új OS használható olyan eszközökben is, melyek több kijelzővel rendelkeznek, a kódot pedig kifejezetten az újabb generációs ARM mobil processzorokra optimalizálták. A 9-es Symbian mobil operációs rendszerre épített okostelefonok megjelenése előreláthatólag az év második félévében várható.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról