Szerző: Budai Péter

2005. február 16. 11:25

Új fejlesztési módszertannal erősít a Borland

[HWSW] A Borland Magyarország tegnapi sajtótájékoztatóján az elmúlt hónap eseményeit foglalta össze. A vállalat már több mint húsz éve áll a fejlesztők szolgálatára különféle fejlesztői platformok létrehozásával. A Borland a Java, a .Net, és a Delphi környezetben programozók számára egyaránt nyújt megoldásokat a szoftverkészítés valamennyi fázisára.

Kedvező eredmények, megújult stratégia

A vállalat 2004-es eredményei nagyon kedvezően alakultak, ez nagyrészt a Delphi 2005 és az ALM (Application Lifecycle Management) stratégia sikerét jelzi. 2003 óta a Borland 11 százalékos árbevétel-növekedést tudott realizálni, valamint a korábbi 5,7 millió dolláros veszteségét 2004-re sikerült 8 millió dolláros nettó nyereséggé változtatni. Az 1 millió dollár feletti tranzakciók száma az elmúlt időszakban mintegy 250 százalékos növekedést mutatott.

A Borland január közepén felvásárolta a TeraQuest globális folyamattanácsadó vállalatot, és az ő segítségükkel a szoftvergyár saját fejlesztési módszertant dolgozott ki, ami a világszerte alkalmazott CMMI (Capability Maturity Model Integration) alapjaira épül. Az új fejlesztési folyamatrendszer átfogja a Borland korábbi ALM stratégiáját, és annak hatékonyabbá tételéért minden meglévő fázisban javítja a szoftverfejlesztés szereplőinek kommunikációját.

Az új stratégia a Core SDO (Software Delivery Optimization, optimalizált szoftverfejlesztés) nevet kapta, használata pedig a Core SDP (Software Delivery Platform) szorosan integrált termékei segítségével lehetséges. A Core SDO szerepközpontú megközelítést választott, és a fejlesztőeszközök dinamikusan reagálnak arra, hogy éppen milyen szerepkörrel felruházott felhasználó használja őket, ezáltal személyre szabott felületet és szolgáltatásokat nyújtva.

A cél a projektek hatékonyságának növelése

A Core SDO fontos szerepet tölt be a fejlesztési projektek életében, és jelentősen javítja azok túlélési esélyeit, különösen ha figyelembe vesszük, hogy még mindig a projektek közel 70 százaléka kudarccal zárul, 84 százalékuk pedig késik -- derül ki a The Standish Group "Chaos" elemzéséből. Ez a legtöbb esetben négy okra vezethető vissza: nem sikerül elérni a kitűzött célt, nem sikerül időben elkészülni, kifogy a projekt az erőforrásokból vagy nem megfelelő minőségű megoldás készül el.

Azáltal, hogy a Core SDO a folyamatokat négy alapvető szerepkörre bontja szét, azok felelősségi körének pontos meghatározásával, lehetővé válik a projektek hatékony modularizálása, és ha szükséges, az időközben felmerülő változások folyamatosan beépíthetőek valamennyi szoftverfejlesztési folyamatba. A koncepció négy szerepkört különböztet meg egymástól: üzleti elemző, rendszertervező, fejlesztő és tesztelő, valamint különálló egységként kezeli az ezek szervezett működését biztosító projektmenedzsmentet.

A megoldás révén a Borland több mint 2 milliós felhasználói bázisa jelentős segítséget kap, hogy fejlesztési feladataikat magasabb szinten, nagyobb sikeraránnyal végezzék. A Core SDP elérhető a Delphi 2005-höz és a JBuilderhez, valamint akár a nyílt forrású Eclipse-hez is. A későbbi tervekben szerepel a Microsoft .NET keretrendszer támogatása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról