Szerző: Budai Péter

2005. február 7. 14:31

A szoftverek szorosabb együttműködését sürgeti Bill Gates

[BetaNews/News.com/HWSW] Bill Gates a múlt hét folyamán levélben fordult azokhoz, akik feliratkoztak a szoftveróriás vezetőségi levelezőlistájára. A listán keresztül több mint 250 ezer iparági partnerhez és érdeklődőhöz jutnak el a Bill Gates és Steve Ballmer által írt levelek, melyek szinte minden alkalommal stratégiai fordulatot jeleznek előre a vállalat életében.

Szorosabb együttmüködés a cél

A múlt heti levélben Bill Gates a szoftverrendszerek interoperabilitásának, vagyis azok szorosabb együttműködésének elérését és további támogatását emelte ki, mint a vállalat egyik legfontosabb törekvését. Beszámolója szerint a Microsoft valamennyi terméke úgy kerül kialakításra a jövőben, -- és erre már ma is számtalan példát láthatunk -- hogy felkínált szolgáltatásaikat bármely más szoftver vagy rendszer képes legyen felhasználni, és ezáltal lehetővé váljon integrált, sokoldalú, tetszőlegesen bővíthető megoldások készítése.

"Az évek során iparágunk többféle módszerrel próbálta kiküszöbölni a szoftverek különbözőségéből eredő problémákat. Bebizonyosodott azonban, hogy egyetlen olyan megoldás van csupán, amely mindig jól működött, és ma is sikeresen használható: ez pedig nem más, mint az együttműködőképesség és az átjárhatóság melletti erős elkötelezettség. Ez azt jelenti, hogy a különféle alkalmazásokat és rendszereket rendeltetésüknek megfelelően működtetjük, ugyanakkor egy közös 'szerződésben' szabályozzuk azt, hogy ezek a heterogén rendszerek milyen módon kommunikáljanak, és hogyan cseréljék ki egymással adataikat" -- áll a levélben.

Gates kihangsúlyozta, hogy a szoftverekkel bármilyen kapcsolatban álló üzletmenetek sikeréhez elengedhetetlen az alkalmazások közötti hatékony és rugalmas kommunikáció. Véleménye szerint azonban a nyílt forrású fejlesztések rövid- és hosszútávon is az interoperabilitás egyik legnagyobb ellenfelei.

"Az együttműködő-képességet sokszor összetévesztik a nyílt forráskódú szoftverrel is: míg az interoperabilitás a különböző szoftverrendszerek közötti olajozottan működő munkakapcsolatot jelenti, addig a nyilvános forráskód a szoftverek licencelésének és fejlesztésének egy módja, mely semmit sem árul el arról, hogy az ilyen szoftverek képesek-e a tényleges együttműködésre vagy sem. A nyílt forrású fejlesztési módszerrel viszont ugyanabból a programból számos különféle verzió jöhet létre, ami még tovább növeli az átjárhatóság kialakításához és a teszteléshez szükséges erőfeszítéseket" -- folytatja Gates.

A közös nyelv használatának fontossága

Bill Gates ugyancsak szót ejtett arról, hogy a Microsoft szervertermékei és még az Office alkalmazások is magukban hordozzák ennek a kezdeményezésnek a jeleit, amely részben a széles körű, bárki által felhasználható szolgáltatások révén, részben pedig az egységes kommunikációs nyelv, az XML segítségével érhető el.

"A Microsoft, a probléma megoldása érdekében -- az informatikai iparággal együttműködve -- a szoftverek olyan új generációjának kialakítására törekszik, amely már tervezéséből adódóan képes az együttműködésre, csökkentve ezzel az egyedi fejlesztés, valamint a nehézkes tesztelési és tanúsítási eljárások iránti igényt. Az erőfeszítések az XML használata köré összpontosulnak. Ez a nyelv ugyanis 'önleíróvá' -- ezáltal más rendszerek számára könnyebben érthetővé -- teszi az információkat. Például, amikor egy rendszer megrendelést küld egy másik rendszerbe, akkor annak a megrendelésnek a jellemzői XML nyelven vannak leírva, így a fogadó rendszer a leírások alapján ezeket képes értelmezni, és a felhasználni saját működéséhez" -- ismertette a szabványos kommunikáció előnyeit a Microsoft alapítója.

"Ugyanezen a szemléleten alapulnak az XML Webszolgáltatások [...] ez a sarokköve a Microsoft .NET-nek és Visual Studio szoftverfejlesztő-eszközeink legújabb generációjának is [...] Ugyanez a szemlélet nyilvánul meg abban, hogy az XML-t használtuk fel az Office 2003 és az Office Rendszer termékei között az adatok átjárhatóságának biztosítására. Az Office dokumentumok, táblázatok és űrlapok bárki számára ingyenesen licencelhető és felhasználható XML-fájlformátumban menthetőek el [...] Az XML adatformátum támogatásának köszönhetően a felhasználók könnyen kiszabadíthatják az információkat a meglévő rendszerek fogságából, és műveleteket végezhetnek velük a jól ismert Office alkalmazásokban és az Office segítségével készített információk könnyen felhasználhatók más üzleti alkalmazásokban is" -- tette hozzá.

Az Office, mint integrációs platform

A Microsoft nem sokkal a levél megjelenése után jelentette be hivatalosan az Elixir programot, amely kezdeményezés arra irányul, hogy a vállalat saját alkalmazottai a Microsoft Outlookon keresztül érhessék el a Siebel ügyéladatbázisokban található információkat. Bill Gates örömét fejezte ki a program sikere kapcsán, mivel ezt a szoros együttműködést a vállalat korábban, más eszközökkel nem tudta elérni.

"Többször is megpróbáltuk, és néha ez túlságosan sok időbe került" -- jellemezte pénteken a korábbi kudarcokat Gates az Office Rendszer fejlesztői konferenciáján tartott nyitóbeszédében Redmondban. A vállalat kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minél több partnere kezdejen hozzá az Office Rendszer tagjaira épülő integrációs fejlesztésekhez, ezáltal olyan megoldásokat előállítva, melyek konkrét üzltei problémákat és folyamatrendszereket fednek le. Kiemelte továbbá, hogy az Office programcsomag az a szoftver, amit a világon a legtöbbet használnak az emberek munkájuk során.

A szoftveróriás vezetője nagy reményeket táplál a SharePoint termékekkel kapcsolatban is, melyek elmondása szerint messze lehetőségeik alatt kerülnek felhasználásra. A Microsoft állítása szerint a SharePoint Portal Server minden idők egyik leggyorsabban fogyó terméke, jelenleg több mint 350 szoftverfejlesztő cég és 180 rendszerintegrátor értékesít SharePoint-alapokra épülő megoldásokat. A vállalat tervei szerint a SharePoint szorosabban össze fog épülni a Microsoft többi termékével és technológiájával, így például az ASP (Active Server Pages) és az SQL Server is közelebb kerül majd a közös munkát is elősegítő portálmegoldáshoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról