Szerző: Budai Péter

2005. február 11. 12:15

Csúszik az MSN Messenger 7.0 megjelenése

[Mess.be/HWSW] A Microsoft azonnali üzenetküldő alkalmazásának új verziója, az MSN Messenger 7.0 februárban jelent volna meg, azonban a vállalat végül áprilisra halasztotta a végleges változat kiadását. Az MSN Messenger 7.0 béta-verzióját azonban addig is bárki használhatja és tesztelheti.

Áprilisig még várni kell rá

Jelenleg egy új, privát béta-változat előkészítési munkálatai zajlanak, amit várhatóan márciusban kaphatnak kézhez a szoftveróriás bétatesztelői. Ebben a kiadásban már megtalálhatóak lesznek a végleges változatba szánt funkciók, így például a személyre szabott státuszüzenetek kezelése, amit az MSN Messenger fejlesztői január óta folyamatosan tesztelnek és javítanak. Ezen felül a WinBeta.org oldalon olyan kép látott napvilágot a 604-es verziószámú belső változatról, amelyen a felhasználó által éppen hallgatott zenék előadója, címe és albumának neve is megjelent a Messengerben. A márciusi belső tesztelési periódust követően az MSN Messenger 7.0 tényleges megjelenése áprilisra várható.

A Microsoft részéről a hivatalos álláspont az, hogy a Messenger egyáltalán nem csúszik, mivel a vállalat hivatalosan megjelenési időpontot sem tett közzé a béta-változat decemberi elérhetősége óta. A csúszás megítélése kizárólag más forrásból származó információk birokában állapítható meg, és ez nem jelenti azt, hogy a Microsoft korábban megadott hivatalos megjelenési dátumhoz képest szenved késedelmet, legfeljebb a belső feljesztési ütemtervet tekintve.

Újdonságok

Az MSN Messenger új képességei közül elsősorban a Microsoft ThreeDegrees projektjéből átvett testreszabási lehetőségeket követik nagy érdeklődéssel az azonnali üzenetküldő alkalmazásokat kedvelő felhasználók. Lehetővé válik az MSN Search keresőmotorral történő integráció, valamint a kapcsolatok kényelmesebb kezelése. Egyes híradások szerint Redmond új, tranzakcióalapú szolgáltatások bevezetését is fontolgatja.

A ThreeDegrees koncepciója kezdetben a Microsoft NetGen termékcsoport ötleteként jelentkezett, és kifejlesztésének elsődleges célja a baráti társaságok és családok szociális életének javítása volt, hogy érdekesebbé tegyék a mindennapi életet. A csoport szívesen állt a Microsoft rendelkezésére, és hozzájárultak az MSN részleg munkájához a "kacsintásokkal" (wink) és a "rezgő figyelemfelkeltéssel" (nudge).

A Microsoft a "kacsintásokat" úgy írta le, mint hanggal ellátott animációkat, amelyek felkeltik a másik fél érdeklődését, és személyes információt közvetítenek, hasonlóan a valódi életben alkalamott metakommunikációhoz. Míg a "kacsintások" a figyelmet a kezdeményező félre irányítják, a "rezgő figyelemfelkeltések" erőszakosabban harcolják ki a célszemélyek figyelmét a beszélgetés lefolytatására használt ablakok vibráltatásával.

További kényelmi funkciók

Az újdonságok közt megtalálható még a státusz belépés előtti állításának megoldása, ami tartalmazza a "láthatatlan" felhasználói állapotot is. A Microsoft az alkalmazás több részén jelenteti meg a beállított képeket, továbbá egy új kapcsolatkezelő funckió révén a felhasználók folyamatos kapcsolatban maradhatnak egymással.

A "kacsintások" integrációja az MSN üzenetküldő kliensbe nem jelentett igazi meglepetést. A szoftveróriás már Dél-Koreában próbálkozott az Avatarok bevezetésével, és az Egyesült Királyságban érzelmek kifejezésére alkalmas eszközökből állított össze egy csomagot. A Messenger 7 béta nagyobb teret ad a testreszabás koncepciójának, és egyedi háttérképeket, képmegjelenítést, valamint saját érzelemkifejező ikoncsomagokat támogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról