vállalati it archívum - 2000 november

2000
november

0

Új Windows2000 driver Matrox G200MMS-hez

2000. november 30. 20:06

A Matrox új drivert adott ki, ami a Matrox G200MMS videokártyákat hivatott meghajtani Windows 2000 alatt. Ez a driver csak a G200 Multi Monitor Series kártyákkal megy, szóval mezei G200 juzereknek nem igazán van rá szükségük.

0

Az ELSA MicroLink kábelmodeme elnyerte a CableLabs jóváhagyását

2000. november 29. 23:23

[Email] Az ELSA AG mai bejelentése szerint a cég MicroLink kábelmodeme megkapta a CableLabs minőségi tanúsítványát, mely lehetővé teszi az ELSA számára a már jelenleg is igen telített amerikai kábelmodem piacra történő belépést. A DOCSIS* szabványnak megfelelő modem a ma megnyílt Los Angeles-i Western Cable Show-n került bemutatásra az amerikai közönség számára. Ugyanakkor az ELSA azt reméli, hogy a CableLabs minőségi tanúsítványának elnyerése hozzájárul majd a cég európai adatkommunikációs piaci expanziójához is.

0

Új ATi Radeon Win2k béta driver

2000. november 29. 22:01

Egy újabb Windows 2000 béta driver (ver. 3037) szivárgott ki az ATi fejlesztőcsapatától. A meghajtó a következő újdonságokat tartalmazza:

0

Új AMD 760 chipsetre épülő alaplap: MSI K7 Master

2000. november 28. 16:44

A tajvani székhelyű Microstar International Co. Ltd. ma jelentette be AMD 760-as chipkészletre épülő alaplapját, az MSI K7 Mastert. Az új termék maximum 1,2 GHz-es AMD Socket A Athlon/Duron CPU-k fogadására képes, 4 DDR DIMM slottal rendelkezik (azaz maximálisan 4 GB memória helyezhető az alaplapra), valamint egy AGP Pro, egy CNR és öt PCI slottal van felvértezve. Emellett az MSI Smart D-LED technológiájának révén az alaplapon elhelyezett négy led üzenetei segítik a felhasználót a számítógéppel kapcsolatos különféle hibák labirintusában való tájékozódásban.

0

Vízhűtést a gépbe

2000. november 26. 18:08

A vízhűtés ellen legtöbbször az az érv merül fel, hogy ha vízhűtést használunk, akkor le kell mondanunk a gép mobilitásáról és víztartályokat kell kerülgetnünk. Ez csak részben igaz, mert lehet olyan vízhűtést is készíteni, ami kényelmesen elfér a házban, ráadásul még jól is néz ki! Erre tökéletes példa a napokban a ProCooling hasábjain megjelent rendszer. A cikket olvasva nagyon ötletes megoldásokkal találkozhtaunk, például a ház szellőztetésére szolgáló ventillátorok elé szerelték a hűtővíz hűtését szolgáló hőcserélőket, így két legyet ütöttek egy csapásra.

0

Újabb Celeron forrasztás

2000. november 26. 17:46

Ordasi mester után Bari is megforrasztotta a prociját. Bari 27db 100nF kapacitású SMD kondenzátort forrasztott be. (minden szabadon hagyott helyre 3-at) A processzor a műtét előtt 1034MHz-ig volt stabil, a forrasztás után viszont már 1063MHz-ig bírta. Az eredmény egyelőre nem túl egetrengető, de Bari szeretné lecserélni a kondikat tízszer nagyobb kapacitásúakra, mert akkor feltehetőleg még tovább lehet majd húzni a kicsikét. A forrasztásról képek is készültek, ráadásul egész jó minőségűek:

0

Ház fúrás-faragás

2000. november 24. 22:02

Manapság nagyon divatos dolog a számítógépház átalakítása, egyedivé tétele. Az átalakítás magában foglalja a jobb légáramlást biztosító extra ventillátorok helyének kialakítását, és ha már úgy is szétkaptuk a házat, akkor az egyedi festését is. A plusz ventillátoroknak való lukak kialakítása nem egyszerű feladat. Két elfogadható alternatíva létezik, mégpedig a fúrás és a dekopír. A fúrás kegyetlen munka, rengeteg apró lukat kell fúrni a kör ívén, aztán összereszelni őket. A dekopír használata már sokkal egyszerűbb: csak egyszer kell fúrnunk, utána a lukból kiindulva a dekopírral (amiben természetesen fémhez való fűrész van) szépen kivágjuk amit szeretnénk. A ProCooling-on megjelent egy cikk , amiben egy hőcserélő felszerelésén keresztül mutatják be a műveletet, szerintem nagyon szép munka.

0

CuSpacer készítése házilag

2000. november 24. 22:02

A vízhűtés-láz után most a CuSpacer őrület kezdett tombolni itthon. Ennek az az oka, hogy aki már sarkazott le procit az nem akar mégegyszer kidobni az ablakon súlyos tízezreket (a probléma ugyanis nem garanciális), illetve vannak elővigyázatos emberek is, akik tanultak az előbbiek szerencsétlenségéből. A CuSpacer-ekkel kapcsolatban az a probléma, hogy a hozzájuk szükséges, 1mm-nél vékonyabb anyagot nehéz beszerezni. A CuSpacer tulajdonképpen bármiből készülhet, ugyanis szerepe mindössze annyi, hogy megnehezítse a processzormag lesarkazását. Általános tévhit, hogy a hőátadást segíti. Természetesen biztos segítheti valamennyire egy fémből készült példány, de a processzormagot hűtjük, a CuSpacer pedig csak a kerámiával érintkezik, amihez egyébként sem ér hozzá a hűtőborda. Ezt azért említettem meg, mert tökéletes CuSpacer készíthető egy megfelelő vastagságú műanyaglapból is. A műanyagnak van egy hatalmas előnye a fémmel szemben, mégpedig az, hogy nem vezeti az áramot. Volt már rá példa, hogy a procira rakott fémlap (ez igazából csak a SocketA porciknál érdekes) szépen rövidrezárta a golden bridge-eket, meg még ezt-azt. Így a proci nem abba halt bele, hogy lesarkaztuk a magot, hanem a keletkező rövidzárlatba, ami bónuszként még az alaplapot is kicsinálhatja. :)

0

Két régi-új NVIDIA demo a HWSW-n

2000. november 24. 21:07

Régebbi tartozásunkat törlesztjük, amikor elérhetővé tesszük az NVIDIA Grass és Toy Soldiers technológiai demóit. Az egyikben egy bogár szemszögéből vizsgálhatjátok meg, milyen egy fűvel gazdagon benőtt rét, a másikban pedig játékkatonák menetelését nézhetitek végig.

0

Már kapható a PowerColor Evil Kyro 64MB

2000. november 23. 19:21

Míg a Videologic Vivid! kártyája továbbra is késik kideríthetetlen okok miatt, a PowerColor Evil Kyro elnevezésű kártyája feltűnt a rendelhető termékek listáján bizonyos online shopokban, például a GTEK -nél.

0

G800... Hol vagy már?

2000. november 23. 02:23

Rengeteg a találgatás a Matrox következő generációs kártyájával kapcsolatban. Sokan hinni vélték, hogy a DirectX 8 kiadása után a G800 (ha egyáltalán így fogják nevezni) is meg fog jelenni. Egy ilyen bejelentésre tökéletes alkalom lett volna a pár hete megrendezett Comdex szakkiállítás és vásár. De nem történt semmi azon kívül, hogy a Matrox a G450-ét és a DualHead dicsőségét hírdtette. A következő valamire való esemény, amelyen a Matrox részt fog venni, az a GDC jövő év márciusában... Vajon addig kell várnunk a G800 bejelentésére? Elképzelhető. Most a kedves olvasóink joggal kérdezhetik: megéri? Én úgy hiszem meg. Ha a Matrox valamivel ennyit várat magára, akkor az nem egy elkapkodott, sebtében összedobált termék lesz, hanem egy nagyon átgondolt, és remélhetőleg hosszú ideig megfelelő teljesítmény és funkcionalitásat nyújtó produktum...

0

Interjú Brian Burke-kel

2000. november 22. 14:12

A 3DGPU főszerkesztője Matt Burris készített egy interjút Brian Burke-kel, aki jelenleg az NVIDIA PR menedzsere, de korábban a 3dfx-nél dolgozott.

0

Savage2000 teszt magyarul

2000. november 20. 18:18

Tessier oldalát (savagegamers.cjb.net) elfelejtettem bemutatni a múltkor, bocsi Tessier..:)

0

Rajtra készen: Intel Pentium 4

2000. november 20. 09:01

Cikkünkben a Pentium 4 bemutatása mellett szeretnénk sorra venni, miben is különbözik elődjétől, a Pentium III-tól, és be szeretnénk mutatni a processzor szűkebb környezetét, azaz az i850 chipkészletet is. Minderre kiváló apropót szolgáltatott a processzor Budapesten tartott európai sajtó-premierje.

0

Az Intel bejelentette a Pentium 4 processzort

2000. november 20. 09:01

[Intel] Az Intel Corporation ma bemutatta legújabb mikroprocesszorát, melyet nagyteljesítményű asztali számítógépekhez tervezett. A Pentium 4 processzor lelke a NetBurst mikroarchitektúra, amelynek révén a 3D grafika, és a modern internetes alkalmazások ugyanúgy felgyorsulhatnak, mint a video- és audiotömörítés és kódolás.

0

EarthQuake 2: egy tökéletes verseny internet nélkül, avagy hírzárlat hétfőig

2000. november 19. 23:47

A mai napon ért véget az EarthQuake 2 nevű multiplayer bajnokság, amelynek a gödöllői egyetem aulája adott otthont. Én is ott voltam a nyítónapon és csak jót tudok mondani a szervezésről, elég csupán megemlítenem, hogy az eredetileg tervezett néhány órás látogatásom egy 24 órás nonstop feelingeléssé módosult. Egyszerűen ott ragadtam...

0

Toshiba - 64 és 128MB-os SmartMedia kártyák

2000. november 18. 14:47

A Toshiba America Electronic Components Inc. (TAEC) hétfőtől (november 13-tól) felvette rendelhető termékei listájára új flash-memória kártyáit, a 64 és 128MB tárolási kapacitású SmartMedia kártyákat.

0

Újabb részletek az NVIDIA "Crush" chipkészletéről

2000. november 17. 20:50

Újabb kétségbevonható hitelű információk láttak napvilágot az NVIDIA által megjelentetni kívánt Crush nevű Athlon/Duron alaplapi chipkészletről. Ezek szerint a chipset a következő jellemzőkkel bír:

0

A Micron új alaplapi Northbridge-en dolgozik

2000. november 16. 23:42

A Micron Technology képviselői ma elmondták, hogy a már kidolgozott Mamba beágyazott DRAM technológiát fogják alkalmazni a cég által fejlesztett, és szintén Mamba névre hallgató 8 MB L3 cache-memóriát tartalmazó Northbridge-ben. Az új chip előreláthatólag 2001 harmadik negyedévében jelenik meg, az első lépcsőben kizárólag AMD Athlon platformra. A Northbridge mellé a cég szerint bármilyen más gyártó által készített Southbridge társítható; bár nem elképzelhetetlen, hogy a Micron együttműködik majd egy adott gyártóval egy, kifejezetten e Northbridge-re optimalizált Southbridge kifejlesztésében.

0

Compaq munkaállomások Matrox Millennium G450-el

2000. november 16. 21:43

A Matrox Graphics Inc. mostanában keveset hallat magáról, s még kevesebbet hallhatunk termékeiről. Tegnap azonban megtört a csend, és a cég sajtóközleményt adott ki, melyben beszámol arról, hogy a Compaq a jövőben Millenium G450 32 MB AGP illetőleg G450 16 MB PCI kártyákkal szállítja majd egyes munkaállomásait.

0

Vannak még ügyes emberek...

2000. november 16. 20:32

Az sajnos nem újdonság, hogy az Intel FC-PGA és különösen az AMD SocketA processzorai ki vannak téve annak, hogy a hűtés felszerelésekor megsérül a processzormag, ami a proci halálát is jelentheti. Nem voltam egyedül azzal, hogy nagyon jókat mulattam egy-egy lesarkazott proci gazdáján. Most már nem találom olyan viccesnek a dolgot, mert pár hete minden elővigyázatosságom ellenére 2 Duronom is meghalt (igazából csak az egyik sarkazódott le, a másik halála előtt értetlenül állunk). A történtek után arra a megállapításra jutottam, hogy hiába vigyáz rájuk úgy az ember, mint egy hímestojásra az ördög ettől még nem alszik.

0

ASUS CUSL2-C az Intel 815EP chipset-jére alapozva

2000. november 15. 11:05

Az ASUS, közkedvelt számítástechnikai termékek gyártója bejelentette legújabb alaplapját, a CUSL2 utódját. Au ASUS CUSL2-C alaplap az Intel 815EP chipset-jére épül, Pentium III / Celeron processzorok fogadására alkalmas.

0

Comdex: Az ESS három technológiát integrál egyetlen chipsetbe

2000. november 13. 20:16

Az ESS COMDEX-en bemutatott SuperLink-MLP10 chipset családja az iparág első olyan megoldása, mely szimultán működni képes 10MBps Home PNA (otthoni, telefonhálózaton keresztüli hálózat), 10/100 Mbps Fast Ethernet (LAN) és V.90/V.92 56k HSP (host-based signal processing) szoftveres modem szolgáltatásokat integrál.

0

DirectX8 eltávolítás baj esetére

2000. november 13. 18:56

A TweakTown oldalán található uninstaller program azoknak jöhet jól, akik feltelepítették a DirectX8-at - ám számításuk valamilyen okból nem jött be.

0

Mp3 lejátszó beépített CD-olvasóval

2000. november 13. 17:36

A ma ismert mp3-lejátszóknak az a hátránya, hogy a dalok feltöltéséhez mindenképpen PC-hez kell őket csatlakoztatni. Ezt ismerte fel a DigMedia, aki olyan mp3-lejátszó egységet tervezett, ami beépített CD-olvasó segítségével a zenét közvetlenül képes .mp3 formátumba alakítani, így a konverzióhoz nincs szükség PC-re.

0

Creative - frissített programok

2000. november 12. 14:46

A Creative új alkalmazás-csomagot jelentetett meg felhasználói részére. Kivételesen nem a Live! tulajdonosai a kedvezményezettek, hanem a következő kártyák használói:

0

A Leadtek új GeForce2 alapú videokártyái

2000. november 11. 16:39

Az X-bit Labs. értesülései szerint a Leadtek három új GeForce2 GPU-ra épülő videokártyát dob piacra a közeljövőben (e termékek még hivatalosan nem lettek bejelentve). A legmutatósabb darab kétségkívül a következő:

0

Vapochill képek

2000. november 10. 22:39

[ Overclocking.dk ] Gondolom sokan hallottatok már arról, hogy a Vapochill-eket gyártó Asetek cég dán illetőségű. Gyanítom, hogy az ottani tuningosok némileg büszkék is rájuk, talán emiatt eshetett meg, hogy KIJ, az elsőszámú dán tuningoldal egyik szerkesztője látogatást tehetett az Asetek HQ-ban. Látogatásáról készített is pár képet, melyek természetesen elsősorban ezeket a gépbe építhető 12V-os kis hűtőgépeket próbálnák ábrázolni.

0

Akvárium a gépben...

2000. november 10. 22:06

Egy német oldalon megjelent egy elég komolytalan vízhűtést bemutató cikk . Amikor ez ember meglátja az alábbi képet még mosolyog, hogy biztosan tréfás fickó lehet, aki csinálta.

0

Gold: No Escape

2000. november 10. 20:40

Teljes gőzzel folyik a készülődés a karácsonyi

0

A Z-puffer és megoldások a sávszélesség- problémára

2000. november 10. 14:39

A modern videokártyák egyik legnagyobb problémája a szűkös memóriasávszélesség. Cikkünkben megpróbáljuk bemutatni a probléma okait és két lehetséges megoldást is. Az egyikük a PowerVR KYRO által is használt tile based deferred rendering módszer, a másik az ATi által bevezetett HyperZ eljárás.

0

Új Savage2000 és Savage4 meghajtóprogramok

2000. november 9. 20:05

Lehet, hogy az S3 SonicBlue ezentúl, a DiamondMM pedig nem gyárt több videokártyát...de hogy frissítések még vannak a hozzájuk tartozó FTP-ken, az biztos. Ezek az újonnan megjelent meghajtóprogramok újonnan kerültek fel, nem ismert sem a frissítések listája, sem más.

0

Megjelent a CounterStrike 1.0

2000. november 9. 18:47

Megjelent a CounterStrike (Half Life MOD) 1.0-ás verziója. Nem, ez nem egy régi hír, a meglepő verziószám-váltás ugyanis a béta verzióból kilépést jelenti. Ezzel egyidőben elkészült az aranylemez is, a dobozos verzióhoz. Maga a kiegészítés az internetről természetesen továbbra is ingyen elérhető.

0

A Viking Components elkészítette 184-pines DDR SDRAM memóriamoduljainak mintapéldányait

2000. november 8. 22:16

A nálunk kevéssé ismert Viking Components, mely a világ egyik legdinamikusabban fejlődő számítógépes kiegészítőket gyártó cége, ma bejelentette, hogy elkészült az AMD-760 alaplapi chipkészlethez szánt 184-pines DDR SDRAM moduljainak mintapéldányaival. Az új modulokat 128 illetőleg 256 MB-os kivitelben szállítja a cég. A Viking tehát az első olyan memóriagyártók közé tartozik, melyek - akárcsak az AMD - nyíltan a DDR SDRAM mellett kötelezték el magukat, és zászlójukra tűzték az AMD-760-as lapkakészlet támogatását.

0

A Maxtor megkezdte DiamondMax Plus 60 merevlemezcsaládjának forgalmazását

2000. november 8. 22:04

A Maxtor Corporation mai bejelentése szerint immár világszerte kapható disztribútori és viszonteladói csatornákon keresztül a cég legújabb DiamondMax Plus 60 HDD-családja. Az új meghajtók különlegessége, hogy a világ első olyan tömeggyártásban készülő hard drive-jai, melyek 20 GB-nyi tárolókapacitású, 7200 rpm sebességgel forgó tányérokat használnak. A drive-ok 20, 40 illetve 60 GB-os változatban kaphatóak (ez utóbbi 299,95 USD várható viszonteladói áron).

0

VIA PM133 előzetes

2000. november 7. 23:26

[ Sharky Extreme ] A Sharky - meglehetősen alapos - előzeteséből szinte minden kiderül a VIA PM133-as chipkészletéről. A north- és south-bridge képességeinek leírása mellett teljesítménytesztek is találhatók az Apollo Pro133A és S3Graphics Savage4/2000 házasításából készített chipset-ről, amelyet egy ASUS CUSL2 (i815E) alaplappal hasonlítottak össze.

0

4.03e VIA AGP meghajtó

2000. november 7. 23:00

A VIAHardware oldalára felkerült a legújabb VIA AGP meghajtó, 4.03e verziószámmal. Bár a legutolsó VIA4in1-ben 4.04 található, Jasper levele szerint az csak béta. Ha WindowsME, vagy Windows2000 alatt valakinek AGP gondjai lennének, esetleg az előző AGP driver installálásával lettek volna bajok, érdemes ezzel lehet ezzel megpróbálkozni.

0

Új Savage2000 meghajtó, 9.51.12

2000. november 2. 19:17

Újabb driver került fel a letöltési oldalra. Az S3 legújabb generic Savage2000-es meghajtója egyetlen hibajvítást ígér, végre elérhető Windows ME alól is az Output fül. Nem kell már S3Tweak-hez folyamodni a TV-Out beállításához.

0

Új Powerstrip

2000. november 1. 20:38

Az Entech Taiwan kiadta videokártya-finomhangoló programjának, a Powerstripnek legújabb változatát, amely a 2.76 verziószámot viseli. Az új programban főként a régebbi változatok apróbb hibáit javítgatták ki, és az ATi MAXX kompatibilitáson is javítottak.