:

Szerző: Vörös Péter

2000. november 23. 10:42

Jól alakultak az első féléves eredmények a Nintendo-nál

A szeptember 30-val záruló pénzügyi félévet a videojáték gyártó cég 50%-os nyereségnövekedéssel zárta: 235 millió $ volt a profit a félévben, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elért 156,5 millió $-ral. A világ második legnagyobb videojáték gyártójának sikerült elkerülnie a veszteségeket a devizaárfolyam-változásokkal kapcsolatban (ez volt a tavalyi eredmény egyik legfőbb "gátja"). Ez az első alkalom, hogy a Nintendo vállalatcsoport szinten is közzétette eredményeit: 273 millió $ profit (szemben a májusban előrejelzett 218,4 millió $-ral), míg a vállalatcsoport szintű forgalom 1,7 milliárd $ volt.

Game Boy konzoljával a cég uralja a kézi méretű játékkonzol piacot és márciusban tervezik a Game Boy Advance piacra dobását. Az otthoni játékkonzol piacon a Nintendo 64-nak igen kemény versenytársai vannak (Sony Playstation/Playstation2, Sega Dreamcast), a cég a 128-bites Gamecube játékkonzoljának bemutatását jövő júliusra tervezi Japánban és októberben Amerikában.

A 4 éves Nintendo 64 eladásai csökkennek, mivel a vevők vagy várnak az új konzolra, vagy a konkurencia erősebb gépeit választják. Az első pénzügyi félévben a cég 800 ezer Nintendo 64-et értékesített, szemben a tavalyi hasonló időszakbeli 4,6 millió db-bal. Értékben a Nintendo 64 eladások 81%-kal, 76,4 millió $-ra csökkentek. Emiatt a cég kénytelen volt csoport-szintű eredmény előrejelzését csökkenteni: immár 710 millió $ a várt éves nyereség és 4,6 milliárd $ a várt forgalom (szemben a korábban előrejelzett 4,9 milliárd $-ral). A Nintendo 64 szoftver eladások 470,5 millió $-ra csökkentek szemben a tavalyi hasonló időszakbeli 555,1 millió $-ral.

A kézijáték kategóriában a Nintendo 10,2 millió Game Boy-t adott el az első pénzügyi félévben, szemben a tavalyi hasonló időszakbeli 7,9 millió db-bal. A Game Boy játékszoftver eladások 405 millió $-ra nőttek, szemben a tavalyi 298,5 millió $-ral.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.