:

Szerző: bzd

2000. november 24. 22:02

CuSpacer készítése házilag

A vízhűtés-láz után most a CuSpacer őrület kezdett tombolni itthon. Ennek az az oka, hogy aki már sarkazott le procit az nem akar mégegyszer kidobni az ablakon súlyos tízezreket (a probléma ugyanis nem garanciális), illetve vannak elővigyázatos emberek is, akik tanultak az előbbiek szerencsétlenségéből. A CuSpacer-ekkel kapcsolatban az a probléma, hogy a hozzájuk szükséges, 1mm-nél vékonyabb anyagot nehéz beszerezni. A CuSpacer tulajdonképpen bármiből készülhet, ugyanis szerepe mindössze annyi, hogy megnehezítse a processzormag lesarkazását. Általános tévhit, hogy a hőátadást segíti. Természetesen biztos segítheti valamennyire egy fémből készült példány, de a processzormagot hűtjük, a CuSpacer pedig csak a kerámiával érintkezik, amihez egyébként sem ér hozzá a hűtőborda. Ezt azért említettem meg, mert tökéletes CuSpacer készíthető egy megfelelő vastagságú műanyaglapból is. A műanyagnak van egy hatalmas előnye a fémmel szemben, mégpedig az, hogy nem vezeti az áramot. Volt már rá példa, hogy a procira rakott fémlap (ez igazából csak a SocketA porciknál érdekes) szépen rövidrezárta a golden bridge-eket, meg még ezt-azt. Így a proci nem abba halt bele, hogy lesarkaztuk a magot, hanem a keletkező rövidzárlatba, ami bónuszként még az alaplapot is kicsinálhatja. :)

A "vízhűtés-láz" után most a CuSpacer őrület kezdett tombolni itthon. Ennek az az oka, hogy aki már sarkazott le procit az nem akar mégegyszer kidobni az ablakon súlyos tízezreket (a probléma ugyanis nem garanciális), illetve vannak elővigyázatos emberek is, akik tanultak az előbbiek szerencsétlenségéből. A CuSpacer-ekkel kapcsolatban az a probléma, hogy a hozzájuk szükséges, 1mm-nél vékonyabb anyagot nehéz beszerezni. A CuSpacer tulajdonképpen bármiből készülhet, ugyanis szerepe mindössze annyi, hogy megnehezítse a processzormag lesarkazását. Általános tévhit, hogy a hőátadást segíti. Természetesen biztos segítheti valamennyire egy fémből készült példány, de a processzormagot hűtjük, a CuSpacer pedig csak a kerámiával érintkezik, amihez egyébként sem ér hozzá a hűtőborda. Ezt azért említettem meg, mert tökéletes CuSpacer készíthető egy megfelelő vastagságú műanyaglapból is. A műanyagnak van egy hatalmas előnye a fémmel szemben, mégpedig az, hogy nem vezeti az áramot. Volt már rá példa, hogy a procira rakott fémlap (ez igazából csak a SocketA porciknál érdekes) szépen rövidrezárta a golden bridge-eket, meg még ezt-azt. Így a proci nem abba halt bele, hogy lesarkaztuk a magot, hanem a keletkező rövidzárlatba, ami bónuszként még az alaplapot is kicsinálhatja. :)

Az otthoni CuSpacer készítés titkaiba avat be a GideonTech cikke is, amiben egy alumíniumlapból készítették el a készséget. Ha jól számoltam, akkor ők 0.635mm vastag lemezt használtak. A kész mű biztosan nem nyerne az esztétikai vetélkedőn, de a célnak megfelel. (Persze csak ha oda figyelünk a veszélyekre.)

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.