Szerző: Vörös Péter

2000. november 15. 08:08

Végre megjelent a Netscape 6 végleges változata

[TechWeb] Itt van hát a Netscape új változata: a Netscape egykor a böngésző piac 90%-át uralta, ma viszont a Microsoft Internet Explorer részesedése 70%-os - e verseny tisztaságával kapcsolatos a Microsoft ellen folyó antitröszt per. Az AOL és a Microsoft között jelenleg érvényben lévő megállapodás szerint az AOL Internet szolgáltatásban a Microsoft szoftverét kell használni, amíg az MS böngésző be van építve a Windows-ba.

A korábbi Netscape hagyományokhoz híven az új böngészőt számos platformon lehet futtatni (pl. Windows, Linux, Sun Solaris, új Internet eszközök). A szoftvert a korábbi változatokhoz képest teljesen újraírták. A böngésző motorja a Gecko nevű technológia, amelyet a Mozilla nevű nyílt forráskódú projekt keretében készítettek el - és amely a hírek szerint a jelenleg létező leggyorsabb böngésző motor. Egyébiránt az AOL Anywhere stratégia az egyik fő része a Gecko technológia. A Gateway és az AOL a múlt héten jelentette be Internetes készülékét, amely természetesen a Gecko-t használja.

Az első béta változat áprilisi megjelenése óta 3,5 millióan töltötték le a Netscape 6-ot. A leggyorsabban növekvő szegmensnek a fogyasztói is a kis- és közepes méretű vállalati piac tűnik. A sikerhez természetesen az OEM ill. egyéb cégek támogatása is szükséges lesz. A tegnapi megjelenés angol, francia, német és japán nyelven történt.

A Netscape lehetővé teszi a letöltésnél azt, hogy csak a szükséges elemeket töltsük le. A felhasználók több, mint 50 különféle sablon szerint szabhatják személyre a böngészőt. Az Internet Explorer-hez hasonlóan jelszó menedzsment funkció is van - ezzel automatizálni lehet a belépést a sűrűn használt helyeken. Több e-mail account ellenőrzésére is szükség van a böngésző ún. "My Sidebar" nevű feladat vonalnál. A Netscape 6 lehetővé teszi azt, hogy a felhasználók egyesített környezetben böngészhessenek, e-mail-ezhessenek és instant messaging-ezhessenek.

a címlapról

dualsense

1

Bemutatkozott a PS5 kontrollere

2020. április 8. 12:30

A Sony az elődökhöz képest alaposan átrajzolt vezérlője DualSense néven debütál.