Szerző: Bodnár Ádám

2004. szeptember 30. 09:33

A Netscape felvásárlásával erősít a Red Hat

Matthew Szulik
Matthew Szulik
A Red Hat megvásárolta az AOL Time Warnertől a Netscape szerverszoftvereket. Matthew Szulik, a Red Hat elnök-vezérigazgatója nem árulta el az ügylet pénzügyi részleteit, mindössze annyit közölt, hogy cége kevesebb mint 25 millió dollárt fizetett az AOL-nak. A Red Hat a közeljövőben közzé szeretné tenni a Netscape Enterprise Suite forráskódját. Az akvizíció részeként a Red Hathez került mintegy 50 programozó is, akik a Netscape Enterprise Suite fejlesztésén munkálkodtak.

Az AOL-tól megvásárolt szoftverek az elkövetkező év során kerülnek be a Red Hat nagyvállalati Linux-disztribúciójába. A cég úgy véli, a Netscape segítségével nagyobb befolyásra tud szert tenni a nagyvállalati és a kormányzati piacokon és végső soron a hozzáadott érték miatt emelheti a Red Hat Enterprise Linux árát. A Red Hatet már jelenleg is sokan támadják árpolitikája miatt, egyesek szerint a cég a linuxos világ Microsoftja.

A Netscape Enterprise Suite többek között címtárszervert és azonosságkezelő szervert tartalmaz. Elemzők szerint ezekkel kibővítve a Red Hat Linux a Sun, a Microsoft és a Novell pozícióit veszélyeztetheti. A Sun egyik vezetője máris kritizálta a Red Hatet. Joe Keller platform-igazgató úgy véli, a linuxos cég stratégiája zavaros, a Red Hat ugyanis régen ígéretes nyílt forrású kezdeményezéseket karolt fel, most pedig "ősrégi" kereskedelmi szoftvereket vesz meg és nyilvánosságra hozza a forráskódjukat.

Noha a Sun és a Red Hat üzleti partnerek, a két cég viszonya az utóbbi időben egyre feszültebb. A Sun a Red Hat ügyfeleinek elbizonytalanításával és elcsábításával próbálkozik, a Red Hat pedig azzal vádolja a Sunt, hogy az nem támogatja megfelelően a nyílt forrású szoftvereket. A Sun vezetői az utóbbi időben egyre többször szólalnak fel a Red Hat ellen, a cég értékesítési stratégiáját és árpolitikáját támadva.

Matthew Szulik szerint a Red Hat képes lesz rövid időben belül egy ütőképes fejlesztői közösséget csoportosítani a megvásárolt és nyílt forrásúvá tett Netscape termékek köré. Említésre méltó, hogy a nyílt forrású világban már létezik egy címtárszerver, az OpenLDAP, ami a Red Hat disztribúcióiban is megtalálható és széles körben támogatott. Szulik szerint a Netscape Directory Server és az OpenLDAP egyaránt része lesz a Red Hat Enterprise Linuxnak.

Szulik közölte, hogy a jövőben is számítani lehet a Red Hat részéről felvásárlásokra olyan területeken, ahol egy kisebb, ütőképes csapat egy ígéretesnek látszó technológiát fejleszt. A Red Hat készpénzállománya jelenleg mintegy 1 milliárd dollár, ennek jelentős része egy januári, 600 millió dollár értékű kötvénykibocsátásból származik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról