Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Sender ID: lezárulóban a nyílt internetes szabványok korszaka?

roberto, 2004. szeptember 08. 01:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Elismert nyílt forráskódú fejlesztőcsoportok fejezték ki az elmúlt napokban kétségeiket a Sender ID nevű, készülő spamellenes internetes szabvánnyal kapcsolatban. Az aggályok elsősorban a Sender ID létrehozásában segédkező Microsoft által szabott licencfeltételek kapcsán fogalmazódtak meg.

Elismert nyílt forráskódú fejlesztőcsoportok fejezték ki az elmúlt napokban kétségeiket a Sender ID nevű, készülő spamellenes internetes szabvánnyal kapcsolatban. Amint az az Apache Software Foundation (ASF), illetve Debian Project közleményeiben is olvasható, a nyílt forráskódú közösség aggályai elsősorban a Sender ID létrehozásában segédkező Microsoft által szabott licencfeltételek kapcsán fogalmazódtak meg.

A Sender ID protokoll egy tavalyi spamellenes kezdeményezés, a Sender Policy Framework (SPF) kiegészítése az e-mailek továbbításakor használt boríték feladóazonosítási mechanizmusánál finomabb, a Microsoft által fejlesztett eljárással, amire az óriáscég Caller ID for E-mail-ként hivatkozik. Az egyébként még kidolgozás alatt álló Sender ID protokoll fejlesztésének koordinálásával jelenleg az internetet működtető protokollok létrehozásááért és frissítéséért felelős IETF (Internet Engineering Task Force) MARID munkacsoportja (MTA Authorization Records In DNS; Levéltovábbítási Hitelesítő Rekordok DNS-ben) foglalkozik.

A Sender ID rendszerrel az elektronikus levelek címzettjei megbízható információt kaphatnak arról, hogy a hozzájuk eljutott levelek honnan érkeztek, ugyanis a levelek továbbítása előtt a levelezőszerverek DNS-alapú hitelesítő eljárással vizsgálják meg őket. A módszer alapvetően megváltoztathatja a manapság használatos spamellenes megoldásokat, amelyek a kéretlen leveleket elsősorban tartalom alapján szűrik.

Míg a Sendmail Inc., a világ levelezőszerverinek jelentős részén működő Sendmail nevű unixos/linuxos szerverszoftver kereskedelmi változatával foglalkozó vállalat a múlt héten jelentette be a Sender ID sendmailes implementációjának első tesztváltozatát, addig egyéb nyílt forráskódú programokkal foglalkozó szervezetek elutasítják a küszöbön álló spamellenes szabványt.

Az Apache Software Foundation (ASF) még a hétvégén kiadta azt a közleményt, amelyben rámutat arra, hogy a Sender ID Microsoft által szabadalmaztatandó (egyelőre csupán az Egyesült Államokban szabadalmi kérvényként benyújtott) részeinek az implementálásához szükséges licencszerződés, a Microsoft Royalty-Free Sender ID Patent License Agreement olyan megkötéseket tartalmaz, amelyek lehetetlenné teszik a Sender ID szabadszoftveres megvalósítását. "Mindez ellentétes a jelenlegi nyílt internetes szabványok gyakorlatával is" -- áll az alapítvány közleményében.

Dacára annak, hogy a Microsoft többször is igéretett tett arra, hogy a Sender ID-be bekerült technológiáért nem fog licencdíjat kérni, az ASF egyetlen, az alapítvány által futtatott projektben sem implementálja a Sender ID-t a jelenlegi feltételekkel. Az ASF által felügyelt projektek közül a legismertebb minden bizonnyal az Apache webszerver, amely a világ webszervereinek nagyjából 70 százalékán működik, ám elsősorban nem ez a projekt érintett az ügyben, sokkal inkább az Apache SpamAssassin heurisztikus és statisztikai módszerekkel működő spamszűrő, valamint a Java nyelven megírt komplett levelezőszerver-szoftver, az Apache JAMES.

Az ASF álláspontjához hasonló közleményt adott ki a jelentős Linux-disztribúciónak számító Debian GNU/Linux útját egyengető Debian Project is; a jelenlegi feltételekkel ők sem hajlandóak Sender ID-s szabad szoftverek terjesztésére saját Linux-változatukon keresztül. "Jogi kételyeink egybecsengenek az Apache Software Foundation, a Free Software Foundation [FSF, Szabad Szoftver Alapítvány], és a Postfix, az Exim, továbbá a Courier [levelezőszerver-szoftverek] fejlesztőinek véleményével" -- áll a debianos közleményben.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.