Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

QuickTransit: alkalmazások minden platformra?

Budai Péter, 2004. szeptember 17. 12:06
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az eddig teljesen ismeretlen Transitive szoftvercég olyan technológiát dolgozott ki, mellyel a szoftverek számára már nem jelentenek akadályt a különféle hardver- és szoftverplatformok közti különbségek, portolás nélkül szállíthatóak egyik környezetből a másikba. Cikkünkben bemutatjuk az áttörő jelentőségűnek ígérkező megoldás működését.

hirdetés
Vannak esetek, amikor nulláról induló cégek olyan technológiai innovációt képesek véghezvinni, mellyel hamar bekerülnek az informatikai piac közepes méretű szereplői közé, esetleg egy nagy hal felvásárolja őket. Így történt ez a VMware esetében is, és nagy valószínűséggel ez lesz a Transitive sorsa is. A Transitive olyan technológiát dolgozott ki, mellyel a szoftverek számára már nem jelentenek akadályt a különféle hardver- és szoftverplatformok közti különbségek, portolás nélkül szállíthatóak egyik környezetből a másikba.

Az ehhez szükséges megoldás QuickTransit névre hallgat, és nagyban eltér a jelenleg elérhető hardver-virtualizációs technológiáktól, mint amilyenek például a VMware termékei, vagy a Microsoft Virtual PC/Server. Ezek a szoftverek gyakorlatilag emulátorok, amik egy olyan alkalmazást vagy szolgáltatást képesek futtatni, ami egy az egyben lemodellez egy PC-t. Utána ezzel tetszés szerint tehetünk bármit, amit egy fizikai számítógéppel is tennénk: telepíthetünk rá operációs rendszert, futtathatunk rajta alkalmazásokat, és csatlakoztathatjuk a hálózathoz is.

A QuickTransit ezzel szemben azt vállalja, hogy bármilyen platformra írt szoftver -- legyen az akár x86, MIPS, mainframe, vagy POWER/PowerPC alapú hardverplatform; Unix/Linux, Mac OS, vagy éppen Windows -- bármely másik platformon futtatható segítségével, ráadásul jelentős teljesítménycsökkenés nélkül. A megoldás kitalálója, és kezdetben fejlesztője a Manchesteri Egyetem számítástudomány-professzora, Alasdair Rawsthorne volt, aki a Transitive informatikai vezetője és alapítója is egyben. A QuckTransit alapjául szolgáló technológia gyökerei egészen 1992-ig vezethetőek vissza, magának a QuickTransitnak a fejlesztése 1995-ben kezdődött. A Transitive vállalatot 2000-ben alapították.

A Transitive állításai szerint megoldásával megszüntethető az alkalmazások portolásának szükségessége, és ezáltal a legapróbb módosítások nélkül lehet egy alkalmazást tetszőleges platformon futtatni. Bob Wiederhold, a Transitive vezérigazgatója nagy meglepetést keltve elmondta, hogy a következő generációs Xbox konzol -- ami PowerPC processzorokra, és ATI grafikus vezérlőre épül -- a QuickTransit segítségével futtathatja az Intel architektúrájú, korábbi Xboxra írt játékokat is. Kérdéses, hogy kijelentése kizárólag lehetőségként veti fel az Xboxot, és ezáltal a Microsofttal kötendő partnerséget, vagy ténylegesen születtek megállapodások a technológia konzolban történő használatára. Ugyanakkor az NVIDIA korábban azt közölte az Xbox visszafelé kompatibilitásáról, hogy annak megvalósítása nagy valószínűséggel nem lehetséges a cég szellemi tulajdonának megsértése nélkül, hiszen a most kapható Xbox konzolban az NVIDIA több hardvermodulja is található.

A vállalat az iparág elemzőinek és a sajtónak tartott bemutatóján a Quake III linuxos verzióját futtatta egy Apple PowerBookon. A résztvevők beszámolói szerint tökéletes sebességgel futott, és nem látszott lényeges különbség az eredeti platformhoz képest. Wiederhold kiemelte, hogy a szoftver egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kifejezetten teljesítményre optimalizált, amit egy különleges, folyamatos kódoptimalizációt végző modul segítségével érnek el. A Transitive Wiederhold bejelentése szerint már hat PC-gyártóval partneri kapcsolatban áll, de megnevezni nem óhajtotta őket. Vélhetően a Microsoft nincs közöttük, ezáltal az Xboxszal kapcsolatos pletykák sem nyertek még megerősítést. Az első partner megnevezése még ebben az évben várható.

A QuickTransit elsődleges célterülete a nagyvállalati szoftverek, ezen belül leginkább a mainframe-ek piaca, hogy a meglévő, de kizárólag elavult platformokon futtatható üzleti alkalmazásokat a mai, korszerűbb és akár tízszer gyorsabb gépeken is használni lehessen. A vállalat emellett az asztali PC-k és a szórakoztató-elektronikai eszközök szegmensét is megcélozza termékeivel, de erre érezhetően kisebb hangsúlyt fektet. A közeljövőben nem kizárt, hogy bármely két platform szoftverei között átjárást fog biztosítani a QuickTransit technológia.

Érdekesség, hogy a ma elérhető virtualizációs technológiák gyatra 3D hardvergyorsítási lehetőségeit is messze túlszárnyalja a QuickTransit, és száz százalékos kompatibilitás mellett meglehetősen nagy sebességgel futtatja a szoftvereket. Jim Turley, aki elemzőként részt vett a bemutatón, így számolt be az eseményről: "Nagyon meggyőző volt. Figyelemreméltó, mivel [működés közben] jelentéktelennek tűnt a háttérben futó technológia: egyszerűen csak működik!" Turley azt is elmesélte, hogy bemutattak egy Gimpet -- az egyik legelismertebb linuxos képszerkesztő alkalmazást -- futtató Windows operációs rendszert is, és több processzorgyilkos mutatványt végeztettek el a szoftverrel. "Arra számítottam, hogy akadozni fog, vagy lesz valami jele annak, hogy ez nem egy natív alkalmazás, de nem ez volt a helyzet. Semmi megakadás nem látszott. Teljesen normálisnak tűnt, és rettentően gyorsan reagált [a szoftver]" -- tette hozzá Turley.

Rob Enderle, az Enderle Group elemzője úgy véli, hogy a Transitive azért képes profitálni technológiájából, mert a mai számítógépek teljesítménye mellett nem okoz jelentős problémát más platformok gyors emulációja. "Általában az emulációval jelentősen csökken a sebesség. A Transitive legnagyobb áttörése, hogy mindezt sokkal hatékonyabban teszi... de mivel hatalmas számítási kapacitást igényelnek a natív szoftverek is, így nem okozhat különösebb problémát a szoftverek más platformon történő futtatása sem. A tapasztaltabb felhasználók észrevehetik a különbséget, de a felhasználók fennmaradó 95 százaléka nagy valószínűséggel nem" -- nyilatkozta Enderle.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.