:

Szerző: roberto

2004. szeptember 2. 23:39

FreeNX: hatékony grafikusfelület-továbbítás kis sávszélességen

A június végén megrendezett karlsruhei

A június végén megrendezett karlsruhei LinuxTag2004 konferencián és kiállításon mutatkozott be a Fabian Franz (Knoppix-fejlesztő) és Kurt Pfeifle (KDE Projekt) által fejlesztett FreeNX szoftver, amely a NoMachine által árusított NX Server GNU GPL-es rendszerkönyvtáraira épülő szabadszoftveres grafikusfelület-továbbító megoldás. Ez a bemutatkozás olyannyira sikeres volt, hogy a múlt heti, szintén Németországban megrendezett KDE fejlesztői találkozón néhány KDE-hacker máris elkezdett dolgozni a FreeNX KDE munkakörnyezetbe való integrálásán.

Az NX olyan, többek közt a VNC-re hasonlító, szerver-kliens modell alapján működő megoldás, amely a kis sávszélességű hálózati kapcsolatokon (pl. analóg modem, ISDN) is elfogadható távoli grafikus felületet képes nyújtani. A kereskedelmi NX-változat szerveroldali része az X-Window grafikus rendszerre épül, a NoMachine Linuxra készítette el, míg az NX kliensek minden ismertebb operációs rendszerre elkészültek (Windows, Linux, Mac OS, Solaris), sőt vannak beágyazott eszközökön futtatható változatok is Compaq iPAQ-hoz és Sharp Zaurus-hoz. A technológia használható távfelügyeleti megoldásként is, de akár linuxos alkalmazáskiszolgáló rendszerek is építhetők a segítségével.

Az NX technológia nyílt kódú változata erősen épít a NoMachine által szabadszoftver-licenc alatt közzétett rendszerkönyvtárakra, a FreeNX szerver jelen állapotában egy néhány száz soros Bash szkript, míg az első nyílt kódú NX kliens várhatóan a KDE munkakörnyezethez fog elkészülni. A fejlesztők szerint egy teljes képernyős KDE munkamenet grafikus kimenetének továbbítása nem igényel 40 kbit/s-nál nagyobb sávszélességet. Amíg elkészülnek a nyílt kódú NX szoftverek, az érdeklődők kipróbálhatják a NoMachine által forgalmazott NX szerver- és klienstermékek letölthető, 30 napig használható próbaváltozatait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.