Szerző: Budai Péter

2004. szeptember 27. 11:09

A Microsoft bejelentette a Data Protection Server fejlesztését

[ENTNews] A Microsoft a múlt héten hozta nyilvánosságra a Windows-alapú szerverekre készülő, adatmentésre és visszaállításra képes szoftver fejlesztését. A termék lehetőséget biztosít folyamatos, automatizált biztonsági mentések készítésére az állományok különféle változásairól, valamint ezek gyors visszaállítására.

[ENTNews] A Microsoft a múlt héten hozta nyilvánosságra a Windows-alapú szerverekre készülő, adatmentésre és visszaállításra képes szoftver fejlesztését. A termék lehetőséget biztosít folyamatos, automatizált biztonsági mentések készítésére az állományok különféle változásairól, valamint ezek gyors visszaállítására.

A Microsoft Data Protection Servert már most több mint 20 szervezet teszteli folyamatosan életszerű körülmények között; a partnerek közül a kisebbek átlagosan húsz szervert tartalmazó gépparkokkal tesztelnek, de a tesztelésben a Fortune 500 listán szereplő, nagyobb vállalatok is részt vesznek. A jelenlegi tervek szerint a nyilvános bétatesztelés 2005 első negyedévében kezdődhet meg, a termék megjelenésére pedig 2005 második feléig kell várni.

"Ez a termék arra hivatott, hogy a lehető legjobb adatmentési és -visszaállítási képességekkel ruházza fel a Windows Szerver Rendszert" -- nyilatkozta Rakesh Narasimhan, a Microsoft nagyvállalati tárolási megoldások részlegének menedzsere. Elmondása szerint a Microsoft három lényeges, jelenleg is fennálló felhasználói problémát orvosol új technológiájával: az adat-visszaállítás nehézkes és megbízhatatlan, a biztonsági mentések készítése túl komplikált és lassú folyamat, valamint ezen tevékenységek költsége meglehetősen magas.

A Data Protection Server a Microsoft válasza a meglévő nehézségek legyőzésére. A szerverszoftver Windows Server 2003 alatt fog futni, vélhetően azon a számítógépen, amelyen a lementendő adatok tárolásra kerülnek, illetve amely kapcsolatban áll a mentésre felhasználni kívánt gépfüggetlen tárolóeszközzel. A rendszer másik komponensét a kapcsolódó számítógépekre kell telepíteni; a támogatott operációs rendszerek közt megtalálható a Windows 2000, a Windows Server 2003 és a Windows Storage Server 2003. Ezek az ágensek rácsatlakozhatnak a központi Data Protection Serverre, és felhasználhatják annak képességeit saját adataik biztonságos lementésére.

Az ágensek a hálózaton keresztül juttatják el az inkrementális fájlváltozásokat a Data Protection Servernek, ami képes replikálni a hozzá érkező állományokat, valamint igény esetén képes olyan módon tárolni a változásokat, hogy bármely múltbéli időpontra meg lehessen jeleníteni az abban az időszeletben aktuális fájlverziókat. Utóbbi elérésére a szoftver a Windows Server 2003 Volume Shadow Copy szolgáltatását használja fel. A szalagos mentéseket közvetlenül a Data Protection Serverről el lehet végezni, ezáltal a többi, kapcsolódó szervert nem kell megzavarni a biztonsági mentések készítése miatt.

A Microsoft legnagyobb fegyvere a termék értékesítését tekintve a szoftver azon képessége, hogy a végfelhasználók is könnyedén archiválhatják saját állományaikat a központi, biztonsági mentéseket tartalmazó szerverre, anélkül, hogy ehhez rendszergazda segítségét igénybe kellene venniük. "Egy végfelhasználó egyszerűen rámutathat a Data Protection Serveren tárolt állományára, és ő maga le is kérheti a számára érdekes verziót. Úgy véljük, ez egy nagyon előnyös képesség" -- tette hozzá Narasimhan.

Ray Paquette, a Gartner elemzője kihangsúlyozta, hogy ugyan a lemezről lemezre történő biztonsági archiválás nem újkeletű dolog, a merevlemezek árában bekövetkező jelentős zuhanás miatt most érkezett el az idő a Data Protection Serverhez hasonló megoldások elterjedésére. "Amikor a Microsoft egy új terméket jelent be egy számára új piacra, az gyakran felgyorsítja az eseményeket. Annak ellenére, hogy [a tárolással kapcsolatos szoftverek piaca] elég sűrűn telített, a Microsoft még mindig hatást gyakorolhat rá" -- vélte Paquette.

A Microsoft ugyancsak az első nagyobb szoftvergyártó vállalat, aki részt kíván venni a folyamatos, automatizált adatmentési megoldások szállításában -- közölte Paquette. "Jejenleg a tényleges lemezről lemezre történő adatmentési megoldások fejlesztői, akiknek tervei közt szerepel a folyamatos, automatizált adatmentés, jellemzően kisebb vállalatok. Az adatmentés tipikusan az a tevékenység, amit nem szívesen bíz egy vállalat egy kevésbé elismert szállító termékére. Az emberek nagy valószínűséggel azt gondolják majd, hogy biztonságosabb számukra a Microsoft megoldása, mint egy ismeretlen cég szoftverterméke" -- tette hozzá Paquette.

Az 1.0-ás változat megjelenése után a Microsoft további szerveroldali adatmentés-támogatással kapcsolatos képességek kifejlesztését irányozta elő, így lehetővé válik többek között az SQL Server és az Exchange Server adatainak egységes módon történő archiválása is -- vázolta fel Narasimhan a szoftveróriás távlati terveit. Ugyancsak a jövő zenéje azon API-k megjelenése, melyek használatával bármely szoftver integrálódhat a Microsoft Data Protection Serverhez saját adatainak lementésének céljából.

A Microsoft szervertermékét támogató szervezetek listája közel 20 tagot számlál: CommVault Systems, Computer Associates, Dell, Dot Hill Systems, EMC, HP, Hitachi Data Systems, Intel, Iomega, LiveVault, NEC, NSI Software, QLogic, Quantum, Quest Software, Seagate Technology, StorageTek. Külön meglepetést jelent, hogy a Sun Microsystems is részt vesz a termék tesztelésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról