Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

AMD Sempron és Intel Celeron D: pehelysúlyú bajnokavató

Miklós Tamás, 2004. szeptember 23. 09:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A 939 és 775 tűs processzorok harsány piacra lépésének árnyékában manapság kevés szó esik az alsóházban történt változásokról. Cikkünkben a nyári uborkaszezonban megjelent költséghatékony AMD Sempron és Intel Celeron D processzorok teljesítményét vizsgáljuk, összehasonlítva az előző generációs Celeron és Pentium 4 chipekkel is.

hirdetés
Az alsó kategóriás processzorok iránt érdeklődőket eddig sem kényeztette el a két konkurens cég. Az AMD részéről a Duron nagyjából az 1 GHz-es határ átlépésekor veszítette el népszerűségét; a Pentium 4 lebutításával életre hívott Celeron különféle változatairól pedig mindig is köztudott volt, hogy teljesítményben lényegesen elmaradnak a középkategóriás Pentium 4 chipektől.

Az AMD a 64 bites Athlon 64 piaci térnyerése és a termékkínálat átalakítása kapcsán válaszút elé került. A Duron név olyannyira elhasználódott, hogy már nem volt értelme további alsó kategóriás termékeket ezen a néven piacra dobni. Logikus lépésnek tűnt a még mindig nagyon népszerű Athlon XP platformra építeni a legújabb olcsó processzorcsaládot, azonban az új jövevényeket a piaci szegmentáció és a marketing vastörvényei miatt át kellett keresztelni, hiszen az AMD Athlon név mind a mai napig a középkategóriás processzorok bejegyzett védjegye.

Az AMD talán a felhasználói szokásokat is vizsgálta -- irodai, illetve pénztárcakímélő otthoni AMD konfigurációba már egy ideje alacsony órajelű Athlon XP processzorokat válogatnak a felhasználók --, amikor nemes egyszerűséggel úgy döntött, hogy a Socket A foglalat felhasználása kapcsán "újrahasznosítja" a már kipróbált és bizonyított Athlon XP processzorokat is. Sempron néven így július végén újra piacra kerültek az előzőleg Athlon XP néven megismert Thoroughbred magos AMD chipek.

Az Intel berkein belül sem áldoztak túl sok erőforrást az alsókategóriás Celeron új generációjának tervezésekor. A néhány éve, a Coppermine magos Pentium III processzoroknál bevált módszert továbbvive, az új Celeron D chipek is a középkategóriás -- Prescott magos -- Pentiumok csökkentett buszsebességű és letiltott másodszintű gyorsítótárral (L2 cache) küszködő változatai. A "küszködést" már a Northwood magos Celeronok idején megismerhettük, amikor is a Celeron chipek a Pentium 4 512 KB másodszintű gyorsítótárjának csupán negyedével kellett hogy gazdálkodjanak. Ezúttal sincs ez másképp, a Prescott magos Pentiumok 1 megabyte-jával szemben a új Celeron D processzorokban csak 256 Kbyte méretű az L2 cache.

Cikkünkben az AMD és az Intel legújabb költséghatékony processzorai, a Sempron 2800+ és a Celeron D 335 (2,8 GHz) mérkőznek meg egymással, valamint az előző generáció több képviselőjével, így a Northwood magos Celeron és Pentium 4 chipekkel és a leggyorsabb Athlon XP processzorral is. Tesztjeink során lehull a lepel a Gigabyte egyetlen ATI Radeon 9100 Pro IGP chipsetes alaplapjáról, a GA-8TRS350MT-ről is.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.