Szerző: roberto

2004. szeptember 13. 23:34:13

Gyorsabb DNS-frissítésekkel működik a .com és a .net felső szintű domain

A VeriSign, a .com és .net felső szintű domain (TLD)

A VeriSign, a .com és .net felső szintű domain (TLD) jelenlegi működtetője, és az internetes domainnévfeloldási rendszer (DNS) alapjául szolgáló tizenhárom, az angol ábécé nagybetűivel jelölt root szerverből kettőt üzemeltető vállalat az elmúlt héten állította át névkiszolgáló rendszereit az említett két TLD-ben a domainnév-változások eddigieknél jóval gyorsabb követésére.

A csütörtökön bevezetett új, Rapid Update rendszer segítségével az eddigi napi két frissítés helyett néhány percenként frissül a teljes domainnév-adatbázis az összesen 35 milliónál is több bejegyzést számláló .com és a .net tartományokban. A változások azt jelenthetik a domainnév-regisztrálással foglalkozó szervezetek számára, hogy .com és .net tartományokban történt domainnév-változások, illetve az ide újonnan bejegyzett domainnevek akár perceken belül is eljuthatnak a DNS rendszerben mindig hiteles forrásnak számító tizenhárom root szerverre, míg korábban erre akár egy teljes napot is várni kellett.

A VeriSign a világ több mint kétszáz, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) által elfogadott, domainnév-bejegyzéssel foglalkozó szervezetével működik együtt, akik mintegy napi hatvanmillió domainnevekkel kapcsolatos műveletet végeznek. Az IP-címek kezeléséért felelős kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet, az ICANN egyébként az eWeek értesülései szerint úgy tervezi, hogy jövőre, mire lejár a Verisignnal kötött, a .net tartomány kezelésére szóló szerződés, egy új, nyitottabb módszert dolgoz ki a tartomány működtetésére, és nem adja ismét a Verisign kezébe a teljes .net-et.

a címlapról