:

Szerző: roberto

2004. szeptember 16. 08:37

Linus Torvalds és Vic Hayes is megkapta az Economist idei innovációs díját

Linus Torvalds, a GNU/Linux operációs rendszerek

Linus Torvalds, a GNU/Linux operációs rendszerek rendszermagjának vezető fejlesztője a héten megkapta a The Economist innovációs díját. A rangos hetilap által először három éve kiosztott díjat minden évben olyan személyek kapják meg, akiknek a teljesítménye nyomán pénzügyi értelemben is jelentős áttörések történtek biotechnológiában, számítástechnikában, a kommunikációs iparban és az energiaiparban.

Az idei számítástechnikai innovácós díjat Linus Torvalds, az OSDL (Open Computing Source Development Lab) munkatársa kapta a Linux létrehozásáért, közzétételéért és fejlesztéséért. Az indoklás szerint "a szoftver népes követőtáborra talált, köztük olyan, az iparág szempontjából is jelentős szereplőkre, mint az Oracle, az IBM, az Intel, a Netscape és mások. Lehetővé tette számos új szoftvercég létrejöttét, köztük a Red Hat, a SuSE Linux és a Turbolinux megalakulását. Ma már több százmilliónyi Linux rendszer fut szervereken, asztali számítógépeken, hálózati készülékeken és beágyazott eszközökön világszerte".

A kommunikáció területén végzett munkáájáért innovációs díjat kapott a holland Vic Hayes is, a vezeték nélküli LAN-ok atyja. Hayes az IEEE (Institute of Electrical & Electronics Engineers ) 802.11-es LAN szabvánnyal foglalakozó munkacsoportjának az elnöke volt, az ő irányítása alatt született meg az első IEEE 802.11-es szabvány, vagy ismertebb nevén a "Wi-Fi" 1996-ban. A technológiával olcsóvá váltak a ma már hotelekben, repülőtereken, kávézókban is elérhető, vezeték nélküli internethozzáférést biztosító szolgáltatások és eszközök.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.