Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Elemzők szerint a Sender ID elterjedését nem befolyásolják a nyílt forráskódú csoportok tiltakozásai

roberto, 2004. szeptember 11. 00:24
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Iparági elemzők véleménye szerint a nyílt

Iparági elemzők véleménye szerint a nyílt forráskódú fejlesztők ellenkezése nem állítja meg a részben a Microsoft által fejlesztett Sender ID nevű spamellenes e-mail protokoll elterjedését. A még nem véglegesített új protokoll implementálásához szükséges microsoftos licencszerződés ellen több neves nyílt forráskódú fejlesztői csoport is tiltakozott, köztük az Apache Software Foundation, illetve a Debian Project is.

Ezen csoportok arra hívják fel a figyelmet, hogy a DNS (Domain Name System) alapú Sender ID protokoll nyílt forráskódú megvalósítása a Microsoft által alkalmazott jelenlegi licencfeltételek szerint jogi akadályokba ütközik. Bár az aggályok nem új keletűek, és az Apache Software Foundation már a tavasszal jelezte a szabvány végleges kidolgozásával foglalkozó Internet Engineering Task Force (IETF) megfelelő munkacsoportjának a lehetséges problémákat, érdemi megoldás azóta sem született. A már említett két nyílt forráskódú csoport ezért a dolgok jelenlegi állása mellett nem fog kiadni olyan szoftvereket, amelyekben Sender ID-s funkciók vannak.

SearchTechTarget.com által megkérdezett elemzők szerint nem gördíthet akadályt a Sender ID széleskörű és gyors elterjedése elé ezen szervezetek tiltakozása, "ha az IBM, a Microsoft és a Sendmail is használják [a Sender ID-t], akkor mindez nem is kérdéses" -- vélekedik az IDC elemzője, Mark Leavitt. A Forrester Research elemzője, Jonathan Penn is hasonló végeredményre számít. Penn azt is kiemelte, hogy a spamellenes megoldások legfontosabb szállítói nyilatkozatok szintjén máris támogatják az új protokollt.